Medimagazin logo

Bilim, Köşk'ün himayesinde

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk'ün kapılarını TÜBİTAK ödül törenine açarak, bilim, teknoloji ve araştırma geliştirme çalışmalarını teşvik ve himaye ettiği mesajını verdi
Bilim, Köşk'ün himayesinde
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Cumhurbaşkanı Gül, Köşk'ün kapılarını TÜBİTAK ödül törenine açarak, bilim, teknoloji ve araştırma geliştirme çalışmalarını teşvik ve himaye ettiği mesajını verdi


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) 42. Bilim, Hizmet, Teşvik Ödülleri ve Özel Ödülü töreni dün Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yapıldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğini yaptığı törene, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda bakan, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, rektörler, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç ile bazı AKP'li milletvekilleri katıldı. Salonda, ödül alanların yakınları olduğu belirtilen başörtülü üç kadın da dikkat çekti.
Törende konuşan Gül, Meclis'in açılışında yaptığı konuşmada, bilim, teknoloji, araştırma geliştirmeyi teşvik ve himayesine alacağına ilişkin sözlerini hatırlatarak, bu törenin Köşk'te yapılmasının bunun göstergesi olduğunu söyledi.
Türkiye'de doktora yapanların sayısının az olmasından yakınan Gül, doktora çalışmalarıyla ilgili ciddi hamlelerin yapılmasının gelecek açısından büyük önem taşıdığını söyledi.


Fikir hürriyeti ve kaynak
Savunma endüstrisindeki yeni gelişmelerin Türkiye için gurur verici olduğunu ifade eden Gül, şöyle devam etti:
"Çok yetenekli ve seçkin bilim adamlarımızın çoğu Türkiye dışında çalışmakta. Türkiye'deki ortamın ve iklimin gelişmesi eminim ki onların da Türkiye'ye dönüşünü sağlayacaktır. Bunun örneklerini her alanda görmeye başladık. Bu da tabii ki Türkiye'nin gücüne güç katacaktır.
Yeter ki, enerjimizi güçlü Türkiye için yapmamız gereken işlere harcayalım. Bilim ve teknolojinin gelişmesi için fikir hürriyeti ve kaynak tahsisi ile bu iki temel kavramın devamını sağlayan siyasi ve iktisadi istikrarın korunması çok önemlidir. Bu konularda da son yıllarda Türkiye'de memnuniyet verici bir durum söz konusudur."


Bilim şehitlerini anıyoruz
Gül, konuşmasının sonunda Isparta'da düşen uçakta yaşamını kaybeden bilim adamlarını da saygıyla andığını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, şunları söyledi:
"Biz beyin ihracını değil, beyin ithalini sağlamakla da mükellefiz. Bilene ve bilime yatırım yapmak bir görevdir. Bilenin yerini bilmeyenin, bilimin yerini cehaletin almasını arzu etmeyiz. Eğer böyle bir yanlışa düşecek olursak, ülkenin felaketleri de işte bu noktada başlar. Bilene ve bilime yatırım, ülkemizin aydınlık geleceğine yatırım olacaktır."
Devlet Bakanı Mehmet Aydın da, bilim ve teknolojinin ülkeler için bir güvenlik konusu olduğunu belirterek, "Sınır ötesi harekâta bakarak, teknoloji ve bilimin bu konudaki önemini görürüz" dedi.



ÖDÜL ALANLAR


Bilim Ödülü: Prof. Dr. Ali Mustafazade, Prof. Dr. İrşadi Aksun, Prof. Dr. Polat Gülkan.
TÜBİTAK Özel Ödülü: Prof. Dr. Tuncer Edil, Prof. Dr. Cezmi Akdiş, Prof. Dr. Onur Güntürkün.
TÜBİTAK TWAS Teşvik Ödülü: Doç. Dr. Bahtiyar Özgür Sarıoğlu.
Teşvik Ödülü: Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Bulutay, Doç. Dr. Özgür Esat Müstecaplıoğlu, Prof. Dr. Uğur Tırnaklı, Yrd. Doç. Dr. Ergün Yalçın, Doç. Dr. Alper Demir, Doç. Dr. Vural Gökmen, Prof. Dr. Mustafa Güden, Doç. Dr. Mahmut D. Mat, Prof. Dr. Adnan Abacı, Doç. Dr. Mustafa Arıcı, Doç. Dr. Şermin Genç, Doç. Dr. Kürşad Ünlühızarcı.

Milliyet

bilim
köşk'ün
himayesinde
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir