100 kişi norovirüsün etkisi altında
İngilterede iki ayrı hastanede 100 kişinin norovirüs adı verilen virüsün etkisiyle hastalandığı açıklandı
12 Nisan 2007 -

İngiltere’de iki ayrı hastanede 100 kişinin norovirüs adı verilen virüsün etkisiyle hastalandığı açıklandı.

LONDRA - Winchester’daki Royal Hampshire hastanesinde 8 bölümün kapatıldığı ve toplam 60 hastanın kusma ve ishalle ortaya çıkan virüs yüzünden tedavi altına alındığı bildirildi.

Isle of Wight’daki St. Mary’s hastanesinde de üç bölümün kapatıldığı ve virüsten etkilenen 33 hastanın kontrol altına alındığı açıklandı.

Salgının kontrol altına alınabilmesi için, her iki hastanede de ziyaret yasağı uygulanmaya başladı.

Royal Hampshide Hastanesi sözcüsü Chris Evennett, salgının genişlememesi için hastaneye giriş-çıkışları kontrol altına aldıklarını, virüsün etkisini yitirmesinden sonra normal uygulamalara döneceklerini ifade etti.

NTV-MSNBC



Bazı Avrupa Ülkelerinde Görülen Norovirus Salgınları


Norovirusla ilişkili salgınlar son yıllarda giderek önem kazanmakta ve bazı ülkelerde konu ile ilgili spesifik çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle Hollanda ve Danimarka konu ile ilgili detaylı çalışmalar yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM), 2004 yılı sonlarında Hollanda’nın farklı yerlerinden ve diğer ülkelerden bildirilen Norovirus olgularındaki (salgınlarındaki) beklenmedik artışa dikkat çekerek bazı tavsiyelerde bulunmuştur(1). Enstitünün hazırlamış olduğu raporda 2002 yılında da benzer bir durumla karşılaşıldığı ve hem Avrupa hem de Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) bildirilen Norovirus salgınlarında o yıl bir artış kaydedildiği ifade edilmektedir. 2002 yılındaki bu büyük artış GG II.4 genotipinde yeni bir varyant norovirusu ile ilişkilendirilmiş ve bu virus ilk olarak 2002 yılı başlarında tespit edilmiştir. Hollanda’da 2004 yılında analizi yapılmış salgınlarda ise saptanan Norovirus türünün GG II.4 genotipi içinde yeni bir dal (GGII.4-2004) olduğu ifade edilmektedir. Gıda kaynaklı virusların Avrupa networkü olan FBVE (Food-borne viruses in Europe network) nin sürveyans verilerine göre GG II.4’ün diğer norovirus varyantlarına göre kurumsal alanlardaki salgınlarla ilişkisinin daha fazla olduğunun bildirilmesi GG II.4 genotipinin epidemi eğiliminin olduğunu düşündürmektedir.
2005 yılına gelindiğinde Danimarka’da Haziran-Eylül ayları arasında altı farklı noktada norovirus salgınları tespit edilmiş olup hepsinin de kaynağının Polonya’dan ithal edilen dondurulmuş ahududu olduğu tespit edilmiştir(2). Salgınlarda etken olan Norovirus türleri GG II.7, GG II.4 ve GG II.b olarak tespit edilmiştir. Her salgında izole edilen türlerin kendi içinde identik ancak farklı salgınlarda ise farklı genotiplerin tanımlanması kaynağın aynı olmadığını düşündürmüş daha sonra tek bir seri olarak üretilen ahududuların aslında farklı çiftliklerden toplanarak hazırlandığı anlaşılmıştır. Kaynağın kanalizasyon ile karışmış sulama suyu olabileceği ya da virusun çiftliklerde veya ürünün işlenmesi aşamasında çalışan işçilerden fekal-oral yol ile bulaşmış olabileceği üzerinde durulmaktadır. Avusturya’nın Salzburg şehrinde meydana gelen salgında ise bir turist grubu etkilenmiş, salgının önce gıda kaynaklı olduğu düşünülse de yapılan epidemiyolojik çalışmalar sonucunda salgından etkilenen kişilerde yağış sonrası şehirde meydana gelen su baskınları sırasında kanalizasyon suyu ile temas etme öyküsü tespit edildikten sonra salgınnın su kaynaklı olduğuna karar verilmiştir (3).
Alınması gereken önlemler
Genel korunma önlemleri;
• Etkilenen şahısların izolasyonu;
• Kontamine alanların temizlenmesi sırasında eldiven ve yüz maskelerinin kullanılması;
• Kontamine sahaların en az 1000-5000 ppm, tercihen 3000-5000 ppm serbest klorin seviyelerine ulaşan hipoklorit içeren dezenfektanlarla temizlenmesi,
• Halıların buharla temizliği konsantrasyonun NoV inaktivasyonu için çok düşük olduğunu ve daha uygun olacağını belirtmektedirler;
• Kontamine yatak örtülerinin en az 70 C de, tercihen çamaşır suyu içeren deterjanlarla yıkanması,
• Kapı kolları, musluk, tuvalet ve banyodaki tutacakların temizliğine titizlikle dikkat edilmesi,
• Sık el yıkama,
• Etkilenen personelin semptomlarının tamamen geçmesinden sonra 48-72 saat geçmeden işe dönmemesi ve haftalarca devam edebilecek virus yayılımı hakkında eğitilmesi,
• Salgın eğer gıda kaynaklı ise kaynağın tüketiminin hızla engellenmesi şeklinde özetlenmektedir.

1)Eurosurveillnace Weekly 2004: 8(52)
2) Eurosurveillnace Weekly; 2005: 10 (25)
3) Eurosurveillnace Weekly, 2005: 10 (6)
Dr. Alper Akçalı, RSHMB, Viroloji Lab. Şefliği
Dr. Berrin Esen RSHMB Salgın Hast. Arş. Müd.
Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı - SB Diyalog Dergisi

Yorum yazmak için tıklayınız

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.

Bu konuya yorum yazılmamıştır.
SON HABERLER
#MedimagazinHİT (HAFTALIK)
#MedimagazinHİT (AYLIK)
İLANLAR
İlan Tarihi Detay Kategori
ETKİNLİKLER
Tarih Etkinlik Kategori Yer
28/10-31/10 6. Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi ENDOKRİNO... ANTA
28/10-01/11 5. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi MİKROBİYO... İZMİ
31/10-02/11 Türkiye Maternal Fetal Tıp Derneği Ultrasonografi Kursu KADIN... İSTA
30/10-03/11 63. Türkiye Milli Pediatri Kongresi PEDİATRİ KIBR
23/11-23/11 TMFTP Tıbbi Uygulamalar ve Hukuk Kongresi TIP... ANKA
21/11-24/11 15. Türkiye Acil Tıp Kongresi ACİL TIP ANTA
26/11-30/11 3. Uluslarası – 21. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi HALK SAĞLIĞI ANTA