Medimagazin logo

Grip aşısına talep arttı

Geçen yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede insan ve kanatlılarda kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının grip aşısına talebi artırdığı bildirildi
Grip aşısına talep arttı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Geçen yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir çok ülkede insan ve kanatlılarda kuş gribi vakalarının ortaya çıkmasının grip aşısına talebi artırdığı bildirildi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Arman, kuş gribine yol açan H5N1 virüsünün insandan insana bulaşmadığını, ancak bu virüsün insan vücudundaki normal grip virüsüyle buluştuğu takdirde mutasyona uğrayarak insandan insana bulaşma özelliği kazanması riskinden söz edildiğini anlattı.

Arman, bu endişenin dünyada grip aşısına talebi artırdığına işaret ederek, "Tüm dünyada artan talep, kısıtlı olarak üretilen aşının bulunmasında sıkıntı yarattı. Geçen yıla göre bir miktar daha fazla aşı girmesine rağmen bu sıkıntı, Türkiye'de de yaşanıyor" dedi.

Arman, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yıl boyu 83 ülkedeki 112 merkezden grip hastalığına neden olan virüs örnekleri topladığını söyledi.

Türkiye'deki 3 merkezin de aralarında bulunduğu bu merkezlerden gönderilen örnekleri inceleyen örgütün, en ağır hastalık yapan ikisi A, biri de B tipi 3 virüs örneğini aşı firmalarına bildirdiğini anlatan Arman, aşı firmalarının da bu virüs tiplerine karşı grip aşısı ürettiklerini söyledi.

Grip aşısı üreticisi Sanofi Pasteur yetkilileri de, Türkiye'ye bu yıl 2.5 milyon doz grip aşısı girdiğini bildirdiler.

Grip aşısının Eylül-Kasım ayları arasında, en geç Kasım ayının 15'inde yaptırılması gerektiğine dikkati çeken yetkililer, Türkiye'de grip hastalığı Aralık-Nisan döneminde görüldüğü için koruyucu antikor düzeyinin bu aylarda yüksek tutulması gerektiğini ifade ettiler.

AA
grip
aşısına
talep
arttı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir