Medimagazin logo

Sağlıkçıların TBMM soygunu takiple önlendi

Ameliyathane kirası, bir hastaya 120 kan gazı tahlili, tıraş köpüğü gibi faturaları takibe alan TBMM, sahte ve şişirilmiş faturalarla trilyonlarca lira tutan yolsuzluğu ortaya çıkardı
Sağlıkçıların TBMM soygunu takiple önlendi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ameliyathane kirası, bir hastaya 120 kan gazı tahlili, tıraş köpüğü gibi faturaları takibe alan TBMM, sahte ve şişirilmiş faturalarla trilyonlarca lira tutan yolsuzluğu ortaya çıkardı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın bir süre önce gündeme getirdiği, TBMM'ye kesilen şişirilmiş ve sahte faturaların boyutunun tüyler ürpertici boyutlarda olduğu ortaya çıktı. Eski-yeni milletvekilleri ile personelinin aileleriyle birlikte yaklaşık 25 bin kişinin özel sağlık kuruluşlarından aldığı hizmetlerin masrafını karşılayan TBMM, yıllardır sorun olan inanılmaz boyutlardaki faturaların hesabını sonunda sordu ve tam anlamıyla bir soygunu önledi. Geçmişte bir milletvekilinin faturasını TBMM'ye ödeterek "mutluluk çubuğu" taktırdığı ortaya çıkınca olay olmuştu, bugün ise sağlıkçıların sahte faturalar düzenleyerek TBMM'yi adeta "maden" gibi kullandığı belirlendi.

126 BİN FATURA İNCELENDİ
Soygun, TBMM Fatura Takip Birimi'nin son 1 yılda gelen yaklaşık 126 bin faturayı tek tek incelemesi, fatura kesilen ve fatura kesenle konuşması, belirtilen hastalığı ve yapılan tedaviyi kontrol etmesiyle ortaya çıktı. Bazı ilaçların mükerrer yazıldığı ya da yüksek dozda verildiği, hasta takibinin mükerrer yazıldığı, ilacın yanı sıra şampuan, traş köpüğü, tırnak fırçası, selpak mendil, çöp torbası, havlu terlik hatta ameliyathane kirası gibi şaşırtan kalemler için fatura kesildiği görüldü. Bazı sağlık kuruluşlarının sahte reçete düzenleyip sahte kaşe kullandığı, bir eczanenin de 1 hasta için 83 adet sahte reçete düzenlediği belirlendi.

SAĞLIKÇILARA DAVA AÇILIYOR
Sonuçta 126 bin faturadan 1130'unun sahte olduğu, TBMM personeli ve milletvekillerinin bilgisi dışında hazırlandığı ortaya çıktı. TBMM Başkanlığı toplam 3 trilyon 141 milyon 491 liralık faturayı sahte ya da şişirilmiş olduğu gerekçesiyle sağlık kuruluşlarına iade ederken, sorumluluğu saptanan 5 eczane, 1 sağlık kuruluşu ve 1 kişi hakkında da "sahte reçete ve evrak düzenleme, nitelikli dolandırıcılık, kurumu yanıltılarak haksız kazanç elde etme" suçlarından 7 ayrı dava açtı. Açılan davalardan birisi sonuçlandı. Eski yasama üyesi Demir Yüce'nin eşinin tedavisine ilişkin evraktaki mühür, kaşe ve imzaların sahte olduğunu gerekçesiyle Mikrotek Tıbbi Malzeme Paz. Tic. Ltd yöneticileri, dava sonucu 2 yıl hapis cezası aldı. TBMM yetkilileri, yeni Tedavi Yönetmeliği uyarınca alınan önlemler doğrultusunda, TBMM'nin sağlık harcamalarında ortalama 8 trilyon 500 milyar lira tasarruf sağladığını bildirdiler. TBMM'nin 2004 yılında 8 trilyon 275 milyar 370 milyar lira olan ilaç harcaması da, bu yılın ilk 5 ayında 4 trilyon 811 milyar 583 milyon lira olarak gerçekleşti.
ZÜBEYDE YALÇIN - ANKARA


Sabah
sağlıkçıların
tbmm
soygunu
takiple
önlendi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir