Medimagazin logo

Devleti zarara uğratmakla suçlanan Roche'tan 1.4 milyon euro ödeme

Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kemoterapide kullanılan "Neupogen" adlı ilacı fahiş fiyatla satarak 10 milyon 700 bin YTL'lik kamu zararına neden olduğu ileri sürülen ilaç firması Roche, Sağlık Bakanlığı'na 1 milyon 400 bin euroluk geri ödeme yaptığını açıkladı.
Devleti zarara uğratmakla suçlanan Roche'tan 1.4 milyon euro ödeme
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve kemoterapide kullanılan "Neupogen" adlı ilacı fahiş fiyatla satarak 10 milyon 700 bin YTL'lik kamu zararına neden olduğu ileri sürülen ilaç firması Roche, Sağlık Bakanlığı'na 1 milyon 400 bin euroluk geri ödeme yaptığını açıkladı.


İlacın referans fiyatını hatalı bildirerek kamuyu zarara yol uğrattığı iddia edilen Roche yetkilileri hakkında açılan dava sürerken Sağlık Bakanlığı'nın nakit zararının tazmin edildiği bildirildi.
SSK'ya fahiş fiyatla ilaç satışıyla ilgili olarak eski Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 17 sanıklı dava devam ederken dün İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Roche, iddiaları yanıtladı. Roche Türkiye Genel Müdürü George N. Hadjiev, şirketin yeni yöneticileri olarak, geçmişe ait davalar nedeniyle manşetlere taşınmaktan üzüntü duyduklarını belirtirken geçmiş dönem uygulamalarının yeni çalışma ilkeleriyle ilgisiz olduğunu vurguladı. Neupogen adlı ilacın yüksek fiyattan satışını teknik bir arıza olarak tanımlayan, ayrıca ilaç mümessillerinin doktorlara Roche'un ilaçlarını reçetelendirmeleri karşılığında hediyeler verdiği yönündeki iddiaları da kurumun yeni ilkeleri dışında tutan Hadjiev, "Şirketin yeniden yapılandırılması sırasında adı böyle olaylara karışan elemanları işten çıkartıyoruz" dedi.

Süren davalar hakkında yorum yapmaktan kaçınan Hadjiev, Sağlık Bakanlığı ile görüştüklerini ve Neupogen ilacından kaynaklanan zararı tazmin ettiklerini söyledi. "Roche Türkiye Genel Müdürü olarak Nisan 2005'te göreve atandım. 1.5 yıldır Türkiye'de yeniden yapılanma sürecindeyiz. Bu değişim firmanın tüm üst düzey yönetimini kapsadığı gibi tüm alt kadrolara da yayılmıştır. Toplam 200-300 kişilik personel bu sürede yenilenmiştir" diyen Hadjiev, Roche'un faaliyette bulunduğu tüm ülkelerde sabit etik kurallar benimsediğini, bu ilkelerden herhangi bir sapmanın da Roche ile ilişkilendirilmemesi gerektiğini söyledi.

Yaşananları polisten öğrendik

Hadjiev, ilaç tanıtımcılarının doktorlara ilaç yazma karşılığı diz üstü bilgisayar gibi hediyeler verdiği iddialarını ve tanıtımcıların bu konu üzerine üstlerine e-mail ile verdikleri bilgileri, polis sayesinde öğrendiklerini belirtti. Bunu kurumsal anlayışla bağdaştıramayacağını kaydeden Hadjiev, Roche'un vergi kaçırdığı iddialarına karşılık olarak ise "Türkiye'ye karşı tüm vergilerimizi ödüyoruz ve uluslararası şirketlerce denetleniyoruz" dedi.

Hadjiev, "İlaçta iskontolu satışla hizmet faturalı satış arasında vergi matrahı değişmiyor. Bu yüzden vergi kaçırmamız gibi bir durum söz konusu değil" diye konuştu. Hadjiev, 2001'deki 31 milyon YTL'lik zararları ve 40 milyon YTL'lik yatırım teşviki yüzünden Kurumlar Vergisi'ni ödemediklerini belirtti. Hadjiev, Roche'un iç yazışmalarında ortaya çıkan usulsüz satış yaptığı iddialarını da "Çalışanlar arasında e-mail ile yapılan yazışmalar üzerine hazırlanan bu raporlarda gerçek kanıtlara ihtiyaç var" diye yanıtladı.

Referans
devleti
zarara
uğratmakla
suçlanan
roche'tan
1.4
milyon
euro
ödeme
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir