Medimagazin logo

Hemşirenin öncülüğünde kurulan tıbbî atık tesisini belediye işletecek

Avrupa Birliği (AB) hibeleriyle faaliyete geçirilen Türkiye'nin ilk tıbbî atık sterilizasyon tesisi 5 yıl boyunca Çorum Belediyesi tarafından işletilecek
Hemşirenin öncülüğünde kurulan tıbbî atık tesisini belediye işletecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Avrupa Birliği (AB) hibeleriyle faaliyete geçirilen Türkiye'nin ilk tıbbî atık sterilizasyon tesisi 5 yıl boyunca Çorum Belediyesi tarafından işletilecek.

Hemşire Nurten Türkmen'in öncülüğünde 749 bin Euro'luk proje ile inşa edilen Tıbbî Atık Bertaraf Tesisi için devir teslim töreni düzenlendi. Vali Mustafa Toprak, Belediye Başkanı Turan Atlamaz, Sağlık Müdürü Fikret Purtul ve bazı daire müdürlerinin katıldığı törenle Türkiye'nin ilk tıbbî atık tesisi 5 yıl boyunca belediyeye devredildi.

Törende, tesis hakkında bilgi veren Belediye Temizlik İşleri Müdürü Ekrem Eren, sağlık kuruluşlarından toplanan tıbbî atıkların barkodlar tarafından otomatik olarak okunacağını, radyoaktif tarama yapıldıktan sonra konteynırların tartılacağını ve kurum bilgileri ile fatura bilgileri veri tabanına otomatik olarak atılacağını söyledi. Sisteme ait sıcaklık ve basınç değerleri, bunların süreleri ile diğer tüm verilerin otomatik olarak kayıt altına alınacağını aktaran Eren, "Tesis içindeki tüm faaliyetler kameralarla izlenebilecek ve bu görüntülere internetten ulaşılabilecek" dedi. Eren, tesisin çalışmaya başlamasıyla tıbbî atıklar aracılığıyla bulaşan ve toplum sağlığını tehdit eden hepatit türleri, AIDS, Ebola virüsü ve daha birçok hastalığın etkeninin bu yolla bulaşmasının engelleneceğini bildirdi. Türkiye'de ilk kez tıbbî atıkların Avrupa'daki gibi buharla sterilize edilip, düzenli çöp depolama işlemi yapılmasına imkan verecek tesis kurulduğunu anlatan Ekrem Eren, tesisin yüzde 30 yerel destekli ve yüzde 70 AB Kalkınma Programı hibe katkısıyla yapıldığını kaydetti.

Tıbbî Atık Bertaraf Tesisi'nin şehir açısından önemli olduğunu belirten Vali Mustafa Toprak da, "Bu tesisin Türkiye'de ilk olması da çok önemli. Çevreye olan duyarlılığı ve tıbbî atıkların çevreye ve insana zarar vermeden el değmeden bertaraf edilmesi ve geri dönüşümünün sağlanarak ülke ekonomisine katkı yapması sebebiyle çok önemli bir proje. Bu proje Türkiye'ye örnek olacak" açıklamasında bulundu. "Düzey 2 Bölgeleri Kalkınma Programı" kapsamında yerel kalkınma girişimleri için küçük ölçekli altyapıların geliştirilmesini amaçlayan tesiste günde 1 ton tıbbî atık bertaraf edilecek.

Zaman

hemşirenin
öncülüğünde
kurulan
tıbbî
atık
tesisini
belediye
işletecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir