Medimagazin logo

Üniversite hastanelerine ödeme yapılacak

Sağlık harcamalarındaki artış 2006 yılı için sosyal güvenlik kurumlarına yapılacak 22 milyar YTL Hazine yardımının yeterli olmayacağını ortaya koydu. Oluşan 4 milyar YTL'lik ek faturanın 2.5 milyar YTL'si Bağ-Kur affından karşılanacakken, 1.5 milyar YTL için Maliye kaynak bulma sözü verdi
Üniversite hastanelerine ödeme yapılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık harcamalarındaki artış 2006 yılı için sosyal güvenlik kurumlarına yapılacak 22 milyar YTL Hazine yardımının yeterli olmayacağını ortaya koydu. Oluşan 4 milyar YTL'lik ek faturanın 2.5 milyar YTL'si Bağ-Kur affından karşılanacakken, 1.5 milyar YTL için Maliye kaynak bulma sözü verdi.



Sosyal güvenlik kurumlarına 2006 yılı için toplam 22 milyar 74 milyon YTL'lik Hazine yardımı yapılması öngörülmüştü. Ancak sağlık harcamalarındaki artış 4 milyar YTL'lik ek açık ortaya çıkardı. Sosyal güvenlik kurumu yetkilileri ek kaynak ihtiyacını Maliye Bakanlığı yetkililerine iletti.

Oluşan ek fatura için Maliye Bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu temsilcileri hafta başında toplanarak durum değerlendirmesi yaptı. Toplantıda, oluşan 4 milyar YTL'lik ek faturanın 1.5 milyar YTL'si için Maliye Bakanlığı'nca kaynak bulunması, geri kalan 2.5 milyar YTL'lik kısmın ise Bağ-Kur affından gelen para ile kapatılması benimsendi.

Toplantıda, üniversite hastanelerine son dönemde sosyal güvenlik kurumlarınca ödeme yapılmaması konusu da değerlendirildi. 350 milyon YTL civarında olan sosyal güvenlik kurumlarının üniversite hastanelerine borcu da ödenmeye başlanacak.

Sosyal güvenlik kurumlarına 2006 yılı için toplam 22 milyar 74 milyon YTL'lik Hazine yardımı yapılması öngörülmüştü. Bu rakamın 13 milyar 862 milyon YTL'si yılın ilk 8 ayında harcandı. Ödeneklerini en fazla harcayan kurum SSK oldu.

SSK için yıl genelinde 6.7 milyar YTL Hazine yardımı yapılması öngörülürken yılın ilk 8 ayında bu rakamın 5.7 milyar YTL'si harcandı.

Emekli Sandığı için de 5.4 milyar YTL'lik ödenek ayrılırken bu rakamın 3.8 milyar YTL'si ağustos itibariyle kuruma aktarıldı.

En düşük ödenek aktarımı Bağ-Kur'da oldu. Bağ-Kur'da yıl geneli için 6.7 milyar aktarılması öngörülürken bu rakamın 2.4 milyar YTL'si ağustos sonu itibariyle aktarıldı.

Ancak yapılan hesaplamalarda sosyal güvenlik kurumları için ayrılan ödeneğin yıl geneli için yetmeyeceği belirlendi. Ödenek artışının temel nedeninin ise sağlıkta artan maliyetler olduğu belirtildi.

Art arda devreye giren tasarruf tedbirlerine rağmen sağlıkta maliyetlerin artmaya devam ettiğini vurgulayan yetkililer, bu nedenle ek kaynak ihtiyacı oluştuğunu vurguladı. Bu kapsamda hafta başında, Maliye Bakanlığı ve sosyal güvenlik kurumu yetkilileri de bir araya gelerek durum değerlendirmesi yaptı.

Sosyal güvenlik kurumu yetkilileri Hazine'nin yıl geneli için aktarmayı öngördüğü 22 milyar YTL'lik transferin dışında 4 milyar YTL'lik bir ek kaynağa ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekerek yeni kaynak ihtiyacını dile getirdi.

Toplantıda, sosyal güvenlik prim borçlarının yeniden yapılandırılmasından gelecek olan 2.5 milyar YTL'lik kaynağın; 4 milyar YTL'lik açığın kapatılmasında kullanılması öngörüldü. Kalan 1.5 milyar YTL'lik açık için de Maliye Bakanlığı kaynak bulma sözü verdi.



Üniversite hastanelerine ödeme yapılacak
Toplantıda üniversite hastanelerine SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı'ndan yapılması öngörülen ancak son dönemde yapılmayan ödemeler de gündeme geldi. Sosyal güvenlik kurumlarının üniversitelere olan toplam borcunun 350 milyon YTL civarında olduğu öngörülüyor. Bu rakamın içinde yeşil kart kapsamında yapılan harcamaların da bulunduğu vurgulanıyor. Toplantıda alınan karara göre ise üniversite hastanelerinin alacakları yeniden hesaplanacak. Bu hesaplamanın ardından üniversite hastanelerinin 45 günü geçen alacaklarının tamamı, 45 günü geçmemiş alacaklarının da yüzde 70'i ödenmeye başlanacak.




Faturalarda anlaşamayınca ödenek gönderilmedi

Sağlık sisteminde dönüşüm kurumlar arasında çatışmaya dönüşünce ödenekler aksadı. Hastanelerin Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplanmasının ardından faturalar SSK ve Bağ-Kur'a gönderilmeye başlandı. Ancak SSK ve Bağ Kur, Sağlık Bakanlığı'nın faturaları şişirdiği gerekçesiyle itiraz etti. Bu tartışma yıl sonunda ödeneklerin azalmaya başlaması ile daha da büyüdü. Ekim ayında faturalarda anlaşmazlık yaşandığı, bu nedenle ödeneklerin gönderilmediği belirtildi. Sağlık Bakanlığı'nın faturaların hemen ödenmesini istediğini, fatura ödeme için ise Maliye Bakanlığı'nın 45 günlük süre öngördüğünü anlatan yetkililer, "Faturalarda anlaşmazlık oluyor. Sağlık Bakanlığı ayrı diğer sosyal güvenlik kuruluşlarının çıkardığı rakamlar farklı. Normalde ödenekler her ayın ilk 10 gününde ödeniyordu ancak anlaşmazlık nedeniyle ekimde ödenmedi" dediler.


Referans
üniversite
hastanelerine
ödeme
yapılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir