Medimagazin logo

Özel muayenehane yasağına başhekimler tepki gösteriyor

Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda bir dizi değişiklik öngören yasa tasarısıyla sağlık müdürlerine ve başhekimlere getirilen özel muayenehane işletme yasağına sağlık çevreleri tepki gösterdi
Özel muayenehane yasağına başhekimler tepki gösteriyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nda bir dizi değişiklik öngören yasa tasarısıyla sağlık müdürlerine ve başhekimlere getirilen özel muayenehane işletme yasağına sağlık çevreleri tepki gösterdi.

Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Güloğlu, muayenehanelerin kapatılması halinde hastanelerin başhekimsiz kalabileceğini ileri sürüyor. İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise düzenlemeyi olumlu bulurken, muayenehane çalıştıran başhekimlere geçiş süresi tanınmasını ve ücretlerinin artırılmasını öneriyor. Bazı başhekimler de, büyük şehirlerde çalıştırılacak başhekimler bulunsa dahi sınırlı sayıda uzmanların bulunduğu küçük illerde hastanelerin başhekimsiz kalacağını iddia ediyor.

Sağlık alanındaki yeniden yapılanma çerçevesinde çıkarılan ‘genel sağlık sigortası, doktorlara mecburi hizmet’ gibi yasa tasarıları tepkiyle karşılanırken, şimdi de başhekimlere özel muayenehane çalıştırma yasağı gündemde. Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nde görev yapan bir başhekim, yasağa tepki göstererek “Başhekimler tercih yapmak zorunda bırakılıyor. Ya özel muayenehane ya da başhekimlik deniliyor. Bir muayenehane 10-15 yılda ancak oluşturulabiliyor. Ben şimdi muayenehanemi kapatsam bir yıl sonra da başhekimlik görevinden alınsam yeniden muayenehane oluşturmak için on yıl daha uğraşmam gerekecek.” diyor. Sağlık müdürlüğü yetkilileri ise tasarının yasalaşması halinde birçok başhekimin istifa edeceğini savunarak, “Zaten başhekim bulmakta zorlanıyoruz. Böyle bir yasa çıkarsa kimse başhekim olmak istemez.” iddiasında bulunuyor.

Yasa tasarısına karşı çıkan Hekim Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Recep Güloğlu şunları söylüyor: “Sağlık müdürü ve başhekimlerin muayenehanelerinin kapatılmaya çalışılmasındaki mantığı anlamanın imkanı yoktur. Çünkü aynı hastanedeki iki uzman veya şeften başhekim olan, yaptıkları hizmete karşılık muayenehanesi kapatılarak cezalandırılacak. O meslektaşımız yarın görevinden alındığında veya istifa ettiğinde ne yapacaktır?” Güloğlu, yasa çıktıktan sonra başhekim olanlar için böyle bir uygulama getirilebileceğini belirtiyor. Güloğlu’na göre, özveri gerektiren, yorucu ve mesuliyetli görevi olan başhekimlere muayenehane yasağı getirilmesi bir cezalandırma yöntemi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy ise sadece başhekimlerin değil, kamuda çalışan bütün hekimlerin tam gün çalışması gerektiğini dile getiriyor. Gürsoy, başhekimler için getirilen yasağın bazı iyileştirmelerle birlikte mümkün olabileceğini ifade ederek şunları dile getiriyor: “Başhekimler için bu yasa doğru bir adım atmıştır. Ama hiç olmazsa yeni sisteme kendi düzenini ayarlama konusunda bir adaptasyon süresi konulmalıdır. Yönetim kadrolarında bulunan ‘sağlık müdürlüğü, başhekim’ gibi kadrolarda bulunanların tam gün çalışması doğrudur. Bunun karşılığında da uygun bir ücret verilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu görev bir angarya niteliği taşır, bu da son derece yanlıştır.”

Yasa tasarısı hakkında görüşlerini dile getiren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Başkanı Dr. Köksal Aydın da kamuda tam gün çalışma mecburiyetinin sadece başhekimler ve yöneticiler için değil bütün hekimler için getirilmesi gerektiğini savunuyor. Aydın, “Döner sermaye paylarının artırılması ve insanca yaşayabilecek bir ücret sistemi ile bütün hekimler kamuda tam gün çalışmak isteyecektir.” şeklinde konuşuyor.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Zeki Gül ise tasarıya farklı bir açıdan yaklaşıyor. Dr. Gül’e göre, tasarıyla sözleşmeli hekimlere başhekimlik yolu açılıyor. Hükümet bu şekilde hastanelerde kadrolaşma yoluna gidiyor. Dr. Gül, “Trilyonlarca ihalenin yapıldığı bir hastanede sözleşmeli hekim başhekimlik yapabilir mi? Böyle bir durumda istekli olacak olan rantı sevenler olur.” şeklinde konuşuyor.

Muayenehane açan doktora tazminat yok

Sağlık Hizmeti Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısında sağlık müdürleri ve başhekimlerin özel muayenehane açmasını yasaklayan maddede şu ifadeler yer alıyor: Madde 4.-1’inci madde kapsamına giren personelden; il sağlık müdürlüğü ve başhekimlik görevini yürütenler hariç olmak üzere özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar istedikleri takdirde 1. maddede öngörülen tazminat hakkından yararlanmamak şartı ile serbest olarak çalışabilirler. Bunlara iş güçlüğü, iş riski ve teminindeki güçlük zamları veya bu mahiyetteki zamlar ödenmez.


Zaman
özel
muayenehane
yasağına
başhekimler
tepki
gösteriyor
Yorum (1)
Sema Bağcı
Metin kardeşim, tıp fakültesinde öğrencilere sadece anatomi ya da farmakoloji ya da başka bir ders sadece ders olarak öğretilmez, "doktorluk" da öğretilir. Çünkü tıp fakültesini bitiren kişi doktor olur ve "insan"lara bakar. Anatomi laboratuarında yatan kadavranın insan olması ile hayvan olması arasında fark vardır. Mesele bir dersin iyi bilinmesi değil, dersi anlatan kişinin "doktor" olmasıdır.
3
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir