Medimagazin logo

Sayek ile ilgili basında çıkan haberler

TTB eski Başkanı Dr. Füsun Sayek'le ilgili basında çıkan haberler
Sayek ile ilgili basında çıkan haberler
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
100 bin doktorun temsilcisi Dr. Sayek kansere yenildi

Türk Tabipler Birliği (TTB) eski Başkanı Göz Doktoru Füsun Sayek dün sabah hayatını kaybetti. Sayek’in cenazesi bugün eşinin memleketi İskenderun’da toprağa verilecek


Türk Tabipler Birliği’nin en uzun süre başkanlığı yapan (1996-2006) ve Türkiye’deki 100 binin üzerinde doktorun temsilcisi olan Dr. Füsun Sayek, yakalandığı meme kanserinden kurtulamadı. Dün sabaha karşı tedavi gördüğü Hacettep Tıp Fakültesi’nde hayatını kaybeden 59 yaşındaki Sayek, kocasının memleketi olan İskenderun’da bugün toprağa verilecek. 20 yılı aşkın süredir doktorluk yapan ve kendisi gibi kocası da doktor olan Füsun Sayek de tıpkı diğer kanserliler gibi hastalığı kendi keşfetmesine rağmen tanı konulmasını uzunca bir süre reddetti.

YÜZDE 85’İ HASTA

Aylarca inkâr, öfke ve suçluluk duyguları içinde cebelleştikten sonra hastalığını kabul ettiği, başkanı olduğu Türk Tabipler Birliği’ne yazdığı bir mektupla anlatan Sayek, “Tanı konulmasını reddettim, bir doktorum olmadı. İnkâr, öfke, suçluluk ve nihayet kabullenmeyi ben de yaşadım. Kemoterapi tedavisine başladım. Kendime neden daha iyi bakmadım, neden daha doğru beslenmedim, sevdiklerimi üzdüm işte, ne çok iş erteliyorum” diyerek meslektaşlarıyla dertleşti. Sayek, “Doktorlar doktora gitmesini öğrenemiyorlar. Genelde hastane koridorlarında birbirlerine danışıyorlar. Yüzde 85’i hasta olarak çalışıyor. Ben de benzerlerini yaşadım” diyerek bir doktorun hasta olmasının zor olduğunu mektubunda anlatıyordu. Sayek, uzun zamandır çok yakın dostları dışında hiç kimseyle görüşmüyordu. Hatta yaşamayı çok sevdiğini söyleyen Sayek’in teselliyi ünlü şair Can Yücel’in dizelerinde bulduğu belirtiliyordu. İşte o dizeler: “Çaresiz dertlere düştüm, yok mu bunun çaresi?/ Var: Yaşamayı ölecek kadar sevmek.” Füsun Sayek’in özellikle politikacılarla arası hiç iyi olmadı. SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri sırasında Ankara’da düzenlediği protesto mitinginde, “Başbakana iğne yapmak istiyorum, ihtiyacı var” diyerek kamuoyunun dikkatini çeken Dr. Sayek’in tedavisi, mezun olduğu okul Hacettepe Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü’nde Doç. Dr. Alev Türker ve Prof. Dr. Emin Karasu tarafından yapılıyordu.

KİMDİR?

FÜSUN Sayek, 1947 yılında Niğde Bor’da doğdu. 1970’te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitiren Sayek, aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı’nda başladığı uzmanlık eğitimini 1971-1976 yılları arasında ABD’de New York eyaletinde sürdürdü. 1981’de göz hastalıkları uzmanı olan Sayek, 1986’da İngiltere’de toplum göz sağlığı sertifikası aldı. 1984-1986 yılları arasında Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeliği, 1990-1994’te TTB Merkez Konseyi üyeliği, 1996-2006’da da TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı.

Vatan

----------------------------------------


Doktorlar artık Sayek'siz


'BEYAZ önlüklü' eylemlerin mimarı Füsun Sayek, hayata veda etti. 'Kanserim demek zor' diyen, Türk Tabibler Birliği'nin (TTB) efsanevi başkanı, uzun zamandır göğüs kanseri ile mücadele ediyordu.

BAKANLARIN KORKULU RÜYASI

Sayek ile MHP'li Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un arası, 'mecburi hizmet' uygulaması nedeniyle açılmıştı. Sayek, ülke genelinde protesto çağrısı yapmıştı. Recep Akdağ ile de Sayek'in ilişkileri hep mesafeli oldu. Sayek'in, sağlık hizmetlerinin özel sektöre kaydırıldığına ilişkin eleştirilerinin ardından Akdağ, 'Burası muhalefet arenası değildir' diye tepki gösterince hekimler de söz alıp Sayek'e destek vermişti.

Ülke genelinde yapılan 'Beyaz Önlük' eylemi, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da tepkisine neden olmuştu. Erdoğan'ın 'Hekimler iğne yapmayı bilmiyor' sözlerine de Sayek, 'Başbakan'ın bilinçaltında hekimlere karşı yarası olduğunu' şeklinde ağır bir yanıt vermişti. Sayek, Erdoğan'a 'sevgi iğnesi' yapmak istediğini söylemişti.

Kansere yakalandığını öğrendikten sonra da Sayek, sorunlarla mücadelesine devam etti. Sayek, 'Yine de şanslıyım; mezun olduğum Hacettepe'de tedavi görüyorum' demişti.

Akşam


-----------------------------------



Eski TTB Başkanı Dr. Sayek vefat etti


TÜRK Tabipleri Birliği’nin eski Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek, 1.5 yıldır mücadele ettiği göğüs kanseri nedeniyle dün 59 yaşında hayatını kaybetti. 1996-2002 yılları arasında 4 dönem hekim merkez örgütünü yöneten iki çocuk annesi Dr. Sayek için bugün Ankara’da saat 11.00’de TTB Merkezi önünde tören düzenlenecek. Maltepe Camii’nde kılınacak öğle namazının ardından Sayek’in cenazesi İskenderun’a götürülerek Arsuz’daki aile kabristanında toprağa verilecek.

Hürriyet


--------------------------------------

Pembe gözlüklü doktor kansere yenik düştü


Hatalı sağlık politikalarına renkli çerçeveli gözlüğü ve yakasında çiçeklerle karşı çıkan Eski Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Sayek bugün son yolculuğuna uğurlanacak


Eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek (59) dün kansere yenik düşerek yaşamını yitirdi. Dr. Sayek, TTB'nin önünde bugün yapılacak törenle son yolculuğuna uğurlanacak.
Dün sabah, son iki yıldır savaş verdiği kanser nedeniyle yaşamını yitiren Sayek, "Sağlık hizmeti için nüfus cüzdanı yeter" sloganıyla yürüttüğü politikalarla TTB tarihindeki en aktif başkanlardan biri oldu.

'Umutla bakmak için'

Sayek, 1996-2006 arasında yürüttüğü TTB Merkez Konseyi Başkanlığı görevinde hükümetlerin sağlık politikalarına karşı renkli çerçeveli gözlüğü ve yakasından eksik etmediği çiçeklerle muhalefet yaptı.
Sağlıktan tasarruf olmayacağını anlatan Sayek, neden pembe çerçeveli gözlük kullandığını, "Türkiye'ye ve geleceğine umutla bakmak için..." sözleriyle açıklamıştı.
TTB Merkez Konseyi, tıp camiasında "Füsun Abla" sıfatıyla anılan Sayek'in ardından Eray Canberk'in, "Bitmeden susarsa bitmiş gibi türküsü, biliyorsanız eğer siz sürdürünüz... Solarsa çiçeği vaktinden önce anılarda yaşatın, kalsın ölümsüz..." dizeleriyle vefat mesajı yayımladı.
Sayek için bugün 11.00'de TTB önünde tören düzenlenecek ve Maltepe Camii'nde cenaze namazı kılınacak. Sayek daha sonra eşi Prof. Dr. İskender Sayek'in memleketi İskenderun-Arsuz'da toprağa verilecek.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sayek'in vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Bir ömür mücadele

Dr. Füsun Sayek, 1947'de Niğde Bor'da doğdu. 1970'te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Sayek, aynı yıl başladığı uzmanlık eğitimini 1971-1976 arasında New York'ta sürdürdü. 1976'da anestezi, 1981'de göz hastalıkları uzmanı olan Sayek, 1986'da İngiltere'de toplum göz sağlığı sertifikası aldı. Sayek, 1996-2006 arasında da TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı.

Milliyet


-------------------------------------


Eski TTB Başkanı Sayek'i öldüren 'hekim hatası!'



Füsun Sayek hep 'Hekimler doktora gitmeyi öğrenemedi' diye yakındı. Ama kendisi de aynı hatayı yaptı ve kansere yenildi


'Herkese eşit sağlık hizmeti'nin savunucusu eski Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Füsun Sayek 59 yaşında öldü. Sağlıkçıların 'yaşama sevincimiz' dediği Sayek, meme kanseriydi.
Çevresinde yaşama aşkıyla tanınan Sayek, hastalığının ağırlaştığı dönemlerde, Can Yücel'in 'Çaresiz dertlere düştüm, yok mu bunun çaresi? Var: Yaşamayı ölecek kadar sevmek' dizelerinden güç aldığını belirtmiş ve hastalığının ilerlemesinde geç teşhisin etkisi olduğunu anlatmıştı. Hekimlerin, 'doktora gitmeyi öğrenemediğini' belirten Sayek, kendi hastalığını kabullenmekte de çok geç kaldığını söylemişti. 'Pembe yakın gözlükleriyle', hep çevresine neşe saçan Sayek, hastalığı ağırlaştığı için katılamadığı TTB'nin 24 Haziran'daki son genel kuruluna şu mesajı yollamıştı: "Düşlerimiz yüce bu ülkede, herkesin, toplumun iyi sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Gözümüz kendimizden başkasını görmeyecek kadar kararmış, ruhumuz başkalarını düşünemeyecek kadar yıpranmış, vicdanımız incinmeyecek kadar körelmiş değil. Biz hekimiz, vicdanlıyız ve heyecanlıyız. Şimdi her şey doludizgin ve çoğul, her şey kesintisiz. Ve şimdi her şey yeniden..."


Erdoğan'a iğne yapacaktı
Sayek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Doktorlara iğne yaptırmam, felç edebilir" açıklamasına, "Başbakan'a iğne yapmayı çok canım istiyor. Ama bu iğne empati, halkı daha iyi anlayabilme, hızlı öfkelenmeme, son söyleyeceğini ilk söylememe iğnesi olacak esprisiyle yanıt vermişti.
Sayek için bugün TTB önünde tören düzenlenecek. Sayek'in cenazesi, törenin ardından İskenderun'da toprağa verilecek.
1970'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitiren Sayek, aynı yıl Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda başladığı uzmanlık eğitimini 1971-1976 yıllarında New York'ta sürdürdü. 1981'de göz hastalıkları uzmanı olan Sayek, 1986'da Britanya'da toplum göz sağlığı sertifikası aldı. Sayek, 1996-2006 arasında 10 yıl TTB Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı.

Radikal



-----------------------------------------


Sayek 59 yaşında hayata veda etti


10 yıl boyunca Türkiye'de 100 bin hekimin sözcülüğünü yapan, sağlık camiasının isyankar doktoru Füsun Sayek tedavi gördüğü evinde vefat etti.

Çalışma arkadaşlarının "Doğuştan isyankardı. Ancak gülen gözleriyle hepimiz için yaşama sevinciydi" diye tanımladığı Sayek'in ölümü sağlık camiasında büyük üzüntü yarattı. 59 yaşında vefat eden Sayek, çok istediği doktorluk mesleğine, 1970'de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirerek adım attı. Serbest göz doktorluğu yaptıktan sonra Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı olan Sayek, 10 yıl boyunca da Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı yaptı.

Sabah
sayek
ile
ilgili
basında
çıkan
haberler
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir