Medimagazin logo

51 bin kişilik araştırma: D vitamini kemikleri korumuyor!

Çinli bilim insanları, kemikleri koruduğu ve güçlendirdiği söylenen kalsiyum ve D vitamininin bir işe yaramadığını iddia etti. 10 yılda 51 bin hastayı inceleyip kalsiyumun kemiklere faydasının olmadığını açıkladılar. Gazete Habertürk'ten Öznur Karslı'nın haberi...
 51 bin kişilik araştırma: D vitamini kemikleri korumuyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kemiklerinizi korumak ve güçlendirmek i çin kalsiyum ve D vitamini kullanmamız gerektiği uzun yıllardan beri dile getirilen bilimsel bir öneriydi. Ancak yeni bir araştırma, bilinenleri rafa kaldırabilecek nitelikte. Çin, Tianjin Hastanesi’nde görevli Dr. Guo Zhao ve ekibi, 2006’dan bu yana raporlanan 51 bin 144 hasta kaydını inceledi. Her bir hasta, kemik kırıklarının tedavi edilmesi ya da yaşlarından ötürü kırılmalarını engellemek adına, kalsiyum ve D vitamini alıyordu. İnceleme sonunda, kalsiyum takviyelerinin plasebo etkisi yarattığı ve iyileşmeyle hiçbir ilgisi olmadığı anlaşıldı.

Bilim insanları kalsiyum desteği konusunda anlamlı bir ilişki ortaya koyamadı. Ayrıca kalsiyum takviyelerinin, omurga kemikleri ve kırıklara net bir şekilde fayda sağlamadığı da ortaya çıktı. Biz de araştırma sonucunu Türkiye’deki uzmanlara sorduk.


‘KIRIKLARI ÖNLEMİYOR’

Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, araştırmayı şöyle değerlendirdi:

“D vitamini seviyeleri düşük olanların bile bunu hap olarak almalarını doğru bulmuyorum. D vitamini vererek, beslenme yanlışları ve bazı hastalıklar maskeleniyor. Fazla alınan D vitamini kanda kalsiyum artışına yol açar. İştahsızlık, mide bulantısı, kusma gibi belirtilere sebep olur. Kalsiyum haplarının kemik kırıklarını önlemediği gibi kalp krizi, böbrek taşı, mide-bağırsak şikâyetleri, bunama riskini de artırdığını gösteren birçok araştırma var.”

‘KORUYUCU DOZDA VERİLMELİ’

Raşitizmin çocuklarda kemik gelişimini etkileyen hastalık olduğunu, buna D vitamini eksikliğinin neden olduğunu söyleyen Dr. Başak Namdar Çelikkan da, bu vitaminin sadece raşitizm değil, yetersiz alımının diyabet, kanser, alerjik hastalıklara ve sık enfeksiyonlara yol açabileceğini söyledi. Çelikkan, “Koruyucu dozda D vitami verilmesi en azından bu hastalıklara yol açtığı düşünülen bir etkeni ortadan kaldırmış olacaktır” dedi.

d vitamini
plasebo
Yorum (5)
troyka
Küçükusta tek bir makale yazmayarak profesör olduğunu gururlanarak anlatmaktadır. Bir göğüs hastalıkları uzmanı olarak dünyaya herhangi bir bilimsel katkı sunmamayı marifet sayan bu akademinin yüz karasının hiçbir dediği güvenilir değildir. Daha önceki söylemleri de halkın sağlığını tehlikeye atmıştır. Sağlık profesyonellerinin haber portalının bu şahsın yorumlarını gündeme taşımasını doğru bulmuyorum.
17
Cevapla
dr türk
hakkını yemeyelim. sayın prof son isim olarak tek bir yabancı makalede görülüyor. pubmed herşeyi yi gösteriyor. ayçiceği allerjisi... Allergy. 2002 Jan;57(1):35-9. Sensitization to sunflower pollen and lung functions in sunflower processing workers --------------------------------------------------- tıpta medyatik doktorlar güven vermez. kendileri para kazanır o başka.. mehmet öz'a Kvc için artık kimse gitmiyor ama hastanesi showlarına destek veriyor çünkü hastanesinin adı medyada dönüyor.
7
Cevapla
ahmet kemal
normal beslenen ve güneş ışığına çıkan insanların dışarıdan d vitamini ya da diğe vitaminleri alması yanlış ve doğa kanunlarına aykırı..
4
Cevapla
Emre
Keşke bu tip haberlerde makale linklerini de koysanız da inanmaya çalışsak..
4
Cevapla
Koray Taşcılar
Haber neresinden tutsan elinde kalıyor, tam bir "Hz. Davut'un kurbanlık keçisi" vakası. Birincisi çalışmayı yapanlar 10 yılda 50 bin hastayı incelemedi (hastalar daha önce araştırmaya katılmış olan hastalardı, onlar sadece sonuçları alt alta yazıp "topladı"), kayıtlarını da incelemedi (çünkü araştırma sonuçları zaten hakemli dergilerde yayımlanmıştı), hastaların her biri kalsiyum ya da D vitamini de almıyordu (bir kısmı kalsiyum/d-vitamini, bir kısmı plasebo alıyordu), kalsiyum ve D vitamininin plasebo etkisi yarattığı da bildirilmedi (kalsiyum ve d vitamininin plasebodan daha etkili olmadığı bildirildi). Bu bir kaç gün önce JAMA'da yayımlanmış bir meta analiz ( https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2667071 ). Genel toplumda 65 yaş üstü kişilerde yapılmış randomize kontrollü çalışmalarda kalsiyum ve D vitamini kullanımının femur boynu kırığı, vertebra kırığı, tüm vertebra dışı kırıklar ve toplam kırık riskinde plaseboya kıyasla anlamlı risk azalması sağlamadığı görülüyor. Sanırım Habertürk bunu Reuters'den almış ve sağlık bilimlerinden anlamayan biri yarım yamalak ingilizcesiyle çevirmeye kalkınca ortaya yukarıdaki ucube çıkmış. Medimagazin'in "nedir, ne değildir" diye bakmadan doktorların sık kulandığı siteye bunu bu haliyle koyuvermesi de cabası.
12
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir