Medimagazin logo

2017 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte o çalışma!

2017 Nobel Tıp Ödülü'nün bu seneki sahipleri, ABD'li bilim insanları Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young oldu.
2017 Nobel Tıp Ödülü'nün sahipleri belli oldu! İşte o çalışma!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Nobel Komitesi'nden yapılan açıklamada, bu yılki Tıp Ödülü'nün biyolojik saat olarak da bilinen sirkadiyen ritmini kontrol eden moleküler mekanizmaları keşfeden Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young arasında paylaştırıldığı belirtildi.


Açıklamada, "Yeryüzünde hayat, gezegenimizin dönüşüyle uyumludur. İnsanlar da dahil yaşayan organizmaların bir iç, biyolojik saati olduğunu ve bu saatin organizmanın günün doğal ritmine uyum sağlamasına yardımcı olduğunu biliyorduk. Ancak bu saatin nasıl çalıştığını Hall, Rosbash ve Young'ın çalışmaları sayesinde öğrendik. Bu bilim insanlarının çalışmaları, bitkilerin, hayvanların ve insanların biyolojik ritimlerini Dünya'nın devinimiyle nasıl uyumlu hale getirdiğini anlamamıza yardımcı oldu" ifadeleri kullanıldı.

Hall, Rosbash ve Young, örnek organizma olarak meyve sineklerini kullandıkları çalışmalarında günlük biyolojik ritmi kontrol eden genleri buldular.


ÇALIŞMA HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ


Amerikalı bilim insanları, bu genin gece artan ve gün içinde de azalan bir protein ürettiğini keşfetti.

Sirkadiyen ritmini oluşturan diğer protein unsurlarını da bulan bilim insanları, hücre içinde kendi kendine işleyen saatin mekanizmasını gözler önüne serdi.

Bilim insanları, insanlar dahil tüm çok hücreli organizmaların hücrelerinde aynı ilkelere göre işleyen bir biyolojik saat olduğunu ortaya çıkardı.

Hall, Rosbash ve Young, 8 milyon İsveç kronu (yaklaşık 3,4 milyon lira) tutarındaki ödülü paylaşacak. Üç bilim insanına, 10 Aralık'ta düzenlenecek ödül töreninde birer diploma ve altın madalya da verilecek.

JEFFREY C. HALL

New York'ta 1945'te dünyaya gelen Jeffrey C. Hall, 1971'de Seattle'daki Washington Üniversitesinden mezun oldu. Hall, Maine Üniversitesinde görev yapıyor.

MICHAEL ROSBASH

Kansas City'de 1944'te doğan Michael Rosbash, 1970'te Massachusetts Institute of Technology'den mezun oldu. Rosbash, çalışmalarını Waltham Üniversitesinde sürdürüyor.

MICHAEL W. YOUNG

Miami'de 1949'da dünyaya gelen Michael W. Young, 1975'te Teksas'taki Austin Üniversitesinden mezun oldu. Young, 1978'ten bu yara New York'taki Rockefeller Üniversitesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

nobel tıp ödülü
2017
Yorum (2)
recep
bizde etik kurulları geçene aşk olsun... sci ve sci exp dergileri bakın hemen hemen hepsi amerika ingiltere araya bir kaç dergi serpilmiş. çogu artık 2000 dolardan başlayan ücretler talep ediyor küçücük ada sadece bu ücretlerle yılda milli gelirine ne kadar artırdığı ortada. güzel çalışmalar bu dergilere kötü çalışmalar yurt içi dergilerine... sistem amerika ve ingiltereyi besliyor. kiriterler değiştirilmeli bu dergileri beslemiyecez kendi milli dergilerimizi yükselterek tubitak ulakbilim uluslararası bir kategoriye sokmamız gerekiyor. hepsi bir kör döngü. etik kurulda konuyu bilmiyen adamların yorumlarıyla çalışma çıkana kadar ilk sizin bulduğunuz markerı çinliler koreler yayın yapmış oluyor.. etik kurul noktalama işaretleri tarih eksikliği evrak eksikliği yok yeni sürüm yok diye çok çalışmaları heba ediyor... sonrada bıkkınlık vazgeçme..beyin göçü... adamlar tabi 100 yıl önde ..
30
Cevapla
Erdal
evet mandacılığı zamanında savunanlar ne kadar yanlış yaptklarını anlayamadan göçüp gittiler.. bizim ilk işimiz akademik yükselmede mandacılığı yani yurtdışı sci-sciexp dergileri dosyada arayan hocaların fikirlerini değiştirmek. kendi ülkemizi küçümsemeyerek orjinal çalışmaları kendi dergilerimize göndermemiz gerekiyor.. miss ve mr lara bakıyorsun yazı yazdıklarında ne kadar kendi ülkesinin yazarı var referans olarak göstermiş. kendi ülkesinin dergilerini ve yazarlarınıda yüceltiyor. biz de tam tersi haset, nefret.... bunları aşmalıyız kendi ülkemiz önceliğimiz olmalı. yazılarımızda ülkemizin yazarlarını refere etmeliyiz ülkemizin dergilerini refere etmeliyiz.. O zaman onlarla yarışır hale geliriz.. bir sözüm de yazıları değerlendiren türk hakemlere lütfen yabancı sevdalılığı yapmayın eşit davranın bizim yazılarımız italya dergilerinde , amerika ingiltere dergilerinde TURKEY yazdığında emin olun çok zorlarına gidiyor... sonuç olarak bu düzen ancak koltuk sevdalısı işini bilmiyenlerin değil , cumhurbaşkanın demesiyle milli akademik geliştirme programıyla olur....
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir