Medimagazin logo

Doğu’da, gönülden hizmet veren doktorlar da var

Doktorlarda mecburi hizmet uygulaması 2 yıl aradan sonra yeniden hayata geçti. Meclis&#8217;te kabul edilen yasa ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki doktor eksikliğinin giderilmesi hedefleniyor. <br />Batıda görev yapan çok sayıda doktor Doğu&#8217;ya gitmemek için uğraş verirken, yıllardır bölgede görev yapan hekimler de var
Doğu&#8217;da, gönülden hizmet veren doktorlar da var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Doktorlarda mecburi hizmet uygulaması 2 yıl aradan sonra yeniden hayata geçti. Meclis’te kabul edilen yasa ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki doktor eksikliğinin giderilmesi hedefleniyor.

Batıda görev yapan çok sayıda doktor Doğu’ya gitmemek için uğraş verirken, yıllardır bölgede görev yapan hekimler de var. Bu hekimlerden biri de 1,5 yıl önce Hakkari’ye tayin olan Uzman Doktor Salih Bük. Bük, endişeyle geldiği Hakkari’yi sevince eşinin de tayinini aynı ile çıkartmış. Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi’nde görev yapan Opr. Dr. Mehmet Emin Uludağ ise İzmir’de doğup İstanbul’da büyümüş. 2 yıl süreli mecburi hizmet için 1984 yılında Erzurum’a gelen Uludağ, tatil haricinde batıya gitmemiş. Uludağ, 2 çocuğunu Erzurum’daki okullarda okutup üniversiteye göndermiş. Bölgede görev yapmaktan büyük tat aldığını ifade ederken, meslektaşlarına ‘bölgeye gelin’ çağrısı yapan Uludağ, “2 yıllık mecburi hizmet için Erzurum’a gelmiştim. Bölge insanının sıcaklığını tanıyınca burada kaldım. Meslektaşlarıma tavsiyem Doğu’dan kaçmak yerine buraya koşarak gelmeleri.” diye konuşuyor.

17 yıldır Erzurum’da uzman hekim olarak görev yapan Mersinli İsmail Işık da mecburi hizmet yasasının gerekli olduğunu düşünüyor. Bölgede ‘gönülden’ hizmet veren doktorlardan Işık, meslektaşlarından önyargıyı bir kenara bırakıp bölgeye gelmelerini istiyor. İki yıl önce Erzurum’a tayini çıkan Dr. Alparslan Uğur’un çocukluğu ve gençlik yılları Ankara’da geçmiş. Aslen Gümüşhaneli olan beyin cerrahı Uğur, Erzurum’a tayinini kendisinin istediğini belirtiyor. Hakkari Devlet Hastanesi’ne 1,5 yıl önce tayin olan Kardiyolog Uzm. Dr. Salih Bük, insanların sıcakkanlılığı karşısında eşinin tayinini de Hakkari’ye çıkartmış. İlk başlarda istemeyerek Hakkari’ye geldiğini ifade eden Dr. Bük, gördüğü yakın ilgi sonucu hemşire olan eşini tayinini de Hakkari Devlet Hastanesi’ne yaptırmış. Hakkari’de kaldığı için çok memnun olduğunu ifade eden Bük, “Buradaki insanların doktorlara saygısı çok fazla.” diyor.

Ağrı Devlet Hastanesi doktorlarından Esat Kılıç da, herkesin Doğu’ya gelip görev yapması gerektiğini söylerken aksi tavrı etik bulmuyor. Esat Kılıç, bölgedeki doktor ihtiyacının had safhada olduğuna dikkat çekiyor.

Bakan Recep Akdağ: Doktor göndermekte zorlanıyoruz

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Doğu ve Güneydoğu’ya doktor göndermekte güçlük çektiklerini ifade ediyor. Sorunu çözmek için önce rotasyon sistemini getirdiklerini, bu uygulamadan da istenilen sonucu elde edemediklerini kaydeden Akdağ, sözleşmeli personel uygulamasında da benzer sorunlarla karşılaştıklarını dile getiriyor. Akdağ, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bugün 2 yıl öncesine göre daha fazla hekim sayısına sahibiz. Ancak aradaki açık o kadar yüksekti ki sayıyı artırmış olmamıza rağmen açıkla karşı karşıyayız. Uzman hekimler için bin 81 pozisyon oluşturduk, yalnızca 171’ini hekimlerimiz tercih edip gittiler. Pratisyen hekimler için 3 bin 524 pozisyon oluşturduk. 2 bin 66’sı doldu. Ö-zellikle uzman kadrolarda arzuladığımız sayıya ulaşamadık.” dedi.

Türk Tabipler Birliği, mecburi hizmet yasasına tepki gösteriyor. TTB Merkez Konseyi, yayınladığı bildiriyle yasayı adaletsiz ve antidemokratik olarak nitelendirdi. TTB, bakanlığın yap-boz tahtası gibi hizmet verdiğini ileri sürüyor. Birlik, mecburi hizmetin yeniden getirilmesinin doğru olmadığı inancında.

Göreve gitmeyen hekime kamu hizmetinden men

Zorunlu hizmet yasası çıkmadan önce Bakanlık, doktorları Doğu’da çalışmak için teşvik edici çalışmalar yapmıştı. Ancak bu çalışmadan beklenen verim alınamadı. Ücretlerdeki artışa rağmen bölgede başta uzman hekim olmak üzere doktor açığı giderilemedi. ‘Zorunlu hizmet yasası’yla hekimler 300-600 gün arasında Doğu ve Güneydoğu’da mecburi hizmet yapacak. Görev yerine gitmeyen doktorlar ömür boyu kamu görevinden men edilecek.


Zaman
doğu&#8217
da
gönülden
hizmet
veren
doktorlar
da
var
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir