Medimagazin logo

İnflamatuvar Bağırsak hastası olabilirsiniz! Kendinizi test edin!

İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH)’nın kesin nedeni bilinmemekle birlikte sindirim sistemi kanalının yüzeyinde kronik iltihaplanma biçiminde tanımlanmaktadır. İltihap ağızdan başlayarak makata kadar sindirim kanalı boyunca herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. İBH genelde ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olmak üzere iki ayrı tipte oluşur. Kadın ve erkeklerde eşit olarak görülen İBH; en yaygın olarak 15-35 yaş aralığında görülür
İnflamatuvar Bağırsak hastası olabilirsiniz! Kendinizi test edin!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) benzer belirtiler sebebiyle genellikle birbiriyle karıştırılıyor. İBH’nın belirtileri daha çok ishal, dışkıda kan, kramp biçiminde karın ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş yüksekliği ile sürekli bitkinlik ve halsizlik şeklinde. Kroniktir ve ömür boyu sürüyor. İBS ise daha çok psikolojik kökenli olup; karında şişkinlik, gaz, gerginlik, ağrı, büyük tuvalet alışkanlıklarında bazen kabızlık, bazen ishal şeklinde belirti gösterir. 

Inflamatuvar Bağırsak Hastalıklarına karşı ‘Kendinizi Test Edin’

İnflamatuvar bağırsak hastalığına (İBH) geç tanı konması hem hasta hem de hekimler açısından sorun oluşturuyor Bu durum özellikle ilk belirtileri iritabl bağırsak sendromuyla (İBS) örtüşen Crohn hastalığı için geçerli.
İnflamatuvar bağırsak hastalığında 3 aydan uzun süren karın ağrısı, son 3 ayda kilo kaybı, son 3 ayda ateşlenme gibi birkaç aya yayılan kriterler bulunabildiğinden, kişinin kendi sağlık geçmişiyle ilgili bilgilere hâkim olması önem taşımaktadır. Diğer önemli belirtiler ishal, kanlı dışkılama, ağrılı bağırsak hareketleridir. İBH belirtileri gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları ve sonrasında tedavi süreçlerini aksatmamaları son derece önemli. 
19 Mayıs Dünya İBH Günü kapsamında AbbVie’nin koşulsuz desteğiyle hayata geçirilen www.ibhileyasam.com web sitesinde İBH ve İBS ayrımı ile ilgili kendinizi test edebilirsiniz.

i̇nflamatuvar bağırsak hastalığı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir