Medimagazin logo

Özel hastanelere habersiz denetim

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin işleyişlerini ve verilen sağlık hizmetlerinin standartlara uygunluğunu habersiz denetleyecek
Özel hastanelere habersiz denetim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin hizmet kalitelerini ansızın gerçekleştireceği denetimlerle kontrol edecek.

Ruhsata esas denetimler ile seviyelendirme ve tescil denetimi dısındaki denetimler, onceden bildirilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının İl Sağlık Müdürlüklerince Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge yayımladı.

Özel saglık kurum ve kuruluslarının denetim usul ve esaslarını, denetim birimleri ile denetleyicilerin gorev, yetki ve sorumluluklarını, idari yaptırımların uygulanmasında uyulacak usul ve esasları belirleyen yönerge kapsamında, denetimler için il sağlık müdürlüklerinde birimler kurulacak.

Gerek duyulması halinde Bakanlıkca, iller arasında capraz denetim yapılabilecek.

Denetleyiciler, saglık kurum ve kuruluslarının olagan ve olagandısı denetimlerini yapacak, ayrıca denetim sonunda formlar duzenleyecek.

-Öz denetim

Denetçiler, denetimin yapılacagı saglık kurum ve kuruluslarının ismini acıklayamayacak, yaptıkları gorevle ilgili islemler hakkında ucuncu sahıslara bilgi veremeyecek, ihbar ya da sikayetler uzerine yapılan olagandısı denetimlerde ihbar ve sikayette bulunanların kimliklerini acıklayamayacak, gorevleri sırasında nezaket kurallarına uygun hareket edecek.

Saglık kurum ve kurulusların sorumlu mudurleri veya yardımcıları, 6 ayda bir oz denetimini yaparak sağlık mudurlugüne bildirecek.

-Amacına göre denetimler

Yönergeye göre, ruhsata esas denetim, hizmete esas denetim, seviyelendirme ve tescil denetimi olmak uzere amacına gore 3 turlu denetim yapılacak.

Ruhsata esas denetimde, Bakanlıkca ruhsatlandırılan ozel saglık kurum ve kuruluslarının, ruhsata esas sartları tasıyıp tasımadıklarına bakılacak.

Hizmete esas denetimde, özel saglık kurum ve kuruluslarının hizmet sunumlarının Bakanlık mevzuat ve duzenlemelerine uygunlugu degerlendirilecek.

Seviyelendirme ve tescil denetimi ise özellikli birimlerin seviyelendirme ve tescil surecinde yerinde yapılacak.

-Gerekçesine göre denetimler

Olagan, olagandısı ve sure sonu denetimi olmak uzere gerekcesine gore de 3 turlu denetim gerçekleştirilecek.

Olagan denetimler, ruhsata esas, hizmete esas ve seviyelendirme-tescil denetimlerinin belirlenen surelerde yapıldıgı rutin denetimler olacak.

Olagandısı denetim ise ihbara, sikayete binaen veya resen yapılacak. Bu denetimler, ihbar ve sikayetin il sağlık mudurluğü kayıtlarına girdigi tarihten itibaren en cok 1 ay icerisinde tamamlanacak.

Sure sonu denetimi, olagan ve olagandısı denetimlerde tespit edilen eksiklik ve uygunsuzlukların giderilmesi icin verilen sure bitiminde yapılacak. Sure sonu denetiminde sadece uygunsuzlugun giderilip giderilmedigine yonelik denetim yapılacak ve denetim tutanagında bu belirtilecek.

-Cezalar

Denetim sonunda, özel hastanede eksiklik tespit edilmesi halinde, süre verilmesi, uyarı, idari para cezası, faaliyet durdurma cezası, ruhsat iptali, ruhsatın geri alınması şeklinde mueyyideler uygulanacak. Süre verilmesi dışındaki mueyyideler uygulanmadan once özel sağlık kuruluşlarının savunmaları alınacak.

Denetimler, Bakanlıkca yayımlanan mevzuata, politika ve duzenlemelere uygunlugun saptanmasıyla sınırlı olacak. Ayrım gozetmeme ve gizlilik ilkelerine uyulacak.

Ruhsata esas denetimler ile seviyelendirme ve tescil denetimi dısındaki denetimler, denetimi yapılacak özel sağlık kuruluşuna onceden bildirilmeden (habersiz) yapılacak.

Ihbar ve sikayet uzerine yapılan olagandısı denetimler de sağlık kuruluşları açısından ansızın olacak.

Bu yıl içinde yapılan denetimler sonucu faaliyet durdurma mueyyidesi ongorulenlerden henuz uygulanmamıs olanlar icin lehteki mueyyide uygulanacak.

özel
hastanelere
habersiz
denetim
Yorum (6)
dr
Sağlık bakanımızın ortak olduğu özel avcılar hastanesine de habersiz denetim yapılır mı ?
1
Cevapla
d.y.
esas denetlemeniz gereken yer,yüksek miktarda fatura yapan kamu hastanelerinin faturalandırma servisleridir.medulla sisteminin tüm açıkları keşfedildi.sut kurallarına uyulmadan fatura yapılıp sgk kandırılıp haksız kazanç elde ediliyor.sgk müfettişleri,sayıştay denetçileri nerede?taburcu olan hastaların epikrizleri,bt ve mr sonuçları bile yazılmıyor.paket ameliyata dahil olması gereken tüm malzeme ve ilaçlar ayrıca fatura ediliyor.yazık bu ülkeye.
0
Cevapla
Dr
Buradan ihbar ediyoruz Hemen bu gece tüm Türkiye'deki yoğun bakımları denetleyin bakın bakalım kaç hastaya kaç hemşire ve personel var.!!! Birde sana gelen nöbet listesine bak orada kaç gösterilmiş. Hayret etmeyeceğini sanıyorum çünkü buna göz yuman yine sensin. Enfeksiyon nasıl, bakım ne durumda, kaç kişi ölmüş kaçı taburcu, hastalar kokuyormu, yatak yaraları varmı.??.?.
0
Cevapla
Alaattin Öztürk
Her fırsatta özel hastaneleri kanunsuz iş yaptığı izlenimi vererek şüpheli gösterme işi kabak tadı verdi. Bakanlık özellikle kayırmıyorsa, özel hastaneler kanunlara kamu hastanelerinden daha uygun davranıyorlar. Bir denetleme olacaksa bakanlık öncelikle ve örnek olmak için kamu hastanelerinden başlamalı. Kamu hastanelerinin durumu hiç de iyi değil.
0
Cevapla
Dr
Denetimlerde nedense görmezden gelen memur ne olacak, buna göz yuman müdürler, onlara göz yuman valiler, ve yukarı doğru diğerleri ne olacak? Saadet zincirini kıramazsınız bence ama hayırlısı olur umarım. Denetim hemde habersiz hemde kapatacak kadar ceza....güldürmeyin adamı...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir