Medimagazin logo

Defin ruhsatı vermek aile hekiminin işi midir?

AHEF Başkanı Özer: ‘’Var olan uygulamada defin raporları belediyelerin hizmet satın aldığı doktorlar tarafından verilmektedir. Defin raporu vermek, uzmanlık ve bu alanda tecrübe gerektirir. AHEF olarak önerimiz, bu görevin yine belediye hekimleri ve hizmet satın alma yöntemiyle ek sözleşme yaparak yürütülmesidir.’’
Defin ruhsatı vermek aile hekiminin işi midir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine yeni bir nöbet getirdi. Bakanlığın son genelgesiyle defin ruhsatı işlemleri, belediyelerden alınıp aile hekimlerine verildi. Bu zamana kadar var olan uygulamada, defin işlemleri ile ilgili alınması gereken rapor, belediyelerin hizmet satın aldığı doktorlar tarafından veriliyordu.  Bakanlığın yeni uygulaması ile bu raporu artık aile hekimleri verecek.

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu(AHEF) Başkanı Dr.Gürsel Özer,  Medimagazin’e yaptığı yazılı açıklamada,  ‘’ Uzun bir mücadelenin ardından geçtiğimiz ay kaldırılan zorunlu cumartesi nöbetleri, aile hekimlerinin 3 yılına mal oldu. Yanlıştan geri adım atıldı ve hekim başına 0.3 hasta düşen ASM nöbetleri kaldırıldı. Ancak bu kararın sevincini yaşayamadan, “angarya üretmeyin çözüm üretin” argümanımıza duyarsız kalan Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerine yeni bir nöbet getirdi. Bakanlığın son genelgesiyle defin ruhsatı işlemleri, belediyelerden alınıp aile hekimlerine verildi.’’ dedi.

Bundan sonraki süreçte aile hekimlerinin “Sadece bir imza, atınverseniz ne olacak?” sözleriyle karşılaşacağını dile getiren Özer, ‘’Oysa yıllardır süregeldiği gibi, defin raporu vermek belediyelerin görevidir. Var olan uygulamada defin raporları belediyelerin hizmet satın aldığı doktorlar tarafından verilmektedir. Defin raporu vermek, uzmanlık ve bu alanda tecrübe gerektirir. AHEF olarak önerimiz, bu görevin yine belediye hekimleri ve hizmet satın alma yöntemiyle ek sözleşme yaparak yürütülmesidir.’’ açıklamalarında bulundu.

Olayın diğer boyutunun ise can güvenliği olduğunu vurgulayan Özer, ‘’ Gün geçmiyor ki, bir meslektaşımız şiddete uğramasın… Yıllardır can güvenliğimizin korunması için çağrı yapıyoruz. Bu konuda hiç bir aşama kaydedilememişken bir anda aile hekimlerinin telefon ve adres bilgileri tüm vatandaşlarla paylaşılmıştır. Tabi ki amacımız, acılı aileleri potansiyel bir suçlu gibi göstermek değildir. Ancak ASM’lerde dahi korunamayan meslektaşlarımızı gecenin bir yarısı defin raporu vermek üzere gittiği yerlerde kim korayacaktır? En ufak bir aksaklıkta sorumlu lanse edilecek meslektaşımız, şiddete eğilimli kişilerle muhattap olmak zorunda kalırsa bunun vebalini, hekimlerin kişisel bilgilerini kamuoyuyla paylaşan bürokratlar ödeyebilecek midir? ‘’ şeklinde konuştu.

Aile hekimlerinin asli görevinin koruyucu hekimlik olduğunu ifade eden Özer, ‘’Sağlıklı bir toplum inşa etme hedefiyle çalışıyoruz. Halkımızın ihtiyacı olduğu sürece göreve hazırız. Tıpkı, Elbistan’daki salgında ve aşılama kampanyalarında olduğu gibi. Ancak angaryalar altında ezilmek, can güvenliğimiz olmaksızın görev yapmak istemiyoruz. Beklentimiz, bir an önce bu yanlıştan dönülmesidir. Zira 3 yılını zorunlu nöbetle kaybetmiş aile hekimliğinin daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yoktur.’’ dedi.

aile hekimliği
defin nöbeti
ahef
dr.gursel ozer
Yorum (7)
Ali çantabey
Defin ruhsatı vermek bence imamın işi olmalı... zaten meftayı yıkıyor sarıyor tabuta koyuyor...ölünün diriye zararı olmayacağından imamların bu hizmeti az parayla çok iş yapmaya çalışan fedakar ve bakanlığın gözdesi aile hekimlerimizin sıkıntısını bir nebze olsun gidereceğini düşünüyorum
2
Cevapla
Fatma Ertek
Bence de aile hekimi vermeli. Çünkü normalde kazalar hariç ölüme sebep olan süreçte tedavi ve hastalık takibinden haberdardır aile hekimi. Ama en iyisi ilçe toplum sağlığı merkezi hekimleri de verebilir. Belediye hekimliği diye bir şey kalmamıştır, çok belediyenin yoktur, özellikle ilçelerde. Bu arada kalan uygulama da netleşmiş olur. İlginçtir her çıkan göreve "acaba biz mi yapmalıyız" diye bakmak yerine aile hekimleri dernek federasyonu hemen karşı çıkmaktadır. Aile hekimliği şu an RPT hekimliğidir. Koruyucu sağlık hizmeti çok gerilemiş, yerlerde sürünmektedir. Ve yapılan hizmete göre aile hekimleri belediye hekimlerinden neredeyse 3 kat fazla maaş almaktadır.
3
Cevapla
bulut
bence mecbur değildir! hiç bir şeye, hatta çalışmaya bile!
3
Cevapla
Abdullah
Sevgili AHEF başkanı arkadaş. Cumartesi nöbeti tutmayın. Hastaneye nöbete gitmeyin. Defin ruhsatı vermeyin. Nasılsa SEVK ZİNCİRİ uygulaması da yok. Masa başı memuru gibi 08-17 çalışıp akşam dükkanı kapayın. Uzman hekimlerden de çok maaş alın. İcap yok, nöbet yok oh ne âlâ memleket. Ne güzel iş.
6
Cevapla
uzman dr
Açıklama kendi içinde o kadar çelişki ile dolu ki hangisinden başlayam; bİr iş için gelekli uzmanlık ve tecrübeden bahsedilmiş, peki binlerce hekim bir günde pratisyenlikten aile hekimliğine geçti, niye o zaman ''arkadaş bu iş için uzmanlık ve tecrübe gerekir'' demediniz? -Biraz insaf edin lütfen; uzmanlar her türlü sorumluluğu alsın, hasta yatırsın, ameliyat yapsın, günde 100 hastaya baksın, ödemeye gelince tam performans sağlarsa bi aile hekimi kadar, performans yapamazsa yarısı kadar geliri olsun, acilde hekim olmayınca acilde de nöbet tutsun ama nazik aile hekimlerimizin nöbet deyince tüyleri diken diken olsun.. -Uzman tek bile olsa ay boyunca icapçı olsun ama aile hekimlerimiz lütfen gecenin bir yarısı aranmasın. -Çözüm basit; demişler ya belediye hekimi veya hizmet alımı diye; Aile hekimlerinden sözleşme ile hizmet alsınlar, bakalım sorun çıkacak mı- herşey aslında tamamen DUYGUSAL!!!
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir