Medimagazin logo

Sağlık Bakanı da saçma raporlara isyan etti: Yeni düzenleme geliyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık raporu çeşitlerinin 200'den fazla olduğunu tespit ettiklerini ve yapılacak düzenlemeler ile rapor sayısı azaltılarak ve raporların standart hale getirileceğini açıkladı
Sağlık Bakanı da saçma raporlara isyan etti: Yeni düzenleme geliyor!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sağlık raporlarına ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklaması şu şekilde: 

"Vatandaşlarımızdan gelen bildirimler değerlendirilmiş; çeşitli kurumların tek hekim tarafından düzenlenebileceği mevzuatta tanımlanan sağlık raporları (sürücü ve sürücü adayları sağlık raporları, askerliğe elverişli sağlık raporu, spor lisansı, yivsiz av tüfeği alabilir raporu, akli meleke, kurum ve kuruluşlara sunulmak üzere verilen durum bildirir tek hekim sağlık raporları) haricinde; mevzuatta tanımlı olmadığı halde çeşitli raporlar talep ettikleri görülmüştür. 

Bakanlığımızca yapılan saha çalışmasında mevzuat harici istenen sağlık raporu çeşidinin 200’den fazla olduğu tespit edilmiştir. Bunlar arasında satranç oynayabilir, mendil kapmaca oynayabilir, okul gezisine katılabilir, belediye kurslarına katılabilir, temizlik personeli olabilir gibi çeşitli eğitim ve faaliyetlere katılma veya bazı görevleri yapma gibi durumlarda istenen raporlar sayılabilir. Vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) yönlendirilip, aile hekimlerinden bu gibi raporları almaları istenmektedir.

Bu tür rapor talepleri vatandaşlarımızı gereksiz bürokratik işlemlerle uğraştırdığı gibi, aile hekimlerimiz üzerinde de fazladan iş yükü oluşturmaktadır. Bu ek iş yükü, hastalara ayrılan zamandan çalarak hizmet kalitesini düşürebilmektedir. Sağlık Bakanlığı olarak buna benzer gereksiz bürokratik süreçleri ortadan kaldırmak, hem vatandaşımızı hem de aile hekimlerimizin yükünü hafifletmek amacıyla çalışmaktayız. 

Diğer devlet kurumları ile Bakanlığımızın yaptığı ortak çalışmalarda bu tür raporların talep edilmemesi hususunda ön mutabakat sağlanmıştır. Mevzuat haricinde rapor tanzimi yapılmaması için gerekli mevzuat düzenlemelerine başlanmıştır. Bu süreç neticesinde raporların nüshaları ihtiyaç halinde e-nabız üzerinden de temin edilebilecektir.

Kısa sürede uygulamaya geçeceğimiz düzenlemelerle; rapor sayısı azaltılacak ve raporlar standart hale getirilecektir. Bu sayede vatandaşlarımızın gereksiz iş ve zaman kaybının önüne geçilecek, ASM’lerde daha kaliteli hizmet verilmesi desteklenmiş olacaktır.
 

sağlık bakanı
fahrettin koca
aile hekimliği
Yorum (7)
Hasan Akdemir
26 yıllık hekimlik, 15 yıllık memuriyet hayatımda öğrendiğim bir şey : idarecilerden bir şey istemeyin, yapacaklarını söyledikleri şeyler gerçekleştiğinde öncekilerini mumla ararsınız. Örnek mi istiyorsunuz; her gün yazdığım-yazdığınız yeşil reçete sistemini objektif olarak bir öncekiyle karşılaştırın.
35
Cevapla
ibrahim aydın
izin vermek istemeyen yöneticiler bile topu doktora atarak rapor istenmesini personelden talep temektedir .Hekimlik her derde deva gibi sunulmaktadır .paran yoksa doktordan iste. iznin yoksa doktardan iste,canın sıkıldı ise doktoru ara gibi,gibi.Bu hekimlik ne menem bir iştir anlayamadım. ben 30 yıllık yaşanmış hekimlik hayatımdan sonra işte bunları yazıyorum....yaramı deşdiniz.
13
Cevapla
m. murat
Rapor çeşitliliği azaltılacak, standartize edilecek. Sonuçta rapor talebinde düşüş yaşanmayacak. Eee, ne anladık bu işten? İş yükünü azaltmayacak ki.
9
Cevapla
Hasan
Doktorlar cari giderleri ugrasmasin daha fazla hastalarla ilgilenir
0
Cevapla
Yıldıray Atılgan
Aile Hekimliği uygulaması,başladığı(Sayın Bakan Recep Akdağ döneminde) dönemlerde en özgün ve en yalın halindeydi,tüm Aile Hekimlerinde bir heyecan ve umut vardı.Yıllar geçtikçe;daha parlayacağına ,yüklenen yeni görevlerle,ağırlaştı,amacından hedefinden uzaklaşarak bir nev'i Tıbbi Muhtarlığa dönüştü.Örneğin ;havalanan uçağın belli bir uçuş rotası ,varacağı tanımlanmış hedef liman vardır,bir menzili ve buna göre belirlenmiş yakıtı,sabit uçuş ekibi vardır.Hava yolu şirketi; uçak havadayken,rota bağımsız birkaç noktaya daha uğramasını oralardan sınırsız kargo almasını,ayakta her türlü yolcu alması gerektiği, belirlenen zamanda başlangıç havaalanında beklendiği direktifini veriyor.Ülkemizde Malesefki Aile Hekimlerinin pozisyonları, o uçağın pilotlarının başına gelen durum gibidir.Yaşadıkça umut her zaman var.Şu an havadayız,daha ne diyeyim.Saygılar,düzeltmeye çalışanlara selamlar..
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir