Medimagazin logo

Gebelerde omega-6 nın aşırı kullanımı komplikasyona neden olabilir

Yeni araştırma , önerilen günlük linoleik asit alımının üç katı alınmasının gebelikte zararlı olabileceğini gösterdi. 
Gebelerde omega-6 nın aşırı kullanımı komplikasyona neden olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yeni araştırma , önerilen günlük linoleik asit alımının üç katı alınmasının gebelikte zararlı olabileceğini gösterdi. Yüksek linoleik asit diyetini yiyen sıçan annelerinde üç değişiklik bulundu: karaciğerlerinde enflamatuar protein konsantrasyonlarında artış, hamilelik sırasında rahim kasılmasına neden olabilecek dolaşımdaki protein konsantrasyonlarında artış ve büyümeyi düzenleyebilen bir hormonda azalma.

Bu değişiklikler gebelik komplikasyon riskinde artışa ve bebeklerin kötü gelişmesine neden olabilir.  Yüksek bir linoleik asidin etkileri sıçanlarda ve insanlarda aynıysa, bu, çocuk doğurma çağındaki kadınların diyetlerindeki linoleik asit miktarını azaltmayı düşünmesi gerektiğini gösterir.

Araştırma sonuçları The Journal of Physiology'de yayımlandı.

 


Beslenme ile yeterli miktarda alınan omega-6 yağ asitlerinin asıl etken maddesi ve kaynağı linoleik asittir. Linoleik asitin metabolize olması sonucunda dihomo-gamma-linoleik asit ve araşidonik asit oluşmaktadır. Omega-6 yağ asitlerinin cilt sağlığını koruduğu, vücut sıcaklığı ve su kaybını düzenlediği bildirilmektedir. Omega-6 yağ asitlerinin kanda fazla olması sonucu; ateroskleroz, tromboz, romatizmal artrit veya görme problemleri oluşmaktadır. Bu yağ asitlerinin sağlık üzerine etkileri genel olarak “inflamatuar, hiperaljezik (ağrı yapıcı), trombotik (pıhtı yapıcı), mitojenik (kanser yapıcı)” şeklinde özetlenebilir. 

Diyette omega-6 yağ asidinin kaynaklarına bakıldığında; bitkisel sıvı yağlar (mısır, yer fıstığı, pamuk, soya yağı) başta olmak üzere, yer fıstığı yağı, pamuk çiğiti yağı, yalancı safran yağı, ceviz ve balkabağı çekirdeğinde yer almaktadır.

Kaynak: Turkiye Klinikleri J Public Health-Special Topics. 2018;4(1):68-72

omega-6
linoleik asit
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir