Medimagazin logo

Avuç içi damar izi sistemi neden tek firmanın tekelinde?

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Yönetim Kurulu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne bir yazı yazarak “Avuç İçi Damar İzi Sistemi” hakkındaki endişelerini dile getirdi. OHSAD, SGK’ya gönderdiği yazıda, sistemin bazı aksaklıklara yol açabileceğini belirterek bu konulara açıklık getirilmesini istedi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Avuç içi damar izi sistemi neden tek firmanın tekelinde?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

OHSAD Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, SGK Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne gönderdikleri yazıda avuç içi damar izi sistemiyle kimlik sorgulama yönteminde karşılaşılacak bazı sorunların dile getirildiğini ve sorunların çözümünün talep edildiğini belirterek, yaşanan gelişmeler ışığında bunlara ek olarak bazı konuların da gündeme geldiğini ifade etti.

 

OHSAD Yönetim Kurulunun açıklamasında, SGK’ya gönderilen yazıda her cihazda en fazla 3 servisin tanımlanabilmesinin sabit olduğu, aynı cihaza ilave her servis için 50 dolar daha bedel ödenmesinin maliyetleri ciddi biçimde artırdığı belirtildi. Özel hastanelerde, yatan hastalar için her servise ayrı banko olmadığı gibi, ayaktan tedavilerde de kişilerin her bankodan işlemlerini yaptırabildikleri ifade edilen yazıda “Dolayısı ile her cihaza neredeyse tüm branşları tanımlamak gerekecek olup, her cihazın maliyeti servis sayısı kadar artacaktır.  Cihaz üzerinden tanımlanan servis sayısı limiti olmaması gerekmektedir.” ifadesine yer verildi.

 

Açıklamada, kişilerin ilk kaydı için 5-6 dakika gerektiğine dikkat çekilerek, bu durumun her bankoda ilk defa gelenler nedeni ile diğer hastaların beklemesi anlamına geleceği belirtildi. 

Yapılan uygulamalarda hastanın avuç içi damar izi kaydı sırasında elini hangi şekilde yerleştirdiyse, doğrulama sırasında da aynı şekilde yerleştirmesi gerektiğinin görüldüğü belirtilen yazıda, ilk kayıt sonrası her doğrulamada gereken sürenin bu nedenle artarak izdihama neden olabileceği belirtildi.

Avuç içi damar izi ilk kayıt aşamasının uzun olması sebebiyle, ilk okumanın, yönlendirme ile bu iş için tahsis edilmiş bir bankoda yapılabileceği ifade edilen açıklamada, bu şekilde hasta kabul süresinin kısalacağı, bunun için yine tüm servislerin tanımlı olduğu cihazlar olması gerektiği belirtildi.

 

Avuç içi damar izi sistemi kayıt cihazlarının tek sunucu firma tarafından tedarik edilmesinin, cihazın servis ve bakım hizmetlerinin fiyatlarında rekabeti ortadan kaldırdığı vurgulanan açıklamada, bu kadar geniş bir kullanıcı kitlesi için servis hizmetlerinin sistemin sürdürülebilirliğinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

 

OHSAD Yönetim Kurulu açıklamasında son olarak, sistem için kullanılan cihazların mali yükü konusuna yer verildi. Yapılan açıklamada, cihazla ilgili olarak yurt dışında yapılan araştırmalar ve görüşmeler neticesinde, avuç içi damar izi kayıt sistemi cihazının Türkiye’de bildirilen fiyatın yüzde 50’sinden daha ucuz fiyatta olduğuna dikkat çekilerek, “Belirtilen konularla ilgili cevapların net bir şekilde verilebilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” ifadesine yer verildi.

avuç içi damar izi sistemi
ohsad
sgk
Yorum (7)
MESUT ÖZSOY
SGK YÖNETİCİLERİNE SADECE GÜLÜYORUM :))))) YAHU SİZ AVUÇ İÇİ DEĞİL,GÖZ İÇİ ,KALP İÇİ İLE KONTROL ETSENİZ NE OLUR !!! YOLSUZLUK NEDEN ?? NASIL ? KİMLERCE ? YAPILIYOR. BUNLARIN NEDENİNİ ÇÖZMEK YERİNE ; SAÇAMA SAPAN YÖNTEMLERLE ÇARE ARIYORSUNUZ. YADA ÇÖZMEK İSTERMİŞ GİBİ GÖRÜNÜYORSUNUZ. YAZIK HARCANAN PARALARA.
1
Cevapla
dr yalçın
o firmanın ortaklarının kim olduğunu öğrenebilirseniz neden fek olduklarını da anlarsınız.gerçi hepiniz herşeyi biliyorsunuz da, yüksek çıkarlarınız için fazla dillendirmiyorsunuz.
1
Cevapla
baran ince
sen oku ,didin,çabalaa,uğraş.=mutluluk,başarı olsun ve tıp fak.oku gece gunduz çaliş.elin oğlu bırgunde boyle malı gotursun.bızde textılde sıradan bir işçi kadar değerimizn olmadığı bir sistemde var olamamnın dayanılmaz hafifliğini yaşayalımm.
1
Cevapla
selim ileri
Olay basit.Özel ve devlet hastanlerine aldırılacak olan bu gereksiz cihaz için tek ithalatçı firmaya köşe döndürüldükten sonra cihazın işe yaramadığı görülecek ve uygulama zorunluluğu kaldırılacak.diyeceksiniz ki o tek ithalatçı kimdir kimin yakınıdır...eh onuda siz tahmin edin..
0
Cevapla
selman çavuşoğlu
Madem ki genel sağlık sigortası oluşturuldu ve herkes bu şemsiye altına alındı avuç içi damar okuma niye. Gereksiz cihaz, gereksiz masraf. Bu iş eğitimle olur, ahlakla olur.Niye cihazlar yurt içindemi üretildi.
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir