Medimagazin logo

Diyanetten tıp eğitimine destek

Ulusal Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Hamdi Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun, kadavra üzerinde çalışmanın ve araştırma hastanelerine kadavra bağışı yapmanın dinen sakıncası olmadığı konusunda kendilerine destek verdiğini belirtti
Diyanetten tıp eğitimine destek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ulusal Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Hamdi Çelik, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun, kadavra üzerinde çalışmanın ve araştırma hastanelerine kadavra bağışı yapmanın dinen sakıncası olmadığı konusunda kendilerine destek verdiğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı öğretim üyesi de olan Prof. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tıp fakültelerinde yeni eğitim yılının önceki yıllarda olduğu gibi yine kadavra sıkıntısıyla başladığını söyledi.

Dernek yönetim kurulu üyeleriyle Bardakoğlu'nu ziyaretlerinde, tıp eğitiminde yaşanan bu sıkıntının gündeme geldiğini ifade eden Çelik, ''Ziyarette, Diyanet İşleri Başkanımızın bu konuya verdiği önem çerçevesinde, bazı uygulamaların yürürlüğe sokulması kararlaştırıldı'' dedi.

Çelik, her zaman organ ve kadavra bağışı yapılması yönünde telkinde bulunarak, bilim adamı kimliği ve aydın kişiliğiyle tıp bilimine destek olan Bardakoğlu'nun görüşmede, ''kadavra üzerinde çalışmanın ve araştırma hastanelerine kadavra bağışı yapmanın dinen sakıncası olmadığını'' dile getirdiğini kaydetti.

İnsan hayatı kurtarmanın önemine işaret eden Bardakoğlu'nun, ''Tıbbın gelişmesi için tıp öğrencilerinin kadavra üzerinde çalışmasına dinen imkan verilmesi gerekir. Yaşayanlara hayat verilmesi için insanlığın ve mensubu olduğu dinin gereği azami saygının gösterilmesi şartıyla, kadavra üzerinde çalışılabilir. Bunda İslam alimleri açısından da bir tereddüt yoktur'' ifadelerini kullandığını belirten Çelik, Bardakoğlu'nun bunun aksi yönünde açıklamalarda bulunanları da eleştirdiğini ifade etti.

''Hastaların tedavisi için atılan her adımın olumlu ve gerekli olduğu'' görüşünü de dile getiren Bardakoğlu'nun desteğinin kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Çelik, ''Sayın Bardakoğlu'na bu destekten dolayı şükranlarımızı sunuyor ve camiamız adına teşekkür ediyoruz'' diye konuştu.

''BAZI TIP FAKÜLTELERİNDE KADAVRA DAHİ BULUNAMIYOR''
Tıp eğitiminin vazgeçilmez unsurlarından birisi olan anatomi eğitimi için kadavra temininde büyük sıkıntı çektiklerini kaydeden Çelik, insana olan saygıdan dolayı gerek kadavra üzerindeki çalışmalar esnasında, gerekse sonrasında son derece özenli davranıldığını ve cenazenin dini vecibelere uygun olarak defnedildiğini anlattı.

İdeal bir anatomi eğitimi için en fazla 10 öğrencinin bir kadavra üzerinde çalışması gerekirken, Türkiye'de bu oranın istenilenin çok üzerinde olduğunu belirten Çelik, ''Hatta bazı fakültelerde kadavra dahi bulunamıyor. Artan tıp fakültesi ve tıp öğrencisi sayısıyla yasaların uygulanmasındaki çekinceler, bu sorunun temel nedenlerinden birini oluşturuyor'' diye konuştu.

diyanetten
tıp
eğitimine
destek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir