Medimagazin logo

Recep Akdağ: Sadece İstanbul'a has dönem tayini yapacağız

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İstanbul'un ihtiyacı olan sağlık personelini başka illerden tam karşılayamadıklarını belirterek, "İstanbul'la, Ankara ya da Muğla'yı karşılaştırdığımız zaman, buralara dönem tayinlerinde ülkenin daha doğusundan veya Orta Anadolu'dan gelmek isteyenler için bir yer açtığımızda, insanlar İstanbul'a gelmek yerine o şehirlere gitmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla sadece İstanbul'a has dönem tayini yapacağız." dedi.
Recep Akdağ: Sadece İstanbul'a has dönem tayini yapacağız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul'da Sağlık Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Akdağ, kentte 2017 değerlendirme toplantılarının ikincisini gerçekleştirdiklerini söyledi.

İlk toplantıda halk sağlığı ve aile hekimliğinin ele alındığını, bugün yedi saat süren toplantıda ise hastane değerlendirmelerinin yapıldığını dile getiren Akdağ, şunları kaydetti:

"Biz sağlık hizmetlerini, sunumu açısından 6 bölgede değerlendiriyoruz. Her bölgede hastane genel sekreterliğimiz var ve onun altında da hastalerimiz var. Nüfuslar aşağı yukarı 2-3 milyon civarında her bir bölgenin. Her bölgenin de kendisine yetmesini hedeflemiş durumdayız. Gerek yatırım gerekse insan kaynağı açısından, gerekse verilen hizmetlerin niteliği açısından. Bugün bütün bunları masaya yatırdık. Bir hafta boyunca 31 arkadaşımız, sağlık koordinatörlerimiz, il yöneticilerimizle birlikte çok yoğun çalışma yaptılar. İstanbul'daki bu değerlendirmelerimiz devam edecek, buna benzer 5 değerlendirme daha yapacağız. İki günümüzü, farklı hafta sonlarında yine hastanelerimiz, bir günümüzü acil hizmetler ve yoğun bakımımız, bir günümüzü yoğun bakım, bir günümüzü de özel sektör için ayıracağız. Enikonu bu meseleleri geniş bir şekilde tartışacağız."

Bakan Akdağ, sağlık hizmetlerini mükemmel hale getirmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak, "Bugün aldığımız kararların içinde önemli hususlar var. Mesela bütün sağlık yöneticilerimize değişim yönetimi ve iletişim eğitimleri vereceğiz. Sağlıkta bu ikisi çok önemli. Yöneticilerimiz bu eğitimi aldıktan sonra, bu sefer altta çalışanlarımıza hem iletişim hem de yine değişim yönetimi eğitimleri vereceğiz." ifadesini kullandı.

Vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması konusunda bazı hususlar belirlediklerini açıklayan Akdağ, şöyle konuştu:

"Diyaliz hizmetlerinden faydalanan vatandaşlarımızın bir kısmı eski yeşil kartlılar, şimdi primsiz ödeme adı altında hizmet alan sigortalılarımız, bunlar özel sektörden hizmet alamıyorlar. Dolayısıyla bu kardeşlerimizin ihtiyaçları için kamudaki diyaliz kapasitesini ihtiyaç olan bölgelerde geliştireceğiz. Randevu sistemlerimiz var. İstanbul'da şu anda hastanelerimizde muayene olan vatandaşlarımızın yaklaşık olarak yüzde 42'si sağlık hizmetlerini alırken hastanelere randevu alıp gidiyorlar. Bu oranı yüzde 50-60'lara çıkarmak istiyoruz."

- "İstanbul'da özel sektörün acil yüküne katkı vermesi lazım"

Sağlık Bakanı Akdağ, İstanbul'da çalışan uzman ekiplerin yaklaşık 12 bininin özel sektörde ya da bir vakıf üniversitesinde çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

"Bunun bin 600'ü de üniversitede çalışıyor, yani kamu üniversitelerinde çalışıyor. Sadece 7 bin 500'ü Sağlık Bakanlığında çalışıyor. Hal böyleyken karşılanan toplam acil hasta yükünün yüzde 85'ini kamu hastaneleri taşıyor. Bu çok ağır bir yük. Onun için bizim acil servislerimiz kamu hastanelerinde çok yoğun gözüküyor. Mutlaka İstanbul'da özel sektörün acil yüküne katkı vermesi lazım. Buradan bütün vatandaşlarımıza bir duyuruda bulunmak istiyorum. Kanunlarımıza göre, bunun nasıl işleyişi konusunda Cumhurbaşkanımız Başbakan olduğu dönemde Başbakan genelgesiyle bunu bütün hizmet verenlere duyurmuştu. Acil olarak gerçekten acil bir hasta olarak herhangi bir hastaneye başvuran bir vatandaştan ilave para alınamaz Türkiye'de. Kanunlarımız ve Başbakan genelgesi bunu söylüyor. Vatandaşlarımız bu konuda uyanık olsunlar. Kendilerinden onları mağdur edecek bir talepte bulunurlarsa bizleri lütfen bilgilendirsinler."

İstanbul'un ihtiyacı olan sağlık personelini başka illerden tam karşılayamadıklarına dikkati çeken Akdağ, "İstanbul'la, Ankara ya da Muğla'yı karşılaştırdığımız zaman, buralara dönem tayinlerinde ülkenin daha doğusundan veya Orta Anadolu'dan gelmek isteyenler için bir yer açtığımızda, insanlar İstanbul'a gelmek yerine o şehirlere gitmeyi tercih ediyorlar. Dolayısıyla sadece İstanbul'a has dönem tayini yapacağız, sadece İstanbul'a has. Yerleri İstanbul'da açacağız, diğer şehirlerde belli bir yıl çalışmış kıdem kazanmış olan başka şehirlere gitme hakkı almış olan zorunlu hizmetleri bitirmiş olanların İstanbul'a gelmelerini sağlayarak buradaki sağlık personeli ihtiyacını çok kısa süre içerisinde inşallah tamamlayacağız." şeklinde konuştu.

sağlık bakanlığı
atama
recep akdağ
istanbul
Yorum (9)
aydin sinal@freenet.de
Yakinda Istanbul icin yalniz saglik sektöründe degil bütün devlet kamu sektörlerinde mecburi hizmet cikarsa hic sasmayin.
1
Cevapla
Murat çelikten
Sayın Bakan bu sizin hekimlere düşük garanti maaş ve çarpık mecburi hizmet tayin politikalarınızın sonucudur. Atama ve nakil yönetmeliğinizde hâla İstanbul dan her zaman alt bölgeye tayin hakkı mevcut. Doğudan gelemeyip batıya gelebilmek için mecburen istifa ederek özele geçenler dolduruyor özelleri. Çarpık yönetmeliklerinize ve politikalarınıza çözüm bulmak yerine geçici pansuman yapmak sorunu çözmeyecektir. Beraber çalıştığınız ekibe dikkat edin.
33
Cevapla
Dr.mikro
istanbul veya başka bir sehir öncelikle atamalardaki torpili kaldırın.Bırakın herkes hizmet puanina gore hak ettiği yere gitsin. Şehir hastaneleri ve kurum içi atamaya acildiginda 20-30 bin puanla tercih edilen yerleri torpillilere adrese teslim "mecburi" hizmete açmayın. Adil olun kul hakkı yemeyin...
16
Cevapla
Rüzgar
Bir gecede 100 hasta geliyorsa ve bunların hepsi gerçekten acilse o zaman ülkede savaş çıkmış demektir. Demek ki hastaların önemli bir kısmı acil değil. Önce acil olmayan hastaların hastaneye gelmesini engelleseniz nasıl olur? Mesela acile gelen ama acilden aynı akşam evine geri gönderilen her hasta belli bir miktar (ama 5 TL değil de 100 TL gibi) bir para ödese ve sadece hastaneye yatırılanlar, CURB32 yüksek pnömoniler, sepsis, acil anjiyoya alınanlar, diyaliz ve kanser hastaları vb yani acil ve acilleşme riski gerçekten yüksek olan grup para ödemese, bütün bu "bi serum yer evime dönerim"ci tayfa evinde oturur nane limonla idare eder, sağlık ekibi de rahat eder, insanlara da evlerinde rahat batmaz, siz de rahat edersiniz.
13
Cevapla
dr.mikro
İstanbul veya başka bir il öncelikle atamalardaki torpilin kalkması gerekir. Şehir hastaneleri veya kurum içi atamaya açıldığında 20-30 bin puanla tercih edilen kadrolar adrese teslim ''mecburi'' hizmete açılıyor. Mecburi hizmetini 5.6.bölgede tamamlayıp kurum içi atamada bu kadroları bekleyen yüzlerce hekim varken oraları torpillilerle doldurmak haksızlık değilde nedir...
21
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir