Medimagazin logo

Kazancını az gösteren doktora 2 trilyon ceza

Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede sıkı bir denetim politikası izliyor. Teftişlerini sıklaştıran Bakanlık, sektörleri tek tek incelemeye tabi tutuyor. Son olarak İstanbul'un lüks semtlerindeki doktorları mercek altına alan müfettişler, yıllık 500 YTL gelir beyan eden bir doktora bunun 4 bin katı (2 milyon Yeni Türk Lirası) ceza kesti.
Kazancını az gösteren doktora 2 trilyon ceza
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede sıkı bir denetim politikası izliyor. Teftişlerini sıklaştıran Bakanlık, sektörleri tek tek incelemeye tabi tutuyor. Son olarak İstanbul'un lüks semtlerindeki doktorları mercek altına alan müfettişler, yıllık 500 YTL gelir beyan eden bir doktora bunun 4 bin katı (2 milyon Yeni Türk Lirası) ceza kesti.



Bir başka hekime de 1,5 milyon YTL vergi cezası verildi. Doktorların muayenehanesindeki kredi kartı bilgileri ile özel hastanelerde yaptıkları ameliyatları inceleyen denetim ekipleri, ciddi oranda vergi kaçağı tespit etti. Denetime tabi tutulan 60 doktorun yarısında büyük miktarlarda beyan uyumsuzluğuna rastlandı.
Sektör denetimlerinden verim almaya başladıklarını kaydeden İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri, Bağdat Caddesi başta olmak üzere lüks semtlerdeki denetimin süreceğini belirtiyor. Maliye Bakanlığı'nın son bir yılda 500 gelir uzmanı ve vergi denetmeni alınmasının elde edilen sonuçlarda etkili olduğuna dikkat çekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan gelir uzmanı ve vergi denetmenleri her geçen gün farklı bir sektörü denetime tabi tutuyor. Son olarak İstanbul Bağdat Caddesi başta olmak üzere lüks semtlerde bulunan özel muayenehane ve özel hastaneler mercek altına alınırken yüksek matrahlı vergi kaçağına rastlandı. İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na bağlı denetim birimleri lüks semtlerde ve özel hastahanelerde çalışan; ancak düşük beyanda bulunan doktorlara ceza yağdırdı. Denetime tabi tutulan 60 civarında doktorun yarıya yakınında büyük miktarlarda beyan uyumsuzluğuna rastlandı. Sadece beyanları ile gelirleri arasında uçurum olan iki doktora 3,5 milyon YTL (3,5 trilyon lira) vergi cezası kesildi. Sektör denetimlerinin verimli olmaya başladığını belirten İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı yetkilileri Bağdat Caddesi başta olmak üzere İstanbul'un lüks semtlerinde zenginlere yönelik hizmet veren doktorlara sıkı denetim uyguladıklarını belirtiyor. Maliye Bakanlığı'nın son bir yıl içerisinde 400-500 gelir uzmanı ve vergi denetmeni alınmasının elde edilen sonuçlarda etkili olduğuna dikkat çekiyor. Devlet hastanesinde çalışmasına rağmen birçok doktorun özel muayenehanenin yanı sıra özel hastanelerde de ameliyat yaptığını belirten yetkililer, "Özel hastanelerin kestiği faturalardan yola çıkılarak doktorların asıl gelirine ulaşıldı. Beyan uyumsuzlukları olanların kaçırdıkları vergi tespit edildi." diyor. Ceza kesilen doktorlar bundan sonraki aşamada beyanlarını düzeltmek için uzlaşmaya çağırılarak, "Senin beyan ettiğin gelirin ile özel hastane raporlarına yansıyan ameliyat ve diğer tedavilerden elde edilen gelir arasında fark var." denilecek. Uzlaşmaya yanaşmayanlara kaçırdıkları vergi oranında vergi ziyaı cezası kesilecek. Ceza kesildikten sonra doktorun mahkemeye başvurma hakkı bulunuyor.

'Beyanını düzelt' mektubu

Doktorların beyanları ile kazançları arasındaki uçurumun her geçen gün artması Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı'nı da harekete geçirdi. Başkanlık devlet hastanesinde çalışan ve özel hastanelerde ameliyat yapan doktorların listesini çıkardı. Denetim birimleri çapraz kontrollerle doktorların özel hastahanelerdeki 1 yıllık ameliyat dökümlerini masaya yatırdı. Önümüzdeki günlerde doktorlara "beyanlarınızı düzeltin" mektubu gönderilecek. Mektupta "Şu hastanede şu ameliyata girmişsiniz." ifadeleri yer alacak.

Zaman
kazancını
az
gösteren
doktora
2
trilyon
ceza
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir