Medimagazin logo

'CCR5 geninin yoksunluğu inme sonrası iyileşmeyi hızlandırıyor'

California Üniversitesinde bilim insanları tarafından, insanlarda bir genin yoksunluğunun, inme ve travmatik beyin hasarlarından sonra iyileşmeyi hızlandırdığı bildirildi
Kaynak: AA
'CCR5 geninin yoksunluğu inme sonrası iyileşmeyi hızlandırıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

LiveScience'ın haberine göre, California Üniversitesinde nöroloji profesörü Thomas Carmichael liderliğinde yapılan araştırma, CCR5 genine sahip olmayan kişilerin, inme geçirdikten sonra bu gene sahip olanlara kıyasla fiziksel ve zihinsel olarak daha çabuk iyileştiğini ortaya koydu.

Araştırma çerçevesinde bilim adamları, öncelikle CCR5'i bloke eden HIV ilacı Maraviroc'i fareler üzerinde denedi. Çalışmada ilaç verilen farelerin bacak hakimiyetinin arttığı gözlendi.

CCR5 geninin insanlarda inme sonrası iyileşme sürecindeki rolünü tespit etmek isteyen Amerikalı bilim adamları, hafif veya orta şiddette inme geçiren 450 civarında hastanın iyileşme sürecini takip eden Tel Aviv Üniversitesindeki meslektaşlarıyla iş birliği yaptı.

Carmichael, hastaların büyük bölümünde, Aşkenazi Yahudisi olduklarından CCR5 genine rastlanmadığına işaret ederek araştırmalarında gene sahip olmayan hastaların inme sonrası fiziksel ve zihinsel olarak daha çabuk iyileştiğinin görüldüğünü söyledi.

Embriyo aşamasındaki ikiz bebeklerin CCR5 geni değiştirildi
Thomas Carmichael, CCR5 yoksunluğunun, inmenin meydana geldiği bölge yakınında beyin hücreleri arasında bağlantı kaybını önlediğinin ve beynin daha uzak bölgelerinde yeni bağlantıları uyardığının tahmin edildiğini belirterek gene sahip olanlarda ise beyinde değişim ve yeniden organize olma kabiliyetinin azalıyor olabileceğini dile getirdi.

 

Araştırmanın ayrıntıları "Cell" dergisinde yayımlandı.

Geçen yıl sonunda Çinli bilim adamı Hı Cienkui, AIDS'e yol açan HIV'in vücuda girişini engellemek için Lulu ve Nana adlı ikiz kız bebeklerin embriyo aşamasındayken CCR5 genini başarılı bir şekilde değiştirdiklerini iddia etmişti.


Çin'deki genetiği değiştirildiği iddia edilen bebekler ile ilgili soruşturma başlatıldı 



 Çin'de dünyanın ilk genetik tasarımlı bebekleri doğdu


 

california üniversitesi
aids
ccr5
thomas carmichael
Yorum (1)
Hasan Akdemir
Embriyo aşamasında gen değişimi yapan Çinli doktorumuz şimdi soruşturma altında ve etik-kanuni altyapısı oluşturulmadan herkesin bu işe soyunması sipariş bebeklere kapı açılacak gibi. Yeni ufuklar, yeni korkular ve ümitleri de beraberinde getiriyor.
11
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir