Medimagazin logo

Adli belgeleri inceleyen hekimler ilk kez sertifika aldı

Adli Tıp doktorları, Türkiye’nin ilk ‘Adli Belge İnceleme Sertifika Programı’ olan çalıştayda sertifika aldı
Adli belgeleri inceleyen hekimler ilk kez sertifika aldı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

5.Adli Tıp Çalıştayı 25-27 Kasım tarihlerinde, Malatya’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin ilk ‘Adli Belge İnceleme Sertifika Programı’ olan çalıştayda, gerçek olgular üzerinden yapılan interaktif eğitim programı sonrasında sınavda başarılı olan Adli Tıp doktorları sertifikalarını aldı.

Adli Tıp alanında düzenlenen çalıştay sayısının artırılması gerektiğini vurgulayan İnönü Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı ve Adli Tıp Kurumu Malatya Grup Başkanı Prof.Dr.Osman Celbiş, son yıllarda ülkemizde yaşanan Ergenekon, Balyoz gibi davalarda da adli belge ve ıslak imza incelemelerinin hayati önem arz ettiğini belirtti.

Adli Belge İnceleme’nin önemine dikkat çeken Celbiş, ‘’ Düzenlenen çalıştaylarla Adli Tıp hekimlerinin özel konularda da bilgi birikim ve deneyim sahibi oluyor ve gerçek olgular üzerinden yapılan eğitim programı ile sertifika sahibi olarak ilgili alanlarda yetkin ve etkin oluyorlar.’’ dedi.

Prof. Dr. Osman Celbiş Adli Belge incelemesini de içeren Bilirkişilik Kanunu’nun yürürlüğe girdiği bilgisini de verdi.

------------------------------------------------------------------------------------------

24 Kasım 2016 tarihli Resmi Gazete’de 29898 sayılı ve 6754 kanun no ile yayınlanan BİLİRKİŞİLİK KANUNU’na göre Bilirkişiliğe kabul şartları aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir;

MADDE 10- (1) Bilirkişilik faaliyetinde bulunacak gerçek kişilerde aşağıdaki şartlar aranır:

  1. a) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıldan fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile Devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik veya tercümanlık yapma, yalan tanıklık ve yalan yere yemin suçlarından mahkûm olmamak.
  2. b) Daha önce kendi isteği dışında bilirkişilik sicilinden çıkarılmamış olmak.
  3. c) Disiplin yönünden meslekten veya memuriyetten çıkarılmamış ya da sanat icrasından veya mesleki faaliyetten geçici ya da sürekli olarak yasaklanmamış olmak.

ç) Başka bir bölge kurulunun listesine kayıtlı olmamak.

  1. d) Bilirkişilik temel eğitimini tamamlamak.
  2. e) Bilirkişilik yapacağı uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalışmış olmak ya da daha fazla çalışma süresi belirlenmiş ise bu süre kadar fiilen çalışmış olmak.
  3. f) Meslek mensubu olarak görev yapabilmek için mevzuat tarafından aranan şartları haiz olmak ve mesleğini yapabilmek için gerekli olan uzmanlık alanını gösteren diploma, mesleki yeterlilik belgesi, uzmanlık belgesi veya benzeri belgeye sahip olmak.
  4. g) Bilirkişilik temel ve alt uzmanlık alanlarına göre belirlenen yeterlilik koşullarını taşımak.

(2) Özel hukuk tüzel kişilerinin bünyesinde bilirkişi olarak çalışacak kişiler bakımından da birinci fıkradaki şartlar aranır ve düzenlenen raporlarda bu kişilerin adı ve soyadı ile imzası bulunur.

(3) Daha önce yaptığı başvurusu mesleki olarak yeterli nitelikte bulunmadığı gerekçesiyle reddedilenler, bir yıl geçmedikçe yeniden bilirkişilik yapmak için başvuruda bulunamazlar.

(4) Hukuk öğrenimi görmüş kişiler, hukuk alanı dışında ayrı bir uzmanlığa sahip olduğunu ve birinci fıkradaki şartları taşıdığını belgelendirmediği takdirde, bilirkişilik siciline ve listesine kaydedilemez.

 

adli tıp
sertifika
malatya
adli belge i̇nceleme sertifika programı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir