Medimagazin logo

Yumurta ve sperm nakli yasalara aykırı, dinen de sakıncalı

Memnune Tiryaki’nin 64 yaşında, Kıbrıs’taki bir merkezde tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olması, gebelik için ‘yumurta nakli doğru mu?’ tartışmasını başlattı
Yumurta ve sperm nakli yasalara aykırı, dinen de sakıncalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Memnune Tiryaki’nin 64 yaşında, Kıbrıs’taki bir merkezde tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olması, gebelik için ‘yumurta nakli doğru mu?’ tartışmasını başlattı.

Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğine göre tüp bebek tedavisinde başkasının yumurta ve spermlerinin kullanılması yasak. Yöntem, evli çiftlere yalnızca kendi yumurta ve spermleriyle uygulanabiliyor.

Bazı aileler, Türkiye’de yasak olduğu için yumurta ve sperm nakli yaptırmak amacıyla yurtdışına gidiyor. Bu işlem en çok Kıbrıs, İsrail, Yunanistan, İngiltere, ABD ve Belçika gibi ülkelerde yapılıyor. Türkiye’den yumurta ve sperm nakli için yılda 2 bin çiftin yurtdışına gittiği tahmin ediliyor.

Yumurta naklinde, başka bir kadından alınan yumurtalar, erkeğin spermiyle döllendirilerek alıcının rahmine yerleştiriliyor. Sperm naklinde ise başka bir erkeğin spermi kullanılıyor.

Kıbrıs’taki tüp bebek merkezlerinde çoğunlukla Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerden yumurta ve sperm alındığı öne sürülüyor. Fatih Üniversitesi Tüp Bebek Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Nilgün Turhan, yumurta naklinde annenin sadece taşıyıcılık yaptığını ve genetik açıdan gerçek anne sayılmayacağını belirtti. Sperm naklinde de benzer bir durumun söz konusu olduğunu dile getiren Turhan, “Ülkemizde gerek hukuki boyutu, gerekse dini ve ahlaki yönüyle bu yöntemler yasak.” dedi.

Nilgün Turhan, ne yöntemle olursa olsun 64 yaşındaki bir kadının bebek doğurmasının da tartışılması gerektiğini düşünüyor.

Diyanet: Zina unsuru var

Diyanet, tüp bebek uygulamasında nikâhlı eşler arasında, kendi yumurta ve spermlerinin döllendirilmesinin dinen uygun olduğunu belirtiyor. Ancak nikâhsız eşlerden ya da başkalarından alınan yumurta ve spermlerin döllendirilmesinin caiz olmadığı vurgulanıyor. Diyanete göre, söz konusu yöntemle hamile kalmak insanlık duygularını rencide ediyor ve zina unsuru taşıyor. Necip Çakır, İstanbul

Zaman
yumurta
ve
sperm
nakli
yasalara
aykırı
dinen
de
sakıncalı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir