Medimagazin logo

Özel hastanelerden SSK’lıya: Gece gelme gündüz gel!

Özel hastaneler gece SSK’lılara bakmıyor. Sağlık İşleri Genel Müdürü anlaşmalarda saat sınırı olmadığına dikkat çekerken, sorunu hem kamuda hem de özelde çalışan doktorlara bağlıyor
Özel hastanelerden SSK’lıya: Gece gelme gündüz gel!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Özel hastaneler gece SSK’lılara bakmıyor. Sağlık İşleri Genel Müdürü anlaşmalarda saat sınırı olmadığına dikkat çekerken, sorunu hem kamuda hem de özelde çalışan doktorlara bağlıyor.

Sosyal Sigortalar Kurumu gerekli anlaşmaları yaparak mensuplarına özel hastanelerde tedavi imkanı sağladı. Ancak uygulamada çeşitli zorluklarla karşılaşılıyor. Bunların başında özel hastanelerin geceleri SSK'lı kabul etmemesi geliyor. Her hastane kendine göre bir saat aralığı belirlerken, genelde 18.00'den sonra SSK mensuplarına bakılmıyor. Uygulamanın temel sebebi ise, özel hastanelerde çalışan doktorlarla ilgili. Mesai saatleri dışında çalışanların çoğu kamu hastanelerinin doktoru olduğu için bunların kaşeleri SSK karnelerinde geçmiyor. Özel hastaneler de söz konusu durumu hastalara iletmek yerine, çözümü hasta kabullerine saat aralığı belirlemekte buluyor.

Deniz Oğuz, ‘SSK'lıysan gece gelme gündüz gel' uygulamasının mağdurlarından. Gebelik takibini Özel Sultan Hastanesi'nde yaptıran Oğuz, doğum için de bu hastaneye başvurmuş. Ancak hastane yetkilileri saat 17.30'dan sonra gelen Oğuz'a, SSK'lı işlemi yapamayacağını söylemiş. Tartışma sonuç vermeyince Oğuz, başka bir hastaneye gidip doğumunu yaptırmak zorunda kalmış. Eşi Ali Oğuz, günlerdir kontrole geldikleri hastanede son dakikada karşılaştıkları muameleyi, “fırsat kollayıp müşteri avlayan pazar esnafı mantığı” olarak değerlendiriyor. Benzer sorunla karşılaşan Arzu Söke de saat 21.30’da kolu yandığı için gittiği özel hastanenin acil servisinden geri dönmüş. Söke, "SSK'lıların gece hastalanması yasaklansın, o zaman bu sorunlar yaşanmaz." diye sitem ediyor.

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan, özel hastanelerle yapılan anlaşmada herhangi bir saat sınırlaması olmadığına dikkat çekiyor. Bu konuda gelen şikayetlerin takip edileceğini vurgulayan Karahan sorunun kaynağını şöyle açıklıyor: "Özel hastaneler mesai saatleri dışında asistanları ve kamu hastanelerinde görev yapan doktorları çalıştırıyor. Özel hastanelerden çıkan SSK faturaları ve reçetelerinde serbest çalışan bir hekimin kaşesi olmak zorunda. Bu durumda gündüz devlet hastanesinde çalışan hekim gece özelde SSK karnelerine kaşe basamıyor. Aksi takdirde bizim o özel hastane ile anlaşmamızın iptali söz konusu. Bu yüzden hiçbir hastane buna cesaret edemiyor."

SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Servet Karahan, özel hastanelerden gelen fatura ve reçeteleri denetlemek için hastanede çalışan hekim listelerinin SSK’ya verilmesinin zorunlu olduğunu belirtiyor. “Bu listede yer alan hekimlerin yaptığı tedavileri ve yazdığı reçeteleri karşılıyoruz.” diyen Karahan, rekabet ortamının hastaneleri zorladığını, bu kurumdaki serbest hekim sayısının artmaya başladığını vurguluyor. SSK’lıya özel hastanede tedavi gibi büyük bir uygulamanın sıkıntısız olması için adım adım gidilmesi gerektiğine işaret eden Karahan, doktorları uyarıyor: “Gündüz devlet hastanesinde gece özelde çalışmak yasal değil.”

İstanbul’daki bazı özel hastanelerin SSK’lılara uyguladıkları hasta kabul saatleri şöyle: Sultan Hastanesi: 08.30-17.30, İstanbul Hospital: 09.00-16.00, Nisa Hastanesi: 09.00-18.00, Medicana Hastanesi: 09.00-17.00, Gaziosmanpaşa Hastanesi: 08.00-16.00, Medical Park: 24 saat, Medicine Hastanesi: 09.00-18.00.

İzmir’de de durum İstanbul’dan farksız. İzmir Central Hospital SSK’lıları sadece randevu ile kabul ediyor. Ege Sağlık Hastanesi SSK ile anlaşmış, ancak henüz hastalara bakmıyor. Özel Gazi Hastanesi 08.30-17.30, Özel Kent Hastanesi ise 08.30-18.30 arasında SSK’lılara açık.

SSK’lıların özel hastanelerden yararlanabilmeleri için ek ücret ödemeleri gerekiyor. Hastaneden hastaneye değişen ücretler Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği’nin talebi üzerine serbest bırakıldı. Hastaneler kendi statülerine göre söz konusu ek ücreti belirleyebiliyor. Ancak ücretin miktarının tedavi öncesinde hastaya bildirilmesi mecburi.


Zaman
özel
hastanelerden
ssk&#8217
lıya:
gece
gelme
gündüz
gel!
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir