Makarnanın yararları 'mutabakat' altına alındı
5. Dünya Makarna Konferansı sonrasında kabul edilen mutabakat bildirgesinde, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve diyet içinde güvenle tüketilebileceği kaydedildi.
Makarnanın yararları 'mutabakat' altına alındı
19 Aralık 2015 - AA Yeşim Sert Karaaslan

Fransa, Yunanistan, İtalya ve ABD'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin katılımıyla düzenlenen 5. Dünya Makarna Konferansı sonrasında kabul edilen mutabakat bildirgesinde, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve diyet içinde güvenle tüketilebileceği bildirildi.

Makarna Sanayicileri Derneği'nin (AIDEPI) de üyesi olduğu Uluslararası Makarna Organizasyonu'nun (IPO) ev sahipliğinde, İtalya'nın Milano şehrinde düzenlenen "5. Dünya Makarna Konferansı"nda, makarnanın insan sağlığındaki ve sağlıklı diyet uygulamalarındaki yeri ele alındı.  

Konferansta Türkiye'yi, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bürokratları Cihan Soyalp ve Necat Börekçi temsil etti.

"Makarnanın kalorisi ayarlanabilir"

TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Külahçıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bildirgede tüm beslenme unsurlarını barındıran dengeli diyetin, tek tip besin türünü içeren diyetten daha önemli olduğunun vurgulandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bildirgede, makarnanın sağlıklı karbonhidrat bileşenlerine sahip olduğu ve birçok diyet içinde güvenle tüketilebileceği sonucuna ulaşılarak, imza altına alındı. Bildirgede, makarnanın doğru bir karbonhidrat ürünü olarak diyetlerde yer alması gerektiği vurgulandı. Sağlıklı diyetin, mutlaka karbonhidrat, yağ ve protein içermesi gerektiğinin altı çizildi. Pek çok klinik çalışmanın da ortaya koyduğu, obezite nedeninin karbonhidratlar değil, gereğinden fazla alınan kaloriler olduğu doğrulandı."

Külahçıoğlu, obezite ve diyabetin dünyada yaygınlık gösterdiği dönemde, bildirgede "makarna yemekleri ve diğer kan şekeri seviyesi açısından düşük gıdaların, özellikle çok kilolu insanlarda kan şekerini ve kiloyu kontrol etmeye yardımcı olabildiğinin" ifade edildiğine dikkati çekti.

Yorum yazmak için tıklayınız

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Medimagazin veya medimagazin.com.tr sorumlu tutulamaz.

Bu konuya yorum yazılmamıştır.
SON HABERLER
#MedimagazinHİT (HAFTALIK)
#MedimagazinHİT (AYLIK)
İLANLAR
İlan Tarihi Detay Kategori
ETKİNLİKLER
Tarih Etkinlik Kategori Yer
28/10-31/10 6. Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi ENDOKRİNO... ANTA
28/10-01/11 5. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi MİKROBİYO... İZMİ
31/10-02/11 Türkiye Maternal Fetal Tıp Derneği Ultrasonografi Kursu KADIN... İSTA
30/10-03/11 63. Türkiye Milli Pediatri Kongresi PEDİATRİ KIBR
23/11-23/11 TMFTP Tıbbi Uygulamalar ve Hukuk Kongresi TIP... ANKA
21/11-24/11 15. Türkiye Acil Tıp Kongresi ACİL TIP ANTA
26/11-30/11 3. Uluslarası – 21. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi HALK SAĞLIĞI ANTA