Medimagazin logo

Hasta haklarını ihlal eden personele maaş cezası

Hasta haklarının ihlal edildiğini belirleyen Sağlık Bakanlığı, uygulamaya soktuğu, 'Hasta Hakları Uygulama Yönergesi' ile hak ihlalinde bulunan personelin 'ek ödemeleri'nde kesinti yapmaya hazırlanıyor
Hasta haklarını ihlal eden personele maaş cezası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Hasta haklarının ihlal edildiğini belirleyen Sağlık Bakanlığı, uygulamaya soktuğu, 'Hasta Hakları Uygulama Yönergesi' ile hak ihlalinde bulunan personelin 'ek ödemeleri'nde kesinti yapmaya hazırlanıyor.



Sağlık Bakanlığı'nın son bir yıl içinde yaptırdığı araştırmaya göre, her 4 sağlık personelinden birinin hasta haklarını ihlal ettiği ortaya çıktı. Hasta hakları konusunda vatandaşlardan gelen şikayetlerin artması üzerine Sağlık Bakanlığı, detaylı bir araştırma başlattı. Bir yıl içinde gelen veriler doğrultusunda, sağlık personelinin yüzde 25'inin hasta hakları konusunda dikkatli davranmadığı ortaya çıktı.


Bakanlık, bu şikayetler üzerine 'Hasta Hakları Uygulama Yönergesi'ni hayata geçirdi. Yönergeye göre, hasta haklarını ihlal eden sağlık personelininin "ek ödemeleri"nde kesinti uygulanacak.


Sağlık Bakanlığı, hasta hakları konusunun işlerlik kazanması amacıyla bakanlık bünyesinde 184 numaralı telefon hattı ile www.saglik.gov.tr bünyesinde "hasta hakları portalı" da oluşturdu. Bakanlık ayrıca hastanelerde "hasta hakları kurulları"nı hayata geçirdi. Bakanlığa, 15 Şubat 2004 ile Nisan 2005 tarihleri arasında bu konuda tam 8 bin başvuru oldu. Vatandaşların başvurularının incelenmesi sonucunda, şikayetlerin yüzde 25'inin sağlık çalışanlarının aleyhine olduğu belirlendi.


Ençok şikayet edilen birimler poliklinikler

Hasta hakları konusunda başvuru yapan vatandaşların yarıdan fazlasını kadınların ve gençlerin oluşturması dikkat çekti. Yapılan araştırmada, eğitim seviyesi yükseldikçe bu konuda başvuru oranlarının da arttığını gösterdi. Başvuruların birimlere göre oranı da şöyle: İdari hizletler yüzde 9, klinik hizletler yüzde 21, poliklinik hizmetleri yüzde 34, laboratuvar hizletleri yüzde 10, acil hizmetleri yüzde 11, görüntüleme hizmetleri yüzde 10.

Yenişafak
hasta
haklarını
ihlal
eden
personele
maaş
cezası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir