Medimagazin logo

Uyku kalitesinin önemi...

Düzensiz yaşam ve bazı hastalıklar nedeniyle bozulan uyku kalitesi, insan hayatını olumsuz yönde etkileyerek, birçok önemli hastalığa sebep olabiliyor
Uyku kalitesinin önemi...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ERZURUM (A.A) - Düzensiz yaşam ve bazı hastalıklar nedeniyle bozulan uyku kalitesi, insan hayatını olumsuz yönde etkileyerek, birçok önemli hastalığa sebep olabiliyor.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Görgüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insan ömrünün en az üçte birinin uykuda geçtiğini belirterek, ''Uyku hastalıkları insan hayatını olumsuz etkilemesinin dışında, mesleki yaşama da etki ediyor'' dedi.

Görgüner, 80'in üzerinde uyku hastalığının bulunduğuna dikkat çekerek, Erzurum ve çevre illerde en fazla görülen uyku hastalıklarının ise uykusuzluk, aşırı uyku hali, uykuda solunum durması ve huzursuz bacak sendromu olduğunu söyledi.

AÜ Aziziye Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalında, Erzurum dışında Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki birçok ilden gelen vatandaşlara hizmet sunulduğunu belirten Prof. Dr. Görgüner, şunları kaydetti:

''Bölgemizde, son yıllarda özellikle uykuda solunum durması hastalığı dikkat çeken önemli bir hastalıktır. Bu hastalarda, solunum durması sırasında kandaki oksijen düzeyi çok düştüğünden zeminde kalp hastalığı varsa, kalp bundan etkilenmekte ve uyku sırasında ani kalp krizleri ve hatta ölümler görülebilmektedir. Diğer önemli nokta ise bu hastalar, uykularını tam olarak alamadıkları için gündüz sürekli uyuklamakta, bu durum da kişinin sosyal yaşantısını ve mesleki hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Öte yandan, ülkemizde çok önemli bir sorun olan trafik kazalarının bir kısmında da bu hastalıktan dolayı uykusunu tam alamayan şoförlerin rol oynadığı bilinmektedir.''

UYKU LABORATUVARI Görgüner, geçtiğimiz yıl hizmete giren uyku laboratuvarında, vatandaşlara uyku hastalıklarının belirlenmesi ve tedavisinde en iyi hizmetin verilmeye çalışıldığını söyledi.

Laboratuvarda bugüne kadar 180'in üzerinde hastanın tetkik ve tedavi edildiğini anlatan Görgüner, şöyle devam etti:

''Hastalarımızın yüzde 10'u bayan, yüzde 90'ı ise erkeklerden oluşuyor. Hastaların çoğunun normalin üzerinde kiloya sahip olmaları da dikkat çeken önemli bir nokta. Yaptığımız tespitlerde, hastalarımızın yüzde 97'sinde horlama şikayeti mevcutken, yüzde 83'ü uykuda boğulma hissi ile uyanma, yüzde 60'ı uykuda solunum durması, yüzde 60'ı ise gündüz aşırı uyuklama hali ile bize başvurmuştur. Hastalara, hastalıklarının ağırlık derecesine göre cerrahi müdahale yapılırken, ağız içi araçlar veya maskeyle pozitif basınç uygulayan makineler de verilmektedir.''

Görgüner son olarak, laboratuvarda bir öğretim üyesi, bir araştırma görevlisi ve bir teknisyenle hizmet verildiğini sözlerine ekledi.
uyku
kalitesinin
önemi...
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir