Medimagazin logo

SSVD (Sezaryen sonrası vajinal doğum)

Sezaryen yöntemiyle yapılan doğum oranları her geçen yıl artış göstermektedir. Günümüzde gerçekleşen her 3 doğumdan 1’i sezaryen ile yapılmaktadır. Bu rakam, Dünya Sağlık Örgütü’nün öngördüğü rakamın yaklaşık olarak üç katıdır.
SSVD (Sezaryen sonrası vajinal doğum)
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sezaryen doğum, bazı durumlarda son derece gerekli olan bir prosedürdür. Normal doğumla dünyaya gelmesi tehlikeli olan bebekler ve ciddi riskler taşıyan gebelikler için oldukça önemlidir. Ancak isteğe bağlı olarak gelişen, yanlış planlamalar sonucu sezaryen ile son bulan gebeliklerin sayısı oldukça fazladır. Sezaryen oranlarını yükselten diğer bir uygulama ise; önceki doğum sezaryen ile gerçekleşmiş olduğu için, sonraki doğumun da sezaryen olma zorunluluğu olduğu kanısıdır. SSVD (sezaryen sonrası vajinal doğum) tekniği bu kanıya son veren önemli bir prosedürdür.
SSVD Hakkında Kapsamlı Kılavuz
Daha önce sezaryen yöntemiyle doğum yapan bir kadının, bir sonraki gebeliğinde bebeğini vajinal doğum ile dünyaya getirme imkanı bulunmaktadır. Sezaryen sonrası vajinal doğum olarak adlandırılan bu yöntem, yıllardır güvenle kullanılan bir doğum şeklidir.
SSVD, büyük istisnalar haricinde diğer vajinal doğumlarla aynı seyirde ilerlemektedir. Yalnızca doktor ve ebeler tarafından gebe daha sık takip edilmelidir. Ayrıca bebeğin ve annenin sağlığını kontrol altında tutabilmek için bazı özel tıbbi ekipmanlar da hazırlanmalıdır. 
Normal doğumun faydaları nelerdir?
Normal doğum sırasında üretilen hormonların anne ve bebek sağlığı üzerinde büyük faydaları vardır. Sancıların başlamasıyla birlikte salgılanan aşk hormonu olarak da bilinen oksitosin, doğal bir ağrı kesici ve sakinleştiricidir. Aynı zamanda bebek ve anne arasındaki bağı desteklemektedir. Oksitosin, rahim ağzını yumuşatarak bebeğin doğumunu kolaylaştırır. Doğumdan hemen sonra da, rahmin küçülmesine ve doğum sonu kanama olasılığının azaltılmasına yardımcı olur.
Doğum esnasında yükselen östrojen seviyeleri rahimi hazırlar, doğum sonrası emzirmeyi destekler ve kanama olasılığını azaltır. Normal doğumda, anneden bebeğe nefes almayı teşvik eden katekolamin ve stres hormonları gönderilir. Böylece kalp, beyin ve böbrek gibi organlara olan kan akışı artar ve bebeğin bağışıklığı da yükselir. 
Yapılan araştırmalar, rahimde bebeğin akciğerlerine dolan sıvıların SSVD ile daha etkili bir şekilde tahliye edilmesinden dolayı bebeğin alerji, astım gibi solunum problemlerine daha az yakalandığını göstermiştir. Ayrıca vajinal yolla doğan bebeklerin doğum esnasında sahip olduğu yararlı bakterilerin tip 1 diyabet ve obezite risklerini azalttığı belirtilmiştir. 
Normal doğumun en önemli faydası ise başarı hazzının vermiş olduğu kişisel tatmin ve coşku hissidir. 


SSVD neden tercih edilmelidir?
Sezaryen doğum sonrasında iyileşme ve günlük yaşama dönme süresi daha uzundur. Fakat SSVD ile birlikte normal doğumun getirmiş olduğu birçok avantajdan yararlanılabilmektedir.
SSVD yönteminin avantajları şöyle sıralanabilir:
•    Doğum sonrası iyileşme daha hızlıdır. 
•    Hastane yatış süresi daha kısadır. 
•    Doğumdan sonra güçlü ağrı kesicilere ihtiyaç yoktur.  
•    Doğumdan hemen sonra bebekle cilt teması kurulabilir, emzirilebilir ve bakımı yapılabilir.
•    Gelecekteki gebeliklerde komplikasyonların oluşma riski daha azdır.  
•    Sezaryen sonrası karın bölgesinde skar oluşma riski yüksektir. Skar dokusu, gelecekteki gebelikte bebeğin büyümesi ve plasentanın gelişmesini zor hale getirir. Tekrarlayan sezaryenlerde skar dokusunun artması rahim ve karın içi yapışıklıklara da neden olabilir. Normal doğumda bu tür riskler yoktur. 
•    Birkaç sezaryen doğum sonrasında oluşan gebelikler tehlikeli olarak kabul edilir. Bu nedenle bebek sahibi olmak için kısıtlı sayı mevcuttur. Normal doğumlarda, doğum sayısında herhangi bir kısıtlama yoktur.
SSVD yapanlar hangi koşullara sahip olmalıdır?
Daha önce sezaryen ile doğum yapan kadınların yaklaşık %70’i başarılı bir şekilde vajinal doğum yapabilmektedir. Başarı bir SSVD için, gebenin birkaç koşula uygun olması gerekmektedir:
•    Gebe, normal doğum için tümüyle istekli olmalıdır.
•    Daha önce yapılan sezaryen kesinin rahime paralel olmalıdır.
•    Sezaryen haricinde karın bölgesini etkileyen başka bir cerrahi işlem yapılmamalıdır. 
•    Önceki sezaryene neden olan durum ortadan kalkmış olmalıdır.
•    Normal doğuma engel olabilecek çatı darlığı, yüksek tansiyon, kalp ve solunum rahatsızlıkları gibi problemler bulunmamalıdır.


SSVD için kaç yıl beklenmelidir?
Sezaryen doğumlarda rahime ve cilt üzerine kesi yapıldığından, normal doğumdan önce bu kesilerin tamamen iyileşmiş olması gereklidir. Sezaryen sonrasında başarılı bir vajinal doğumun gerçekleşmesi için yaklaşık 2 yıllık bir zaman diliminin geçmesi tavsiye edilir. 
SSVD şansını arttırmak için neler yapılabilir?
Daha önce vajinal doğum yapmış olan bir kadının, başarılı bir SSVD gerçekleştirme şansı daha yüksektir. SSVD’nin başarılı olması için hamilelik döneminin en başından itibaren yapılması gereken birkaç uygulama mevcuttur: 
•    Her sağlık merkezi veya doğum uzmanı SSVD yöntemini başarıyla uygulayamamaktadır. Eğer SSVD ile doğum yapmak isteniyorsa, gebeliğin ilk zamanlarından itibaren uygun bir hekimle iş birliği yapılmalıdır. SSVD hakkında merak edilen tüm soruların cevapları hekimden alınmalı, çelişkili düşüncelerden uzaklaşılmalıdır. 
•    Gebelik dönemindeki tüm tetkikler, taramalar ve fiziksel kontroller eksiksiz olarak yapılmalıdır. Anne veya bebekte oluşan bazı sağlık sorunları normal doğum için engel oluşturabilir.
•    Doğum öncesi kurslar; doğum esnasında rahatlamaya, doğum sancılarını hafifletmeye yönelik birçok fayda sağlayabilir. 
•    Vajinal doğum hakkında endişeler mevcutsa, bu endişelerin tamamen atlatıldığından emin olunmalıdır. Rahatsızlık veren düşünceler veya korkular için gerekirse psikolojik yardım alınabilir. Kişinin kendini motive etmesi en önemli hazırlıktır.
•    Doğuma son saatler kalsa dahi, herhangi bir problem mevcut olduğunda bebeğin ve annenin sağlığını riske atmamak için acil sezaryene hazırlıklı olunmalıdır. 
Kaynak: 
https://havvaagargun.com/ssvd-nedir/
https://www.babycenter.com/0_vaginal-birth-after-cesarean-vbac_1420895.bc

sezaryen
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir