Medimagazin logo

Psikiyatri hemşireliğinin zor yanı, duyguyu satın almak

Sağlık sektöründe çok önemli bir yeri olan hemşirelik, kutsal olduğu kadar çok zor bir meslek. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Dilek Özdemir, psikiyatri hemşireliğinin en zor olan tarafının duyguyu satın almak olduğunu söyledi. Özdemir, “Bu aslında hemşireliğin ve sağlık sektörünün en zor yanı. O duyguyu içselleştirmemeniz çok zor” dedi.
Psikiyatri hemşireliğinin zor yanı, duyguyu satın almak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

12 Mayıs Hemşireler Günü olarak anılıyor. Modern hemşireliğin kurucusu kabul edilen Florance Nightingale'in doğum günü olan 12 Mayıs, 1964 yılından beri ülkemizde "Hemşireler Günü" ve bugünü içeren 12-18 Mayıs ise "Hemşirelik Haftası" olarak kutlanıyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Direktörü Dilek Özdemir, hemşirelik mesleğinin sağlık hizmetlerinin en önemli ögelerinden biri olduğunu söyledi.

 

Psikiyatri hemşireliği ülkemizde çok yeni bir alan

 

Psikiyatri hemşireliğinin branş olarak ülkemizde çok yeni bir alan olduğunu belirten Dilek Özdemir, yurt dışında çalışma alanlarının çok geniş olduğunu söyledi.

 

Yurt dışındaki örneklerinde psikiyatri hemşirelerinin psikiyatri hastaneleri, toplum ruh sağlığı merkezleri, genel hastaneler, gündüz hastaneleri, ayaktan tedavi üniteleri, hapishane ve okul gibi çok çeşitli alanlarda sağlığı geliştirmek, hastalık durumunda tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamak üzere görev aldıklarını belirten Özdemir, şöyle konuştu:

“Türkiye’de psikiyatri hemşireliği uygulamalarına yönelik ilerlemeler gelişmiş ülkelere kıyasla daha yavaş seyretmektedir. Türkiye’de 19 Nisan 2011’de Çalışılan Birim/Servis/Ünite/ Alanlara göre hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları kapsamında, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği içerisinde; Psikiyatri Klinik Hemşiresi, Çocuk ve Adölesan Psikiyatrisi Hemşiresi, Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi Hemşiresi ve Alkol ve Madde Bağımlılığı Merkezi Hemşiresi görev, yetki ve sorumlulukları yer almıştır. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Hemşiresi görev, yetki ve sorumlulukları Halk Sağlığı Hemşireliği içerisinde yer almış ve diğer psikiyatri hemşireliği alanındaki uzman hemşirelerin görev, yetki ve sorumlulukları yönetmelikte yer bulamamıştır.”

 

Psikiyatri hemşireliğinin en zor yanı; duyguyu satın almak 

 

Psikiyatri hemşireliğinin en zor olan tarafının duyguyu satın almak olduğunu belirten Dilek Özdemir, “Duyguyu satın almak bu işin en zor yanı. Bu aslında hemşireliğin ve sağlık sektörünün en zor yanı. O duyguyu içselleştirmemeniz çok zor. İnsansınız ve bunlar gayet insani duygular, sonuçta siz de üzülüyorsunuz. En zor yanı bu” diye konuştu.

 

“Psikiyatri Hemşireliği yapmak isteyen kişilerin lisans mezunu olmaları, psikiyatri hemşireliği yüksek lisansı ve veya doktora yapmış olmaları bu alanda çalışmaları için gerekli” diyen Özdemir, “Amerikan Hemşireler Birliği’nin bunun için özellikle bir tanımı var; Sanat olarak kendiliğin amaçlı kullanımını biliyor ve uyguluyor olmalı. Ayrıca bilim olarak hem psikososyal hem nörobiyolojik kuramların, araştırma bulgularının ve hemşireliğin değişik diğer rollerini de bir arada yürütebilmeli bir psikiyatri hemşiresi” dedi.

 

Dünya hemşireliğine katkıda bulunmalılar

 

Gelecekte bu alanda çalışmak isteyen gençlere, hemşire adaylarına da tavsiyelerde bulunan Özdemir, şunları söyledi:

“Psikiyatri hastanesinde ya da kliniğinde çalışmak istiyorlarsa ve/veya toplum ruh sağlığı, sosyal ruh sağlığı alanında hizmet vermek istiyorlarsa danışan, hasta ve ailelerinin yaşantıladıkları hayatların yeniden anlam bulmasına yardımcı olmak istiyorlarsa Psikiyatri Hemşireliğini yapabilirler, yapmalarını tavsiye ederim. Multidisipliner tedavi yaklaşımını benimsemeliler bilimin önderliğinde, bilimsel özgürlüğe inanan bir ekiple dünya hemşireliğine de katkıda bulunmalılar, hemşirelik imajının ve mesleğinin savunucu gücü olmalılar. Bütün bu birliktelik içinde bireylerin, toplumların sağlığını geliştirmek için çabalamalılar ve hep bir adım öne taşımalılar mesleği. Her düzeyde hemşireleri ve mesleklerini savunmaları, hemşirelik mesleğini ilerletmek ve sağlık, sosyal, ekonomik ve eğitim politikalarını etkilemek yönünde çaba sarf etmeliler. Hemşire felsefecilerden Travelbe’nin de dediği üzere “Bir insan hemşire olduğu için değil her hemşire bir insan olduğu için değerlidir.”

psikiyatri hemsireligi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir