Medimagazin logo

Bel bölgesindeki yağlanmalara dikkat! Kanser riskini daha çok arttırıyor olabilir

Yapılan bir araştırmada, bel çevresindeki yağlanmanın menopozlu kadınlarda kanser riskini diğer bölgelerdeki yağlanmalardan daha çok arttırdığı gösterildi.
Bel bölgesindeki yağlanmalara dikkat! Kanser riskini daha çok arttırıyor olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İspanya Madrid’de gerçekleştirilen Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği 2017 Kongresi(European Society for Medical Oncology)’nde, menopozlu kadınlardaki kanser riskinin, vücudun diğer bölgelerindeki yağlanmalardan çok bel bölgesindeki yağlanmadan etkilendiği söylendi.

 

“Kanser riskinde vücut kitle indeksi ve yağ yüzdesini değerlendirmek yeterli değil”

 

Danimarka Herlev'deki Nordic Bioscience ve ProScion'da doktorasını sürdüren araştırmacı  Line Maersk Staunstrup, kongrede yaptığı sunumda, kanser riskini değerlendirirken vücut kitle indeksi(BKİ) ve yağ yüzdesini değerlendirmenin yeterli olmadığını, bu yüzden araştırmalarında karın bölgesinden kilo almaya yatkın olan kadınları incelediklerini aktardı.

Ortalama yaşın 70 olduğu 5 bin 855 menopoz geçirmiş kadının 12 yıl süreyle değerlendirildiği araştırmada, göbek bölgesindeki yağlanmanın kanser riskinin belirlenmesinde çok önemli bir tahmin unsuru olduğu bulundu.

 

Akciğer ve sindirim sistemi kanserlerinde büyük bir risk faktörü

 

Araştırma sonunda, uzun süre takip edilen ve bel bölgesinde yağlanma eğilimi olan bu kadınların 811 tanesinde kanser tespit edildi. Araştırma ekibine göre, ne vücut kitle indeksi, ne de yağ yüzdesi şu ana kadar kanserle böyle anlamlı bir oran göstermedi.  Spesifik olarak, gözlemlenen kanserlerin 293’ü göğüs ve yumurtalık kanseri, 345’i akciğer ve sindirim sitemi kanserleri, 173 tanesi de diğer kanser türlerindendi. Kanser türlerine özel risk faktörlerine bakıldığında, bel yağlanmasının özellikle akciğer ve sindirim sistemi kanserlerinde oldukça yüksek oranda risk faktörü olduğu görüldü. Yaşlanma, hormon replasman tedavisi alımı ve sigara içimi diğer kanser riski faktörleri arasında gösterilirken, bu risk faktörleri kontrol altına alındığında geriye yağlanma oranının bağımsız bir rik olarak kaldığı aktarıldı.  

 

“Yaşam tarzı değiştirilmeli, riskli kişilerde koruyucu önlemler alınmalı”

 

Maersk Staunstrup, "Orta yaşlı kadınlar için bu bilgi oldukça faydalı olabilir, çünkü menopoz geçişiyle vücuttaki yağın merkezinin ortaya doğru kaydığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, yaşlı kadınlar menopoz öncesi çağa yaklaştıklarında yaşam tarzlarının ne kadar önemli olduğunun farkına varmalıdır. Ayrıca bu bilgiler, klinisyenler tarafından riskli kişiler için önlem almak amacıyla kullanılabilir.” ifadelerine yer verdi.

kanser
vucut kitle indeksi
yag yuzdesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir