Medimagazin logo

Sağlık sektöründe 'kiralık diploma' kullanımı yaygınlaşıyor

Fizyoterapist ve psikologlara fazla para ödemek istemeyen özel eğitim merkezleri bu kişilerin diplomalarını kiralayarak tecrübesiz elemanları çalıştırıyor. <br />Eczacılık, veterinerlik ve gıda mühendisliği gibi mesleklerde görülen diploma kiralama şimdi de engelli eğitimi veren özel rehabilitasyon merkezlerinde yaygınlaşıyor.
Sağlık sektöründe 'kiralık diploma' kullanımı yaygınlaşıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Fizyoterapist ve psikologlara fazla para ödemek istemeyen özel eğitim merkezleri bu kişilerin diplomalarını kiralayarak tecrübesiz elemanları çalıştırıyor.
Eczacılık, veterinerlik ve gıda mühendisliği gibi mesleklerde görülen diploma kiralama şimdi de engelli eğitimi veren özel rehabilitasyon merkezlerinde yaygınlaşıyor.



Fizyoterapist ve psikologlara fazla para ödemek istemeyen özel eğitim merkezleri bu kişilerin diplomalarını kiralayarak tecrübesiz elemanları çalıştırıyor. Türkiye Fizyoterapistler Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Yakut, diploma kiralama yönteminin önüne geçebilmek için üniversitelerdeki 'fizyoterapi' bölümlerinde okuyan öğrenci sayısının artırılmasını istiyor.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Elbasan, diploma kiralama yöntemini özel eğitim merkezlerinin sayısındaki artışa bağlıyor. Elbasan, içinde bulundukları ortamı, "Her merkezde fizyoterapist ve psikolog çalışmıyor. Sınıf öğretmenleri de üç haftalık eğitimle özel eğitimci oluyor. Bu iş ticari bir alan olarak görülüyor." diye anlatıyor. Elbasan, özel eğitim merkezlerindeki denetimlerin yetersizliğinden yakınıyor.

Ankara'da Algı Özel Eğitim Merkezi yöneticisi Günay Baran da fizyoterapist çalıştırmanın zorunluluk haline gelmesinden sonra büyük zorluklar yaşadıklarını vurguluyor. Baran, "Üniversitelerdeki fizyoterapist kontenjanı artırılamıyorsa, fizyoterapist ithal etmekten başka çare yok." derken, okul teftişlerinde, çalışanların ikamet ettiği adreslerin denetlenmesini talep ediyor.

Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Özekes, psikologlara yönelik diploma kiralama talebinin özel eğitim kurumlarından geldiğini vurguluyor: Özekes, durumu şöyle özetliyor: "Özel eğitim hizmetleri Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlandıktan sonra psikologların çok yararlı olamayacağı düşünülüyor. Kurallar gereği psikolog çalıştırılması gerektiğinden 'Daha ucuza adam çalıştırırım, psikoloğun diplomasını kiralarım' deniyor." Özekes'e göre, okul sahipleri psikoloğa 2 bin TYL ödemek yerine; 500 YTL'ye diplomasını kiralıyor. 500 YTL maaşla da lise mezunu çalıştırıyor. Özekes, bu durumun önüne geçebilmek için 'okul kapatmaya' kadar ağır cezalar verilmesini savunuyor.

Zaman
sağlık
sektöründe
'kiralık
diploma'
kullanımı
yaygınlaşıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir