Medimagazin logo

Kortizon korkutucu bir ilaç mı?

Astım-KOAH hastalarında, genellikle atak dönemlerinde bir iki hafta süreyle verilen tablet kortizon tedavisi hayat kurtarıcı olarak gösteriliyor 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Kortizon korkutucu bir ilaç mı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Toraks Derneğinin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, kortizon ilaçları ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

“Astımlılara reçete edilme sıklığı yüzde 10-15 dolaylarındadır. Kortizon aslında hepimizin vücudunda olan bir hormondur. Ancak, bunun yetmediği durumlarda,  diyabet hastalarındaki insülin tedavisinde olduğu gibi, dışarıdan takviye edilmesi gerekir. 

Kortizon tedavisi bazen tablet şeklinde ömür boyu veya aylar boyu sürebilir. Bu tür uzun dönem kullanımında dikkat edilmez ise ciddi yan etkiler görülebilir. Dikkat edilmesi gereken bu yan etkiler; kemik erimesi, hipertansiyon, diyabet, katarakt, göz tansiyonu, deride incelme, kolay morarma ve adalelerde zayıflık şeklinde olabilir. Daha az görülen yan etkiler ise; duygudurum değişikliği, uyku bozukluğu, bulantı, kusma, huzursuzluk hissi, azalmış ya da artmış iştah, kilo alma ya da verme, karında şişlik ve barsak hareketlerinin olumlu-olumsuz etkilenmesidir.”

Kısa tedavi kürlerinin önemli bir etkisinin olmadığı belirtildi

Yıllar boyu kortizon kullanıp da bu yan etkilerin görülmediği kişiler olduğunu ifade eden uzmanlar, kortizon kullanmadan bu durumların görülebildiği çok sayıda kişinin olduğunu belirtti.
Yan etkilerin bazıları tıbbi açıdan çok önemli olmasa da kişilerin yaşam kalitesi geçici olarak bozulabiliyor ve yan etkilerin çoğunun üç aydan uzun süren kullanımlarda ortaya çıktığı biliniyor.

Bir ya da iki haftalık kısa tedavi kürlerinin önemli bir yan etkisinin bulunmadığını söyleyen Dernek yetkililerince, bazı kişilerin, iştahlarında artış olduğunu ve kilo aldıklarını ifade etmelerine rağmen bu durumun araştırmalarla net olarak kanıtlanmadığı belirtildi.

kortizon
astım
koah
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir