Medimagazin logo

Antibiyotik tedavisini yarıda kesmek daha mı iyi?

Dünya Sağlık Örgütü, yazılmış antibiyotik tedavisini yarıda kesilmenin bakteri direncini arttırarak herkes için risk yarattığını söylüyor. Peki bu bilgi ne kadar doğru?
Antibiyotik tedavisini yarıda kesmek daha mı iyi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN HABER MERKEZİ-Sussex Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Profesörü Martin J Llewelyn ve ekibi, BMJ’de yayımladıkları yeni bir çalışmada, antibiyotik tedavisini yarıda kesmenin bakteri direnci oluşturacağı algısının çok az kanıta dayalı olan yanlış bir uygulama olduğunu söyledi. Oysa, Dünya Sağlık Örgütü daha 2016 yılında gerçekleşen Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda hastalara, bakteri direncine yol açmamak için zamanla iyi hissedilse bile yazılan antibiyotik tedavisini tamamlamasını tavsiye etmişti.

 

Az tedavi etme korkusuyla aşırı tedavi

 

Araştırmacılar, antibiyotiğe devam süresi, klinik etkililiği ve dirençle ilgili yaptıkları çalışmalarda yeni kanıtlar bulduklarını; politikacıların, eğitimcilerin ve doktorların “iyi hissetsen bile tedaviyi tamamla” demeyi bırakmaları gerektiğini vurguladı. Antibiyotik direncinin küresel kapsamda insan sağlığına karşı bir tehdit olduğunu ifade eden ekip, çok az kanıta dayalı bir bilgiyle antibiyotiklerin gerekenden daha uzun süre kullanıldığını ve bunun antibiyotik direnci gelişiminde daha fazla etkisi olduğunu söyledi. Ekip, “Az tedavi etme korkusuyla aşırı tedavi yapılıyor, antibiyotikler için kullanılma süreleri oluşturuluyor ama tavsiye edilen kullanma sürelerinin minimum seviyede olduğu ile ilgili çok az kanıt var.” sözlerine yer verdi.

 

Prof. Dr. Llewelyn, herhangibir sebeple antibiyotik kullanımının, ciltte ve bağırsakta bulunan kommensal floradaki antibiyotiğe hassas türleri harekete geçirdiğini, dirençli türlerin bu bakterilere gen aktararak gelecekte enfeksiyona yol açmaya hazır bir hale getirdiğini aktardı. “Antibiyotik kullanımı ne kadar uzun sürerse, bu faydalanmaya hazır bakterilere de o kadar kapı açılmış olur. Bu fırsatçı patojenler, gereken direnç genlerini hastalıklı insanlardaki dirençli cinslerden ziyade asemptomatik taşıyıcılardan alır. Ayrıca, direnç kazandıran genlerin birçoğu, bakteri soyları veya türleri arasında kolaylıkla geçiş yapabilir.” ifadelerine yer veren Llewelyn, belirli bir hastalık için seçilmiş antibiyotiğin farketmeden başka tür ve cinste bakterilerin de direnç kazanmasına yol açtığını aktardı.

araştırma
tedavi
antibiyotik
Yorum (1)
Elif S.
Merhaba Ben eczacıyım ve hayatmda çok çok hasta olup iyileşmediğim zamanlar hariç nerdeyse hiçbir zaman antibiyotikleri on gün falan kullanmadım. Kullanılması gerektgni düşünmyorum. Çünkü tedavi gerçekleşmisse kullanıma gerek olmadgnı düşünüyorm. Vücut da kendisi bağışıklık kazanmalı. O nedenle iyileştiğimde bırakırım. Vücudumda ilaçlara özel bi direnç de oluşmadı. Ama bebekken mamalarla beslenmemişim o nedenle onun da etkisi olablr. Doktorlar soğuk algnlığında ağrı kesici ve burun fısfısı verir tamam faydalı ama ağrım yoksa ağrı kesici içmem. Burnum aşırı tıkanık degilse ya da acilen iyileşmem gerekmyosa vücuduma birsürü ilacı almam. Sadece, dr verdiyse antibiyotik alırım bi de nane limon içerim terlerim. Bi de meyveleri sirkeli suda bekletip yerim varsa. Yemeğimi de yemeye çalışırm. İlaçla yedi günde ilaçsız bir haftada geçiyor soğuk algınlığı. Daha ciddi hastalığım varsa dr ne dediyse harfiyen yaparım. Ama başkasına da antibiyotiği kutu bitene kadar içmelisiniz diyoruz bize öyle dedirttikleri için malesef!! Bu konuda Türkiye de antibiyotik kullananlar arasında bir araştırma yapılsa sonuç acaba ne çıkardı? Belki de Tüfam ın yetkileri genişletilse, Farmakovijilans çalışmaları rayına otursa daha net bilgilere ulaşacağız. Saygılarımla.
156
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir