Medimagazin logo

Sağlıkta çifte faturalı vurgun!..

Bazı özel sağlık kuruluşlarında özel sağlık sigortaları kapsamında tedavi gören, sosyal güvenceli hastalar adına ayrıca fatura düzenlenip, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) da para tahsil edildiği ortaya çıktı.
Kaynak: CNN TÜRK
Sağlıkta çifte faturalı vurgun!..
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Şüphe üzerine araştırma yapıp, her biri 400- 600 lira arasında değişen bin 525 mükerrer kesilmiş fatura tespit ettiklerini belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Her faturanın bedelinin 5 katı ceza keseceğiz. Ayrıca fatura kesilen her ay başına da 10 bin lira ceza ödeyecekler" dedi.

Haksız çıkar elde etmek isteyen bazı özel hastane, özel tıp ve dal merkezlerinin yeni bir yöntem daha ortaya çıkarıldı.

Denizli, Uşak, Aydın, Manisa, Muğla ve Balıkesir illerinin de bağlı bulunduğu İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, bir şüpheyi araştırarak, bazı özel sağlık kuruluşlarının haksız kazancını önledi.

Bölgede 33 özel hastane, 47 tıp merkezi, 81 dal merkezi ve 49 da diyaliz merkezi olmak üzere toplam 210 sağlık kuruluşuyla sözleşmeleri olduğunu belirten SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin şunları anlattı:

"SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı mensubu sigortalılarımıza bu kuruluşlardan hizmet satın alıyoruz. Sigortalılarımızın bazıları, ayrıca prim yatırıp özel sağlık sigortası da yaptırıyor. Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alırken iki sigortadan birini tercih edebiliyor. Bir şüphe üzerine bölgemizdeki 22 sigorta şirketine yazı yazdık. 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren kendi sigortalarından yararlanan sigortalıların TC kimlik numaralarıyla, özel hastane, tıp ya da dal merkezlerinde tedavi gördükleri tarihleri bildirmelerini istedik. Listeleri gönderdiler, biz de bir ekip kurduk. Ekip medula üzerinden 149 bin 700 ismi inceledi. Bunların 11 bin 660'ı SGK sigortalısı çıkarken, bin 525'i için hem özel sigorta şirketine hem de SGK'ya fatura düzenlendiği belirlendi."

5 katı ceza kesilecek

Bazı özel sağlık kuruluşlarının, tedavi gören hasta adına hem özel sigortadan, hem de SGK'dan olmak üzere iki kez tahsilat yaptıklarının anlaşıldığını kaydeden Keskin şunları söyledi:

"Özel sağlık sigortasından yararlanarak hizmet alan SGK'lı hastaların yüzde 13'ü için, kendilerinin haberi olmadan mükerrer fatura kesilmiş. Eğer hasta özel değil de SGK sigortasını kullansaydı sorun olmayacaktı. Ama tercihini özel sigortasından yana kullanmış. Yapılan işlem kanunsuz. Bizim adımıza yapılmayan işlemin faturası bize kesilip, tahsil edilmiş. Her fatura ortalama 400- 600 lira arasında. Mükerrer kesilen her faturanın 5 katı ceza olarak geri alınacak. Ayrıca faturaların kesildiği her ay başına da kurumlara 10 bin lira idari para cezası keseceğiz. Bir yıl içinde üç kez bu tür cezaya çarptırılan özel sağlık kuruluşuyla olan sözleşmemizi de fesh edeceğiz."

sağlıkta
çifte
faturalı
vurgun!..
Yorum (22)
murat çiftel
adamlar tatlı çaldı diye bu ülkenin adeleti 6 yıl hapiz cezası verdi. adamlar bilerek isteyerek planlayarak yani resmen nitelikli dolandırıcılık yapıyor. ayda milyar lira haksız kazanç elde ediyorlar siz 1 yıl içinde 3 kez olursa sözleşme fesh edilecek diyorsunuz. kardeşim bu adam devleti soyuyor saptandığı gibi soyulan paranın geri alınması, hastanenin kapatılması ve yapanlar hakındada dava açılıp hapsi gerektriren bir şey fakat bizim memlekette devleti soymanaya keriz denildiği için bunun böyle olması normal bir şey....
0
Cevapla
alia.
haksız kazancın devlet desteğiyle yapıldığını bilmeyen mi var? muayeneleri kapatarak vatandaştan paranın çıkmasına engel olduğunu söyleyen sağlık bakanı yine vatandaştan aldığı prim ve katkı paylarıyla ayakta duran sgk dan özellere tomarca para akışına göz yummaktadır.
0
Cevapla
kerim nal
Bu tip özel kuruluşlara yapılacak en uygun ceza süresiz SGK sözleşmesinin feshi ki her birinin epey bir borcu vardır. Hemen batarlar ve piyasadan silinirler.Ayrıca bu işi yapan hastane mesul müdürünü nitelikli dolandırıcılıktan tutuklanıp hapse atılması en caydırıcı yöntem olsa gerek. Ancak burada benim gözlemlediğim bir çifte standart var. Küçük yekpare özel sektöre göz açtırmayan sgk,iri zincir özel hastanelere pek dokunmuyor.Bursada özel iri zincir hasteneler grubundan bir yer onlarca kez her biri kapatılmaya neden olabilecek suistimaller tesbit edildiği halde verilen cezaların Ankaradan durdurulduğunu yakinen biliyorum. Olmayan hayali hastalara kalp cerrahisi yapılmış gibi 100 adet tesbitli olay-dosya olduğu halde bu hastanelere ciddi hiç bir yaptırım yok . Bu çifte standart SGK nın ve sağlık bakanlığının güvenirliğini sorgulamamıza neden oluyor. Acaba küçüklerin ezilmesi büyüklerin korunması yöntemi ile sağlıkta küçük yatırımcının önümü kesilmek isteniyor. Yaratılan büyük kartel sağlık kuruluşları ile rekabet ortamı nasıl sağlanacak acaba? Ucuzlatılan hekimler bu iri kartellerrin ayakta kalması için kullanılan bir malzemmi acaba*Sağlık bakanı bu büyük oyunun senaristimi yönetmenimi figuranımı nesi merak ediyorum.
0
Cevapla
Hüseyin ÇOBAN
SGK tarafından denetim yapılmıyor. Şikayetlerin üzerine gerektiği gibi gidilmiyor. Yapılan denetimler göstermelik yada lokalizedir. İdareciler denetim yapılmasını da engellemektedirler. Yani niyet denetim olmayınca meydan da boş kalıyor. Sehven hata yapılmış olsa belki hoş görülür. Ancak bu olay kasıtlı yapılan bir işlemdir. Cepten para çarpan bir mantık ile benzerlik göstermektedir. On binlerce yolsuzluğun sadece bir kaçı böyle ortaya çıkmaktadır.
0
Cevapla
aytaç imren
arkadaşlar özel sigorta şirketleri bu konuda yaptıkları kanunsuz uygulamalara kimse birşey demiyor. mesela a**badem sigorta hastalarını muayene ettirip ameliyat için provizyon istediğinizde ameliyatın ücreti için sizi sgk'ya yönlendiriyor. ben artık bu şekilde çalışan özel sigorta şirketlerine karşı daha mesafeliyim. bu konudada sgk ve başbakanlığa şikayette bulunun özel sigorta şirketleri devlet-sgk'yı kullanıyor. sgk uyuyor
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir