Medimagazin logo

Omurga ameliyatlarında felç riski yok denecek kadar azalıyor

Son zamanlarda tıp alanındaki teknolojik gelişmeler hastalar için büyük umutlar doğuruyor. Omurga ve beyin tümörü ameliyatlarında felç riskini minimum seviyeye indiren Nöromonitörizasyon sistemi, Türkiye’de sınırlı doktor tarafından ameliyatlarda kullanılarak hastalara umut ışığı oluyor
Omurga ameliyatlarında felç riski yok denecek kadar azalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İntraOperatif Nörofizyolojik Monitörleme, sinir sisteminin kalıcı şekilde hasar görme riski olan ameliyatlarda, olası ameliyat sonrası nörolojik zararı azaltma ile ilişkilendiriliyor. Bu sistem ameliyat esnasında sinir sisteminde oluşabilecek hasarları tespit ederek, cerrahı uyaran ve böylelikle anında müdahale edilmesini sağlayarak kalıcı nörolojik hasar (felç) ihtimalini minimize eden bir güvenlik sistemi olarak çalışıyor. Cihaz özellikle omurga ve beyin ameliyatlarında hayati bir işlev taşıyor.

Nöromonitörizasyon sisteminin felç riskini neredeyse ortadan kaldırdığını anlatan Doç. Dr. Çağatay Öztürk sistemin çalışma şeklini şu şekilde dile getiriyor; “Omurgada, operasyon esnasında omuriliğe herhangi bir zarar verilip verilmediğini gösteren ve anında bize haber verebilen Nöromonitörizasyon sistemi, hastanın felç kalma olasılığını bildirdiği için riski de azaltıyor. Türkiye’de ilk olarak 2002-2003 yıllarında gelen bu sistem yaygın olarak 2008-2009 yıllarından sonra kullanılmaya başlandı. Aynı zamanda Amerika ve Avrupa da omurga ve beyin ameliyatlarında ameliyat planlamasının vazgeçilmez bir parçası. Sistem sayesinde ameliyat esnasında cerrah psikolojik olarak da rahatlıyor. Sistemin olumlu sonuç verme oranı yüzde 97-98 kadar. Hastaların felç kalma riskini Nöromonitörizasyon sistemi sayesinde ameliyat esnasında görüp müdahale etmek tıp açısından büyük bir ilerleme.”

Nöromonitörizasyonu ameliyatlarında başarıyla kullanan Öztürk bu sistemin anestezi ile çok etkili olduğunu ve koordineli bir şekilde çalışılması gerektiğini açıklamalarına ekliyor; “Nöromonitörizasyon sisteminin anestezi ile büyük bir koordinasyon içinde olması gerekir. Anestezi dediğimiz şey aslında kasların felç olması demektir. Sistemin kullanıldığı ameliyatlarda çok derin anestezi olmaması gerekir. Kaslara verilen elektriğin geri dönmemesi ameliyattan değil anesteziden kaynaklanıyor olabilir. Bu sebeple Nöromonitör teknisyeninin anestezi doktoru ile çok sıkı iletişim içinde olması gerekir.’’

Türkiye’de bu sistemi kullanan sınırlı doktorlar arasında yer alan Doç. Dr. Çağatay Öztürk, sistemin felç riski oluşacak ameliyatlarda hastalara büyük bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor.

omurga ameliyatları
nöromonitörizasyon
i̇ntraoperatif nörofizyolojik monitörleme
doç. dr. çağatay öztürk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir