Medimagazin logo

Bursa'da ilk karaciğer nakli

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, "2007 yılı üniversitemiz için birçok şeyin ilki oldu. Böbrek naklinde patlama yılı, karaciğer naklinde ilk. 2008'de hedefimiz kalp naklini gerçekleştirmek" dedi.
Bursa'da ilk karaciğer nakli
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran, “2007 yılı üniversitemiz için birçok şeyin ilki oldu. Böbrek naklinde patlama yılı, karaciğer naklinde ilk. 2008'de hedefimiz kalp naklini gerçekleştirmek” dedi.

Yurtkuran, düzenlediği basın toplantısında, UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde bugüne kadar 243 böbrek nakli yapıldığını, sadece 2007 yılı içinde ise 42 naklin gerçekleştirildiğini anımsattı.

Bu nakillerin 17'sinin kadavradan, 25'inin ise canlı vericiden yapıldığını belirten Yurtkuran, “2007 yılı üniversitemiz için birçok şeyin ilki oldu. Böbrek naklinde patlama yılı, karaciğer naklinde ilk. 2008'de hedefimiz kalp naklini gerçekleştirmek” dedi.

Yurtkuran, arife gününde Balıkesir'in Bandırma ilçesinde hayatını kaybeden Canan Ergüven'den (56) alınan karaciğerin nakledildiği Saime Sessiz'in (45), Güney Marmara'da ilk kez karaciğer nakli yapılan hasta olduğunu belirtti.

Hastanın çok az Türkçe bildiğini söyleyen Yurtkuran, “Kürt asıllı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait yeşil kart taşımaktadır. Vatandaşa tüm bu sağlık hizmetleri Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından verilen yeşil kartla sağlanmıştır. Bunu hem Güneydoğu'daki yurttaşlarımızın hem Avrupa'nın hem de Kandil'dekilerin, Zap vadisindekilerin duymasında ciddi fayda vardır” dedi.

1 MİLYON YTL YATIRIM

UÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kayıhan Pala da hastanenin uluslararası kabul edilen ölçütlere göre hasta bakımının yapıldığı bir hastane haline geldiğini kaydederek, “Bu özelliklere çok yakışan şekilde de Güney Marmara'da ilk kez karaciğer naklini gerçekleştirdi. Bunun kamu kurumunda ve çok başarıyla yapılmış olmasının keyfi çok büyük. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başkanı Prof. Dr. Ekrem Kaya ise başarılı bir karaciğer naklini gerçekleştirdiklerini, bunun bir ekip başarısı olduğunu bildirdi.

Karaciğer naklinin uzun bir çalışmanın sonucu gerçekleştirildiğini anlatan Kaya, “Rektörümüz hiçbir masraftan kaçınmadı. Yaklaşık 1 milyon YTL civarında bir yatırım yapıldı. Ekip ve ekipman olarak çok güçlü bir durumdayız. Hedefimiz büyüktür. Bundan sonraki dönemde canlıdan karaciğer nakline geçmeyi düşünüyoruz. Önümüzdeki yıllarda yılda 50 karaciğer nakli yapmayı hedefliyoruz” dedi.

UÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müfit Parlak da Joint Committion International (JCI) akreditasyon sürecini başarıyla tamamlanmasının hemen arkasından gelen bu başarının UÜ'ye ve hastaya bayram sevinci yaşattığını ifade etti.

Hürriyet

bursa'da
ilk
karaciğer
nakli
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir