Medimagazin logo

Bütçede sağlık harcamalarının ödeneği bitti

Bu yıl bütçenin en hızlı büyüyen harcama kalemi olan sağlık harcamalarına ayrılan ödenek, yeşil kart harcamalarının tahminlerin üzerine çıkması nedeniyle eylülde bitti
Bütçede sağlık harcamalarının ödeneği bitti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bu yıl bütçenin en hızlı büyüyen harcama kalemi olan sağlık harcamalarına ayrılan ödenek, yeşil kart harcamalarının tahminlerin üzerine çıkması nedeniyle eylülde bitti.

Maliye Bakanlığının verilerine göre, bu yılın tümü için toplam 4 milyar 55 milyon YTL ödenek ayrılan sağlık harcamaları, ocak-eylül döneminde 4 milyar 85 milyon YTL'ye kadar yükseldi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında artan sağlık harcamaları eylül sonunda yılın tümü için ayrılan ödeneğin 30 milyon YTL üzerine çıktı. Dolayısıyla yılın kalan üç ayındaki sağlık harcamaları ödenek üstü harcama olacak.

IMF, bu yıl sağlık harcamalarının bütçe ödeneğinin 1.4 milyar YTL üzerine çıkacağını öngörerek hükümetten mayıs ayında önlem almasını istemişti. Söz konusu önlemler stand-by anlaşmasının birlikte tamamlanan üçüncü ve dördüncü gözden geçirmelerinin onaylanması için ön koşul olarak da getirilmişti.

Sağlık harcamalarının tahminleri aşmasında yeşil kartla ilgili harcamalar belirleyici oldu. Bütçeye yılın tümü için toplam 1.6 milyar YTL'lik yeşil kart ödeneği konulmuştu. Ancak yılın ilk dokuz aylık döneminde yeşil kartlılar için yapılan ödemeler yüzde 102 oranında artarak 2 milyar 403 milyon YTL'ye yükseldi. İlk dokuz ayda ödeneğin 803 milyon YTL üzerinde yeşil kart ödemesi yapıldı.

Hükümetin IMF'nin isteğiyle sağlık harcamalarını azaltmaya yönelik olarak aldığı tasarruf önlemlerinin ise özellikle ilaç harcamalarında önemli bir tasarruf sağladığı belirlendi. Bu yıl yapılan ilaç ödemeleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7.37 oranında azalarak 565 milyon YTL'ye geriledi. Geçen yıl aynı dönemde bu tutar 609 milyon YTL olarak gerçekleşmişti.

Tedavi ve sağlık malzemesi alımlarıyla ilgili harcamalardaki yüksek artış ise devam etti. Ocak-eylül döneminde yüzde 48 oranında artan tedavi ve sağlık malzemesi giderleri 1 milyar 117 milyon YTL'ye ulaştı. Söz konusu harcama için ayrılan ödeneğin yüzde 88'i yılın geride kalan dokuz aylık döneminde kullanıldı.

Bu arada geçen yıl ocak-eylül döneminde yüzde 2.3 olan sağlık giderlerinin bütçe harcamaları içerisindeki payı bir puana yakın artarak bu yıl yüzde 3.2'ye yükseldi.

Bütçeden ayda ortalama 450 milyon YTL'lik sağlık harcaması gerçekleştiriliyor. Bu nedenle de ekim-aralık döneminde toplam 1.4 milyar YTL'lik bir sağlık harcaması daha yapılması ve dolayısıyla ödeneğin bu ölçüde aşılabileceği hesaplandı.


ÖDENEĞİ BİTEN DİĞER KALEMLER

Bu arada, bütçede ödeneği yılın ilk dokuz aylık döneminde biten ve ödenek üstü harcama yapılan diğer kalemler tarımsal destekleme ve sermaye transferleri oldu. Bütçede 3 milyar 999 milyon YTL ödeneği bulunan tarımsal destekleme için yılın ilk dokuz aylık döneminde 4 milyar 377 milyon YTL ödendi. 1 milyar 834 milyon YTL ödenek ayrılan sermaye transferleri ise şimdiden 2 milyar 17 milyon YTL'ye çıktı.

Hürriyet
bütçede
sağlık
harcamalarının
ödeneği
bitti
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir