Medimagazin logo

Diş hekimlerini bekleyen tehlike; işsizlik mi? 

TDB Genel Başkanı Cebeci: “Türkiye’de diş hekimine başvuru sıklığı AB ülkelerine göre çok düşük iken, diş hekimi sayısı bu ülkelere göre çok yüksek. Diş hekimlerinin işsiz kalmaması için kontenjanlar 2018 yılı itibari ile azaltılmalı.”
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Diş hekimlerini bekleyen tehlike; işsizlik mi? 
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 22 Kasım “Diş Hekimleri Günü” ve 22 Kasım’ı da içine alan “Toplum Ağız Sağlığı Haftası” dolayısıyla Ankara’da bir basın toplantısı düzenledi.

Koruyucu diş hekimliğinin artırılması için serbest çalışan diş hekimlerinden alınacak koruyucu hekimlik hizmetlerinin de geri ödeme kapsamına alınması gerektiğine dikkat çeken TDB Genel Başkanı Dr. İlker Cebeci, çocukluk çağından itibaren yapılan koruyucu ağız sağlığı işlemlerinin ileride yaşanacak diş problemlerinin de önüne geçeceğini belirtti.

Diş hekimleri iş bulma sıkıntısı çekebilir!

Diş hekimliği fakülteleri kontenjanlarının artması ile birlikte mezun olacak diş hekimlerinin iş bulma sıkıntısı yaşayabileceğine değinen Cebeci, 

“2005 yılında 15 fakültede yılda toplam 960 civarında olan kontenjan yılda ortalama üç diş hekimliği fakültesinin eğitime başlaması ve birçoğunda da kontenjanların sürekli artması nedeniyle bugün 75 fakülteden eğitime başlanan 49 fakülte ile yıllık 4 bin 364 kontenjana ulaşmış durumda. Kalan 26 fakülte henüz öğrenci almaya başlamadı ancak YÖK'ün bugüne kadarki uygulamalarını veri olarak alırsak tamamının eğitime başlaması 10 yılı bile bulmayacaktır. “ dedi. 

Fakültelerin hiç kontenjan artırmaması ve yeni diş hekimliği fakülteleri açılmasa bile henüz eğitime başlamamış 26 yeni fakültenin faaliyete başlaması ile birlikte mezun olacak diş hekimi sayısının 2024 yılında 60 bin, 2025 yılında ise 64 bine çıkacağını dile getiren Cebeci, 

“2024 yılında bir diş hekimine bin 425 kişi, 2025 yılında ise bin 338 kişi düşüyor olacak. Avrupa Birliği(AB) kriterlerini bile aşmış olacağız. Ancak o yıllarda beklenen nüfus artışı ve meslekten ayrılan diş hekimleri hesaplandığında yıllık 750-1000 civarında diş hekimi mezun ederek bu oranı korumamız gerekirken Türkiye yılda 6 bin 500 diş hekimi mezun veriyor olacak.” açıklamasında bulundu.

“Türkiye’de diş hekimine başvuru az, hekim sayısı ise fazla!”

Türkiye’de diş hekimine başvuru sıklığının AB ülkelerine göre çok düşük, diş hekimi sayısının ise bu ülkelere göre çok yüksek olduğunu belirten Cebeci, diş hekimlerinin işsiz kalmaması için kontenjanların 2018 yılı itibari ile azaltılması gerektiğini vurguladı.

Öğretim üyesi sayısı kontenjan sayısını karşılamıyor

Türkiye’de eğitim veren 75 diş hekimliği fakültesinde toplam  601  profesörün görev aldığını ifade eden Cebeci, “Bunların 330 tanesi altı büyük fakültede görev alıyor. Ankara, Hacettepe, Gazi, Marmara, Çapa ve Ege Üniversiteleri Diş Hekimliği Fakülteleri dışında kalan 69 fakültede ise toplam 271 profesör var.  Hacettepe Üniversitesi profesör sayısının en fazla olduğu fakültelerden biri olmasına rağmen kontenjanlardaki artış nedeni ile eğitim verecek yeterli öğretim üyesini bulamıyor.”  dedi.

“Diş teknisyenliğinde kaçak istihdam var!”

Diş hekimliğinin bir takım çalışması olduğunu söyleyen Cebeci, “Bizim 10 birime yaptırdığımız bir işi devlet hastaneleri ihale ile bir birime ve teknisyenlere yaptırıyor ve yapılan bu ihaleler grubuna kaçak çalışmada giriyor. Sonra Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) bize,  ‘Diş teknisyenliğinde kaçak istihdam var. Bunu nasıl engelleriz?’ diye soruyor. Biz de diyoruz ki; İhale Kanunu kaldırılmalı ki, sigortalı ve ehliyeti olan teknisyenler çalışsın. Sistemi böyle kurgularsanız diş hekimleri çok iyi de olsa problemler yaşanır.” ifadelerini kullandı.

 
Ağız Diş Sağlığı Merkezlerinde yaşanan sıkıntılara da değinen Cebeci,  “Diş hekimleri Merkezi Hekim Randevu Sistemi(MHRS) nedeni ile 10 dakikada bir hasta bakmak zorunda kalıyor. Bu da işin niteliğini etkiliyor.” şeklinde konuştu.

diş hekimi
kontenjan
Yorum (4)
Mehmet Karahan
Ben hala diyorum tam gün yasası üzerinde biraz oynama yapılmalı eskisi gibi olmalı isteyen öğleden sonra çalışmazsa yarı döner almalı devlette tam gün çalışmak isteyen de tam döner almalı o şekilde olursa işlerin niteliği biraz daha düzelir.
26
Cevapla
Abdullah ö
Günaydııın.. Yeni mi farkettiniz tabloyu? Yurt dışında mıydınız son 20 yıldır? Bu yüzden mi bir tedbir alamadınız? Yoksa işleriniz çok yoğundu da ilgilenmeye fırsat mı bulamadınız? Bi baktınız, aaa 75 fakülte olmuş görüyo musuun? İşsizliği hala bekleyen tehlike olarak görmenize ne diyeceğimi bilemedim. Büyük bir ihtimalle şöyle bir 15 20 yıl sonra bir açıklama daha yaparsınız, "bekleyen tehlike" statüsünden, "yaklaşan tehlike" konumuna aldığınızı ilan edersiniz. Şimdi size bir bilmece. Tıp fakültesi sayısı ve mezunu daha fazla iken işsizlik tehlikesi olmuyor, bilakis hala ihtiyaç var deniliyor, ama diş hekimleri, fakülte sayısı şimdikinin yarısı kadarken bile işsizlikten kıvranıyor. İş bulanlar ise hastasızlıktan veya ucuza çalıştırılmaktan. Yani bu yeni bir durum değil. Bilin bakalım niye böyle?
34
Cevapla
Esra
TDB malesef adı var ama kendisi yok. Böyle acıklama yapmak kolay tabi ama icraat yok.
15
Cevapla
Mehmet
TDB NE İSTEN ANLAYAN NABIZ TUTAN KİSİLER LAZİM YERLİ YERİNDE VE ZAMANINDA SORUNLARA MUDAHALE EDİLMELİ ORADA BOŞA OTURULMAMAMLİ OTURULMAMALİ
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir