Medimagazin logo

Özel hastanelerin yarısı SGK ile sözleşme imzaladı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'nun hazırladığı ‘2012 yılı Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Alım Sözleşmesi’ özel hastanelerle, devleti karşı karşıya getirdi. Hastaneler, sözleşmedeki bazı maddelerin çok ağır olduğunu savunarak, SGK ile sözleşme yapmama yönünde karar aldı. Ancak hastaneler lehine yapılan bir takım düzenlemelerin ardından ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in daveti üzerine 215 özel sağlık kuruluşunun SGK’ya olumlu dönüş yaptığı ifade edildi. Çelik, özel hastane temsilcileri ile aradaki prüzlerin giderilmesi için bugün biraraya gelecek.
Kaynak: CİHAN
Özel hastanelerin yarısı SGK ile sözleşme imzaladı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Özel hastaneler, özellikle hasta tedavi ücretlerinde paket uygulamanın kendilerini zorda bırakmasından yakınırken, SGK, hastayı koruyan bir sözleşme yapıldığı görüşünde. Edinilen bilgiye göre yeni sözleşmeyle özel hastanelerin bir branşta 5 hekim varsa bunun 4’ünün SGK hastalarına bakma zorunluluğu getiriliyor. Böylece hastaların cebinden para ödeyerek özel hastanede tedavi olmaları tarihe karışıyor. Ayrıca hastadan alınan ilave ücretlerle ilgili vatandaşı koruyan bir adım da atıldı. Buna göre yersiz alındığı tespit edilen ilave ücretin hastalara iadesi halinde hastanelere uygulanacak ceza yarıya indirilecek. Hastanelerin sigortalı hastalara bakma sözleşmeleri fesih edilmeyecek. Özel sağlık kuruluşlarına hastaya uygulanan işlemler ile alınan ilave ücretle ilgili olarak 100 TL’nin üzerindeki işlemler için, kurumca belirlenecek bir belge hastaya basılı olarak veya elektronik ortamda zorunlu olarak verilecek. Böylece hastalar hangi tedaviye ne kadar para ödediğini görecek.

    Hastanelerin karşı çıktığı sözleşme ile vatandaşı koruyan başka bir düzenleme de özel doktorların hastaya en az 10 dakika süre ayırmaları oldu. Sözleşmede hekimle çalışma saatine göre muayene kotası getirilerek bir saatte 6 hastadan fazla hastaya bakılamayacağı ve bir günde en fazla 60 hastaya bakılabileceği konuları düzenlendi. Bu sayede bir hastaya en az 10 dakika vakit ayrılması ile uluslararası tıbbi otoritelerce kabul edilen bir hasta için ayrılması gereken 20 dakikalık süreye yaklaşılması adına önemli bir adım atıldı.



    DEVLET DAHİLİYE MUAYENESİNE 24 LİRA ÖDÜYOR

    Öte yandan sektör temsilcileri, mevcut fiyatlarla özel hastanecilik yapmanın imkansız olduğunu belirtiyor. MÜSİAD Ankara Sağlık Sektör Kurul Başkanı İrfan Güvendi, sigortalı hastaları tedavi karşılığında SGK’nın özel hastanelere ödediği ücretleri 6 yıldır arttırmadığına dikkat çekti. Güvendi, “Vergiler, sigorta primlerindeki artış düşünüldüğünde sağlık kuruluşlarının gelir gider dengesi bozuldu. Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki fiyatların artması lazım. Dahiliye muayene için 24 lira ödüyor. Uzman doktor muayenesi, kan ve idrar tahlilleri, gerekiyorsa ultrason çekimi. Öyle bir sözleşme geliyor ki sağa baksan ceza sola baksan ceza. Özel hastaneler imzalamak zorunda kalacaklar. Yatırım yapmışsınız binlerce insan çalıştırıyorsunuz. Çünkü devlet tek alıcı. Ama özel hastanelerin yaşaması için bu sözleşmedeki bazı noktalar gözden geçirilmeli.” ifadelerini kullanıyor.

özel
hastanelerin
yarısı
sgk
ile
sözleşme
imzaladı
Yorum (5)
rad dr
Yarısı imzalamış diyorlar DEMEK Kİ DİĞER YARISI İMZALAMAMIŞ.
0
Cevapla
ihsan
helal olsun bu müsiad lıya.
0
Cevapla
dr yalçın
hepiniz paşa paşa imzalayacaksınız.başka şansınız yok.Recep bey de bunun farkında.biz doktorların serbest çalışmasını önlemeye yönelik TOTALİTER! yönetmeliklerden pek memnundunuz.ne demişler keser döner sap dönermiş.daha bunlar iyi günleriniz.sayın ertosun'un da yorumlarını merak ediyoruz.çoktandır pek sesi soluğu çıkmıyor da.
0
Cevapla
metin delen
Özel hastaneler bu muameleyi hak ediyor.Ne zaman sağlık bakanına şikayete gittiklerinde ben kendi doktoruma 6-7 bin lira verirken siz 15 bin lira veriyorsunuz.demek ki çok kazanıyor doktora YEDİRİYORSUNUZ diyormuş.o yüzden devlet çizgisine gelinceye kadar size zam yok diyormuş.Eğer özel hastaneler önce davranıp doktora YEDİRMESEYMİŞ bu sıkıntılı durum olmayacakmış.Yani bu kadar kapana kısılmayacaklarmış.Olaylar tamamen hekim kazancına endeksli.sayın sağlık bakanının tüm derdi tasası hekimlerin aldığı para.Bu kadar basit.Gerisi boş laf.Patron kazansın ama hekime yedirmesin.böyle yapmazsa devlet bu, seni ezer büzer ve istediği noktaya getirir.seğlık bakanı bu ne diyorsa o...
0
Cevapla
DR EKŞİ
inanın çok sevindim bu habere. sgklı hastadan doğum için 1000 tl fark alıp doktora sgk faturasından yüzde veren cemaatçi hastanelerde aynı uygulamaya maruz kalacakmı. sgk anlaşmalı cemaatçi hastane izmirde 800 TL amniosentez farkı alıyor. izmir sgk - sağlık müdürlüğü birşey yapamıyordu. umarım uygulama herkese eşit olur
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir