Medimagazin logo

Akdağ: Türkiye’de hiçbir hastaya gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Türkiye’de hiçbir hastaya gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum" dedi.
Akdağ: Türkiye’de hiçbir hastaya gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bahreyn Sağlık Konseyi Başkanı Dr. Shaikh Mohammed Bin Abdullah Al Khalifa ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakanlıkta gerçekleşen görüşme sonrasında Bakan Akdağ, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Türkiye’de hiçbir hastaya gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum"
Türkiye’de ameliyat sayısının artışına ilişkin Medimagazin Muhabirinin sorduğu soruya Bakan Akdağ, "Basında çıkan haberlerle mukayese ederek söyleyeyim. Ülkemizin nüfusu 2011 yılı ile 2015 yılı arasında yüzde 15 artmıştır. Bununla birlikte ameliyat sayılarında da yüzde 10 artış görünüyor. Artış yüzde 10 değil aslında nüfus ile kıyaslarsanız daha az. Ayrıca sosyal güvenlik kodlamalarında bazı değişiklikler yapılıyor. Ameliyat olarak tanımlanmayan bazı şeyler daha sonra ameliyat olarak tanımlanabiliyor. Bu farklılıklarda bunun da etkisi var. Türkiye’de bu işi bilmeyenler ya da kötü niyetliler zaman zaman hükümeti ya da oluşturulan sağlık sistemini eleştirmek adına rakamlarla sayılarla oynamayı bir maharet sanıyorlar. Zaman zaman doktorlarımızı suçlama içerisine giriyorlar sanki doktorlarımız gereksiz ameliyat yapıyorlarmış gibi. Çok çok nadir uygulamalar dışında Türkiye’de hiçbir hastaya gereksiz ameliyat yapıldığını düşünmüyorum. Hekimlerimiz yeterli tecrübesi olan cerrahlarımız ihtiyaç duydukları hastalara ihtiyaç duydukları ameliyatları yapıyorlar. Onların hakkıdır. Hastalarında hakkıdır. Muhalefet çevreleri de dahil olmak üzere Türkiye’de herkes vatandaşın sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaşmasından mutlu olmalıdır. Doktorlarımızda aslı astarı olmayan suçlamalar ile suçlanmamalıdır" yanıtını verdi.

ameliyat sayısı
recep akdağ
gereksiz ameliyat
Yorum (5)
bulut
buna kadir inanır, biz inanmaz.
23
Cevapla
Mücahit Altuntaş
İnsan beşer, şaşar. Türkiye'de nüfus artışı yıllık %1,3.Beş yılda %6 artış demektir.Ameliyat sayıları ise aynı dönem %10 artmış.Türkiye'de poliklinik sayıları da , daha vahimi acillere müracaat eden sayılarda da çok vahim artışlar var. Ayrıca önemli bulduğum için sayın Kayıhan Palanın ameliyat sayılarında artış yazısı dikkat çekici.Sayın Pala diyor ki " Türkiye’nin 2014 yılında nüfusu 77.695.904 kişidir. Aynı yıl 14.741.948 ameliyat yapıldığı bilindiğine göre; bu durumda ortalama tahmin edilen 100.000 kişi başına düşen ameliyat sayısı 18.974 olarak hesaplanabilir. Bir başka deyişle, eğer her bireyin bir ameliyat geçirdiği varsayılırsa, nüfusumuzun yaklaşık %19’unun bir yıl içerisinde ameliyat edildiği anlaşılmaktadır. Dünyada en yüksek sağlık harcamasına sahip ülkelerde bile (ki bu ülkeler aynı zamanda nüfusun daha yaşlı olduğu ülkelerdir ve nüfus yaşlandıkça ameliyat oranları artmaktadır) 100.000 kişi başına düşen ortalama ameliyat sayısı 11.110 iken (Tablo 1); Türkiye’de bu sayının neredeyse iki katına dayanmış olması düşündürücüdür. Türkiye’nin sağlık harcaması bakımından düşük/orta harcama yapan ülkeler kategorisinde olduğu göz önüne alınacak olursa; 100.000 kişi başına düşen ameliyat sayısının dört bini geçmemesi beklenirdi. Oysa 2014 yılında hesaplanan sayı bunun neredeyse beş kat üzerindedir." kaynak.Halkın Sağlığı Ameliyat Sayısındaki 7 Kat Artışı Nasıl Değerlendirmeli? / Kayıhan Pala Yayımlama Tarihi: 10 Aralık 2015 Özetle insan beşerdir.Şaşar.Bu şaşmayı yakın tarihte yanıldık.Allah günahlarımızı af etsin diye öğrenmiştik. Peki insan beşer , şaşar ! denmişse ne yapabiliriz ? Bu evrensel bir kanundur.Bunu anlayalım. Bilimsel toplulukların özelliklerini hatırlarsak belki bazı şeyleri yeniden düşünebiliriz.Hızla düzeltme imkanımız olabilir.Hatırlayalım. Evrensellik Örgütlü Şüphecilik Dürüstlük Paylaşımcılık Tarafsızlık Biz şaşabiliriz.Bunu bilelim. Saygılarımı sunuyorum. 09.02.2017 Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
8
Cevapla
muhiddin göç
Sezeryanı ameliyattan saymazsak.
5
Cevapla
Dresat
Bir endokrinolog olarak kaç tane tiroidektomi önledim, sayısını ben bile unuttum. Bizim gibi toplumun %50 sinde nodül olan bir ülkede birilerini kandırmak o kadar zor bir iş değil. Cerrahları anlamak da mümkün değil; o aldığın riskin karşılığında devlet hastanesinde bir ameliyattan eline ne geçiyor?
11
Cevapla
Toprak dr
Bakan Akdag bal gibi biliyor ne olduğunu. Devlet hastanelerindeki dolandırıcılık özelleri gecti. Performans olduğu sürece de devam edecek. Bunu da her hekim gibi kendisi de biliyor.
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir