Medimagazin logo

Karizmatik olmanın faturasını ödüyorlar

Sigara yüzünden sesleri kalınlaşan erkekler, karizmatik göründükleri algısıyla doktora gitmiyor. Ancak ses kısıklığı, gırtlak kanserinin belirtisi
Kaynak: SABAH
Karizmatik olmanın faturasını ödüyorlar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sesteki çatallaşmalar ve titreşimler bir haftadan fazla sürerse, bir doktora başvurmak gerekiyor. Acıbadem Bakırköy Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ferhan Öz, aşırı sigara tüketimi nedeniyle sesleri kalınlaşan erkeklerin, daha karizmatik olarak algılandıklarını düşündükleri için doktora başvurmadıklarına dikkat çekiyor.

SES ERKEKSİLEŞİYOR
Bunun çok tehlikeli noktalara varabileceğini belirten Öz şunları söylüyor: "Muayene olmaya karar verdiklerinde geç kalmanın faturasını ağır ödüyorlar. Sigara kullanımı nedeniyle sesi kalınlaşan erkeklerde, genellikle gırtlak kanseri şüphesi ön planda oluyor. Bu kanser türü, erken evrede ses kısıklığı şikayeti yapıyor. Geç evrede ise ses kısıklığının yanı sıra solunum güçlüğü, boğaz ağrısı, kulağa vuran ağrı ve yutma güçlüğü ortaya çıkabiliyor." Öte yandan sigara, kadınların sesinde de erkeksileşmeye yol açıyor. Özellikle orta yaşlı kadınların sabah kalktıklarında sesleri erkek sesi gibi çıkıyor. İlerleyen saatlerde ise düzeliyor.

SES KISIKLIĞINDA MİKROSKOPİK LAZER
Ses kısıklığının tedavisinde üç yönteme başvuruluyor; ilaç tedavisi, ses terapisi ve ses cerrahisi. Reflü, alerji ve enfeksiyon hastalıklarında ilaç tedavisi uygulanırken, sesin yanlış kullanımı sonucu oluşan hastalıklarda ise ses terapisine başvuruluyor. Sigara kullanımına bağlı oluşan gırtlak veya ses teli tedavisi ise anestezi altında, mikroskopik lazer cerrahisi yöntemiyle yapılıyor.

erkek siğara
siğara hastalığı
sigara içmek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir