Medimagazin logo

Çocuk Acilin başucu kitabı Türkçe’ye çevrildi...

Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Servisi’ndeki asistan ve doktor ve sağlık çalışanlarının elinden düşmeyen başucu kitabı daha kolay ulaşım için Türkçe’ye çevrildi.
Çocuk Acilin başucu kitabı Türkçe’ye çevrildi...
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İZMİR-Çocuk Acil Servislerinde sık görülen hastalıklara yönelik pratik ve güncel bilgiler sağlayan  bir rehber niteliğindeki “Current Diagnosis and Treatment: Pediatric Emergency” (Çocuk Acil Tıp Kitabı)  Amerika’da yayınlanmasının ardından kısa bir süre sonra  Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım alanında deneyimli hekimler tarafından Türkçeye çevrilerek Türk Hekimler tarafından daha çok kullanılır hale getirildi.
2015 yılında ABD’de çalışan 91  Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı tarafından yazılan ve dünyada köklü bir yayınevi olan McGraw Hill Education-Lange’ın   CURRENT serisi içinde yer alan Çocuk Acil Tıp Kitabının çevirisi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Acil Bilim Dalından  Prof. Dr. Hayri Levent Yılmaz ve İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Yan Dal Eğitim Kliniği Sorumlusu Doç. Dr. Murat Anıl’ın editörlüğünde, sekizi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan, ülke genelinden 56 Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı tarafından yapıldı.
Başucu kitabında çocuk acil servislerinde çalışan tüm sağlık çalışanları için güncel ve pratik yaklaşımlar sunan ve çocuk acilde hasta değerlendirmenin özellikleri anlatıyor. Ayrıca yatak başı ultrasonografi kullanımı, sık yapılan girişimler ile çocuklarda en sık ölüme ve hastaneye yatışa yol açan solunum yetmezliği, sepsis, şok, travmalar, ishaller, zehirlenmeler, bronşiyolit, astım atağı ve su kaybı gibi konuların yer aldığı kitap, EMA Tıp Yayınevi tarafından basılarak internet üzerinden  www.ematip.com adresinde satışa sunuldu.
Çeviri editörlerinden Doç. Dr. Murat Anıl,  acil  servislere başvuruların ortalama yüzde 30’unu çocuk hastaların oluşturduğunu ve  Türkiye’de  yılda yaklaşık 30 milyon çocuğun acil servislere başvurduğunu belirtti. Ayrıca Anıl “1980’li yıllardan itibaren, başta ABD olmak üzere çeşitli ülkelerde Çocuk Acil Tıp Yan Dal Eğitimi  başladı.  Ülkemizde ise 2011 yılında Çocuk Acil ve Çocuk Yoğun Bakım, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık alanının içinde ayrı birer üst uzmanlık olarak kabul edildiler.  Ancak ülkemizde çocuk acil ve çocuk yoğun bakım yan dal uzman sayısı oldukça sınırlıdır. Çocuk acil yan dal uzmanlığı eğitimi verilen Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakanlığı’na bağlı iki hastaneden birisidir. Yan Dal eğitimi veren kurumların yan dal asistanı kontenjanları süratle arttırılmalıdır” dedi.
Çocuk acil yan dal uzman sayısının artması ve çocuk acillerde çalışmasının  çocuk ölüm ve sakatlık oranlarını  azaltacağını dile getiren Anıl, “Uzman sayısının artması, pek çok hastalığın erken tanınıp erken müdahale edilmesine olanak sağlayacaktır. Çünkü çocuklar erişkinlerin küçük bir kopyası değildir. Çocuk hastalara, çocuk hastaya yaklaşım konusunda bilgi ve deneyimi olan çocuk acil yan dal uzmanlarının müdahale etmesi istenmeyen birçok olumsuz sonucu engelleyecektir. Bizler, bu tip güncel bilgileri içeren ve günlük pratiğe hizmet eden yayınları önemsiyoruz. Bütün  amacımız yarının büyüklerine, ihtiyaç duyduklarında hızlı, etkin ve güncel acil sağlık hizmeti sunabilmek” dedi.​

cocuk acil
current diagnosis and treatment
pediatric emergency
doc. dr. murat anil
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir