Medimagazin logo

Sahte diş hekimlerine hapis cezası kaldırılıyor

Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, sahte diş hekimlerine verilen 3 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezasının 2 yıldan 5 yıla indirilmesine yönelik düzenlemeye tepki gösterdi. 2 yıla kadar olan cezaların ertelendiğini ve ilk kez bu suçu işleyenlere en düşük cezanın verileceğini belirten Yıldırım, "Bu şu demektir; yapılan değişikliklerle sahte diş hekimlerine hapis cezası ortadan kalkıyor" dedi
Sahte diş hekimlerine hapis cezası kaldırılıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA (İHA) - Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, sahte diş hekimlerine verilen 3 yıldan 5 yıla kadar olan hapis cezasının 2 yıldan 5 yıla indirilmesine yönelik düzenlemeye tepki gösterdi. 2 yıla kadar olan cezaların ertelendiğini ve ilk kez bu suçu işleyenlere en düşük cezanın verileceğini belirten Yıldırım, "Bu şu demektir; yapılan değişikliklerle sahte diş hekimlerine hapis cezası ortadan kalkıyor" dedi.

TDB Genel Başkanı Yıldırım, Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda sahte diş hekimleriyle ilgili yapılmak istenen düzenlemeye ilişkin bir açıklama yaptı. Birlik Genel Merkezi'nde oda başkanlarıyla bir araya gelen Yıldırım, toplantının ardından konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Sahte diş hekimleriyle ilgili cezaların daha önce 1928 yılında çıkan 1219 sayılı yasayla düzenlendiğini ve bir aydan üç aya kadar hapis cezası öngörüldüğünü belirten Yıldırım, söz konusu yasanın 2004 yılında değiştirilerek, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çıkartıldığını hatırlattı. Bu yasayla ayrıca para cezası ve sahte diş hekimlerinin kullandığı araçlarına el konulmasının da söz konusu olduğunu kaydeden Yıldırım, bu maddenin değiştirilmesini istemediklerini söyledi. Ancak yapılmak istenen değişiklik taslağında sahte diş hekimlerine verilen hapis cezasının 2 ile 5 yıl arasına düşürüldüğünü bildiren Yıldırım, "Türk hukuk sisteminde 2 yıla kadar verilen hapis cezaları ertelenir. Ancak kişi aynı suçu bir kez daha işlediği zaman hapis cezası söz konusu olabilir. Sahte diş hekimlerini de zaten ikinci kez yakalamak çok mümkün olmuyor. Genellikle haklı olarak hakimler bu tür bir suçu işleyen insanlara, ilk kez bu suçu işlediklerinden dolayı, hukuk sistemi çerçevesinde en hafif cezayı verirler. Bu şu demektir; yapılan değişikliklerle sahte diş hekimlerine hapis cezası ortadan kalkıyor" diye konuştu.

"İnsanların ölümüne sebep olanlara ceza yok"
Bazı milletvekillerinin yapılan bu değişikliğin gerekçesini benzer suçlara eşit cezalar verilmesi mantığıyla açıkladıklarını kaydeden Yıldırım, mevcut ceza hukukundaki maddelere bakıldığında nitelikli dolandırıcılığın cezasının 3 ile 7 yıl, banka kredi kartlarındaki sahtekarlıkların cezasının 3 ile 8 yıl arası hapis cezası olduğunu söyledi. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yani insanları parasal olarak dolandırdığın zaman bunun cezası 3 ile 7 yıl veya 3 ile 8 yıl arasında. Ama insanlara sarılık veya AIDS gibi bulaşıcı hastalıkları bulaştırıp da onların yavaş yavaş ölümüne neden olmanın cezası ise 2 ile 5 yıl arasında hapis cezası. Bunu hiçbir şekilde 'benzer suça eşit ceza' mantığıyla açıklamak mümkün değil. Burada yapılmak istenen sahte diş hekimlerine bir mesajdır. 'Biz sizi koruyoruz. Bir yanlışlık yaptık, bu yanlışlığımızı sizi koruyarak düzeltmek istiyoruz'. Yani bu
yasanın arkasında olan milletvekillerinin niyeti budur. Ben inanıyorum ki aklı başında olan, sağduyulu olan, halkın sağlığını koruyan, her türlü sahteciliğe karşı çıkan milletvekilleri böyle bir düzenlemeye evet demeyeceklerdir."
sahte
diş
hekimlerine
hapis
cezası
kaldırılıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir