Medimagazin logo

Sağlıkta Dönüşümün maliyeti yüksek oldu

Doktor ve ilaca kolay erişilebilirliği sağlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın maliyeti yüksek oldu. 2006'da kamu sağlık harcamaları, geri ödeme kurumlarının borçlarıyla 22 milyar dolara, toplam sağlık harcamaları ise 30 milyar dolara ulaştı
Sağlıkta Dönüşümün maliyeti yüksek oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA (İHA) - Doktor ve ilaca kolay erişilebilirliği sağlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın maliyeti yüksek oldu. 2006'da kamu sağlık harcamaları, geri ödeme kurumlarının borçlarıyla 22 milyar dolara, toplam sağlık harcamaları ise 30 milyar dolara ulaştı.

Tıp Kurumu'nun yaptığı çalışmaya göre, 2006 yılında ilaç tüketiminin ulusal gelire oranı yüzde 1.75 oldu. İlaç ticaret açığı 2006'da 3 milyar dolara yaklaşırken, ilaç ihracatının ithalatı karşılama oranıysa yüzde 10'a geriledi.

Tıp Kurumu verilerine göre Türkiye'de 2006'da üretici fiyatlarıyla eczaneler kanalıyla yapılan satışlar, hastaneler ve diğer kanallardaki ilaç satışlarıyla birlikte 7.5 milyar dolar, tüketici fiyatları da 11 milyar dolar oldu. Aynı yıl kişi başı ilaç tüketimi üretici fiyatlarıyla 105 dolar, tüketici fiyatları da 145 dolar olarak gerçekleşti. Hastane dışı kanallar da göz önüne alındığında üretici fiyatlarıyla ilaç tüketiminin 9 milyar dolara, tüketici fiyatlarının da 12-13 milyar dolara çıkması öngörüldü.

Yalnızca ilaç değil medikal ürün sektöründe de benzen biçimde dışa bağımlılığın derinleştiği, tıbbi teknoloji, tıbbi cihaz ve sarf malzemelerini de kapsayan medikal ürün pazarında 2006'de 3 milyar dolara yakın ithalat yapılırken ihracatın 200 milyon doların altında kaldığı bildirildi. İlaç ve medikal ürün pazarında 2006'da ithalat 6 milyar dolara, dış ticaret açığı da 5.5 milyar dolara yaklaştı.
Türkiye ilaç pazarı dünyanın 13 büyük pazarı konumunda ve yakın gelecekte ilk 10 pazar arasına girmesi bekleniyor. Türkiye'nin de arasında olduğu gelişmekte olan 7 ülkede 2020 yılında dünya ilaç satışlarının beşte birinin gerçekleşeceği öngörülüyor. Yine Türkiye'deki en büyük 20 ilaç firmasının 14'ü yabancı sermayenin elinde bulunuyor.
sağlıkta
dönüşümün
maliyeti
yüksek
oldu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir