Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı'ndan 'gereksiz yere kuş gribi ilacı içmeyin' uyarısı

Sağlık Bakanlığı Ulusal İnfluenza Tatbikatı’nı gerçekleştirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, gereksiz yere içilen kuş gribi ilacının vücutta hastalığa karşı drenç oluşturabileceğini belirterek, doktor kontrolü olmadan bu ilaçların içilmemesini istedi
Sağlık Bakanlığı'ndan 'gereksiz yere kuş gribi ilacı içmeyin' uyarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Bakanlığı Ulusal İnfluenza Tatbikatı’nı gerçekleştirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı Temel sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, gereksiz yere içilen kuş gribi ilacının vücutta hastalığa karşı drenç oluşturabileceğini belirterek, doktor kontrolü olmadan bu ilaçların içilmemesini istedi.

Sağlık Bakanlığı Ulusal İnfluenza Tatbikatı’nı Ankara Dedeman Otel’de gerçekleştirmeye başladı. İlleri 2 ayrı gruba ayıran Bakanlık, bugün gerçekleştirdiği tatbikatta, 41 ilin İl Sağlık Müdürlükleri elemanlarını ve bazı doktorlarını Tatbikat Salonu’nda topladı. Her il bir bilgisayar karşısında Bakanlığın yolladığı senaryoya göre, konuyla ilgili yapacakları planları Bakanlığa yolladı. Bakanlık bu planlara göre hangi ilde hangi tedbirler ne derecede alınıyor ve illerin eksikliklerini tespit ediyor.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Turan Buzgan, bazı illerin planlarının iyi tasarlanmadığını bazı illerden ise çok farklı öneriler geldiğini belirterek, herhangi bir salgın durumunda bu önerilerin değerlendirileceğini, iyi plan tasarlayamayan illere ise gerekli desteği sağlayacaklarını bildirdi. Bu tatbikat ile hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin neler olduğunu, ventilatör ihtiyacının hangi boyutta bulunduğunu tespit ettiklerini söyleyen Buzgan, tüm eksikliklerin giderileceğini bildirdi.


STOKTA 345 BİN TAMİFLU İLACI BULUNUYOR

Şuanda Sağlık Bakanlığı depolarında 345 bin kutu Tamiflu ilacı olduğunu, 700 bin kutu ilacın ihale aşamasında bulunduğunu, 1 milyon kutu ilacın ise Roche Firması ile yapılan anlaşma doğrultusunda rezerve durumunda bulunduğunu kaydeden Buzgan, Dünya sağlık Örgütü’nün ne kadar ilaç stoğu yapılacağını ülkelerin belirlemesine yönelik bir kararı bulunduğunu bildirdi. Buzgan, Türkiye’nin 15 atak hızına göre stok yapacağını açıkladı. İlacı ağızda alamayan kişiler için ise koruyucu olarak kullanılan burun spreyi bulunduğunu ifade eden Buzgan, illerdeki hekim sayılarının da giderek artırıldığını bildirdi. Buzgan Ağrı’da 40 olan pratisyen hekim sayısının 100’e çıkarıldığı örneğini verirken, 17 Ekim günü 1339 pratisyen hekimin daha kurasının çekileceğini ve bu hekimlerin görev yerlerine dağılacaklarını anlattı.

En iyimser senaryolara göre, kuş gribi salgını olması durumunda çok kısa bir zaman diliminde, 233 milyon hasta polikliniklere başvuracak. 5.2 milyon hasta hastaneye yatacak ve 7.4 milyon ölüm gerçekleşecek.


AA
sağlık
bakanlığı'ndan
'gereksiz
yere
kuş
gribi
ilacı
içmeyin'
uyarısı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir