Medimagazin logo

Tıp fakültesi ve doktor sayıları artırılacak

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de her 100 bin kişiye 123 doktor düştüğünü, bu rakamın Polonya'da 220, Yunanistan'da 436, İtalya 567 olduğuna dikkat çekerek, "Bizim mutlaka tıp fakültelerini, doktor sayısını artırmamız, tıp eğitimine önem vermemiz gerekiyor
Tıp fakültesi ve doktor sayıları artırılacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA - Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Türkiye'de her 100 bin kişiye 123 doktor düştüğünü, bu rakamın Polonya'da 220, Yunanistan'da 436, İtalya 567 olduğuna dikkat çekerek, "Bizim mutlaka tıp fakültelerini, doktor sayısını artırmamız, tıp eğitimine önem vermemiz gerekiyor.


Şahin, Bakanlar Kurulu'nun ardından, toplantının gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Toplantıda, TBMM'de görüşülecek kanun tasarı ve tekliflerini ele aldıklarını ifade eden Şahin, TBMM'nin, Temmuz başında çalışmalarına ara vermeyi planladığını, ancak komisyon ve Genel Kurul gündeminde bir an önce yasalaşması gereken oldukça önemli tasarı ve tekliflerin bulunduğunu söyledi.


Şahin, TBMM'nin geceli gündüzlü çalışarak, bu tasarı ve teklifleri yasalaştırması konusunda görüş birliği ortaya çıktığını kaydetti. Bakan Şahin, Köye Hizmet Götürme Birlikleri'ni daha da aktif hale getirmek ve kırsal kesimin ihtiyaç duyduğu hizmetlerin kalitesini artırmak için yasal düzenleme yaptıklarını anımsattı.


Acil Eylem Planı ve Sağlıkta Dönüşüm Programı da tartışıldı

Acil Eylem Planı ve Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın da toplantıda ele alındığını kaydeden Şahin, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, program ile ilgili bilgi verdiğini belirtti. Şahin, Akdağ'ın verdiği bilgiye göre, sağlık ocağı sayısının 200 arttığını, hekimlere ait mevcut 6 bin 200 muayene odasının, 2004'te 11 bin 645'e çıktığını, bu yıl 12 bin 377'ye ulaşmasının hedeflendiğini kaydetti. Şahin, her 100 bin kişiye 123 doktor düştüğünü, bu rakamın Polonya'da 220, Yunanistan'da 436, İtalya 567 olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Bizim mutlaka tıp fakültelerini, doktor sayısını artırmamız, tıp eğitimine önem vermemiz gerekiyor. Gelişmiş ülkelerle Türkiye'yi karşılaştırdığımızda, kişi başına düşen doktor sayısı oldukça gerilerdedir. Milli Eğitim Bakanımıza, YÖK ile görüşerek, bu konuda atılacak adımlar konusunda bir değerlendirme yapması tavsiye edildi. Hasta başına bütçeden ayırabildiğimiz para da özellikle AB ülkelerinin gerisindedir. Türkiye'deki ekonomiyi büyüterek, bütçe imkanlarını artırarak, sağlık harcamaları için ciddi bir pay ayırmanın gerekliliği Bakanlar Kurulumuzda vurgulanmış oldu."


Her yıl 4 bin 500 doktor mezun oluyor

Bir gazetecinin, Ankara Ticaret Odası'nın (ATO) yaptığı araştırmada, tıp fakültelerinden her yıl 4 bin 500 civarında doktorun mezun olduğunun ve bunların 3 bininin işsiz kaldığının belirtildiğini anlatarak, "Yeni fakülteler yerine, işsiz doktorlara iş yaratılması daha önemli değil mi?" şeklindeki sorusu üzerine ise Şahin, ATO'nun araştırmasından haberi olmadığını ifade etti. Şahin, şöyle devam etti:

"Türkiye'de bu kadar hekim açığı varken, doktorların işsiz kalabileceğini hiç düşünmüyorum, düşünemiyorum. Biliyorsunuz Sağlık Bakanlığı, özellikle doktora şiddetle ihtiyaç duyulan bölgelere yönelik farklı uygulamaları hayata geçirmek için sözleşmeli sağlık personeli çalıştırmaya başladı. Sözleşmeli olarak çalışacak bir doktorumuzun aylığı, aşağı yukarı 6 milyar liraya geliyor. Hatta bugün Sağlık Bakanımız, sözleşmeli sağlık personeliyle ilgili sorunlardan bahsederken, bu rakamları ortaya koymuştu. Bizim gerek sözleşmeli, gerek diğer şekilde ciddi doktor ihtiyacımız var. Hangi doktor işsizdir, Sağlık Bakanlığı ile mutlaka iletişim kurmalılar. Bizim daha fazla doktora ihtiyacımız var."


Şahin ayrıca "Hükümetle, Türk Silahlı Kuvvetleri arasında, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi ile ilgili anlaşmazlıklar olduğuna" ilişkin haberleri değerlendirirken, "Bu belge ile ilgili herhangi bir görüşme yapılmadı ki görüş ayrılıkları ortaya çıkmış olsun" dedi.


Dünya
tıp
fakültesi
ve
doktor
sayıları
artırılacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir