Medimagazin logo

TDB: Özel diş hekimlerinden hizmet ''olgunlaşma'' aşamasında

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) serbest diş hekimlerinden hizmet alımı için yürüttüğü çalışmanın ''olgunlaşma aşamasında olduğu'' açıklandı.
TDB: Özel diş hekimlerinden hizmet ''olgunlaşma'' aşamasında
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, birliğin ev sahipliğini yaptığı 19. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
     Türkiye'de diş hekimliğinin en önemli sorunlarından birinin serbest diş hekimlerinden hizmet alınması olduğunu ifade eden Yücel, ''Yıllardır tartışılan bu konu artık olgunlaşma aşamasına geldi'' dedi.
     Ülkede SGK'nın sadece kamuya ait kurumlardan hizmet alımı yaptığını hatırlatan Yücel, bu 74 milyon nüfusa sahip ülke için yeterli olmadığından dolayı bir çok sorun yaşandığını vurguladı.
     (TDB) Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, ''Kamu-özel ayrımı yapılmaksızın bütün diş hekimlerinden hizmet alımına gidilmelidir. Vatandaşların diş hekimine ulaşımı kolaylaştırılmalıdır'' diye konuştu.
     SGK ile yürütülen çalışmaların olumlu noktaya geldiğini bildiren Yücel, ancak bu konudaki kesin kararın ne zaman verileceğinin belli olmadığını söyledi.
    
     -''Ağız ve diş sağlığı politikası olmalı''-
    
     Türkiye'de uygulanabilir bir ağız ve diş sağlığı politikası oluşturulması gerektiğini belirten Yücel, ''Hizmet alımının başarılı olması için ağız ve diş sağlığı ile ilgili politikalar yürütülmeli ve bilimsel çalışmalar yapılmalıdır'' ifadesini kullandı.
     Türkiye'de çocuklarda diş ve diş eti problemlerinin yaygın olduğuna dikkati çeken Yücel, dünyada bir çocukta sadece bir çürük ya da diş kaybı normal kabul edilirken bu sayının Türkiye'de 5 ya da üzerinde olduğunu bildirdi. Yücel, ''5-6 yaşındaki çocuklarda birden fazla çürük ve çekilmiş diş bulunuyorsa büyüklere istediğiniz kadar hizmet götürün bir anlamı yoktur'' görüşünü dile getirdi.
    
     -''Diş sağlığı hizmeti yaygınlaştırılamıyor''-
    
     Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı İlker Cebeci de, Türkiye'de serbest diş hekimlerinden yeterince yararlanılamadığı için ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin yaygınlaştırılamadığını söyledi.
     Türkiye'de ağız ve diş sağlığı konusundaki verilerin çok kötü olduğunu ifade eden Cebeci, ''Aslında işimiz çok kolay olabilir. Halkın yüzde 95'inin eğitimiyle diş sorunları giderilebilir. Çünkü bu insanların girişimsel tedaviye ihtiyaçları yok. Ama müdahale edilmeze ihtiyaçları olacak ve tedavi maliyeti çok yüksek olacak. Sadece diş fırçalamayla bu sorunu halledebiliriz'' uyarısını dile getirdi.
     Cebeci, diş sağlığı hizmetlerinde radyasyon alımıyla ilgili endişelere de değinerek, radyasyona en duyarlı dönem olan gebelikte bile çok düşük radyasyon dozuyla görüntüleme imkanının olduğunu anlattı.
    
     -''Hizmet alımı çalışmaları bu yıl içinde sonuçlanır''-
    
     TDB Başkan Vekili Kadir Tümay İmre de, ''Hizmet alımıyla ilgili sürecin ne zaman netlik kazanacağı-'' sorusu üzerine, görüşmelerin sürdüğünü, ancak henüz bitme noktasına gelmediğini söyledi.
     Çalışmaların olumlu sürdüğünü ifade eden İmre, ''Ama birkaç ay içinde hayata geçecek noktada değiliz. Bu konuda bir tarih vermek yanlış olur. Çünkü hastalar böyle bir beklenti içine girince tedavilerini öteliyor. Hizmet alımı kısa vadede olmayacak ama iyi noktaya gidiyor'' diye konuştu.

tdb:
özel
diş
hekimlerinden
hizmet
''olgunlaşma''
aşamasında
Yorum (4)
ihsan
Boşuna kamuoyu oluşturmayın, muayenehaneden hizmet almazlar, alamazlar da... mahkeme iptal eder düzenlemeyi. Özel hastanelerden alacaklar. Aha da yazdım buraya.
0
Cevapla
fatma özay
sgk başkanı bu yazıyı dolaylı olarak yalanladı nereye dayandırıyosunuz haberleri masa başında mı yapıyosunuz.
0
Cevapla
orbita le
muayenehanelerden hizmet alınca anayasa mahkemesinden döner diyorlar eczaneler niye dönmüyo sen eczaneden hizmet al diş kliniklerinden alma özel hastanelerden hizmet al özel diş klinikleri veya hastanelerinden alma bu çifte standart değilmi dir.ayrıca kamuda sadece 6000 civarında diş hek. var hepsinin canı çıkıyor (gerçi hepsi de aylık40-50 bin puan yapıcam diye çabalıyolar lüzumsuz yere. biraz frenleseler 5000 puanı geçmeseler bu diğer dr lar içinde geçerli en kısa zamanda bakanlık lazım değil siz hastaları çevirmeyin ne kadar istiyosanız verelim diyecek ama bunu düşünemiyolar.)
0
Cevapla
Mehmet Kavaklı
Ben TDB'nin bu konuda çok samimi olduğunu düşünmüyorum ve çok pasif kaldığına inanıyorum. Bence olaya çok daha agresif yaklaşması gerekiyor. Yapacağı ilk icraatın eczacılara ve özel hastanelere karşı ANAYASA MAHKEMESİNE dava açması gerektiğine inanıyorum. Ya onlar da bu hizmeti almasın ya da bizlere de verilsin diye. Eğer böyle bir dava açılırsa eczacılar ve özel hastanelerde ister istemez Dişhekimlerinin yanında olacaklardır. Ayrıca TDB yönetimindeki bazı insanların veya TDB'nin arkasındaki bazı güçlerin bu anlaşmayı istediklerini hiç sanmıyorum, çünkü işlerine gelmeyeceğini düşünüyürum. Ayrıca TDB'nin anayasa mahkemesi ile PROTOKOL imzalamasını ve bu kurumdaki bazı kişilerin istedikleri Dişhekimine sevksiz olarak giderek Diş tedavilerini yaptırabilmelerine ve bu tedavilerin ücretininde asgari ücret tarifesi üzerinden ve kurum tarafından ödenmesini hiç ama hiç etik bulmuyorum. EŞİTLİK VE ADALET DAĞITAN BİR KURUMUN böyle bir şeyi nasıl olarak istediğine de bir türlü anlam veremiyorum. Onlarda 657'li diğer memurlarda 657'li. Sonuçta herkes adeleti kendi çıkarlarına göre DEĞERLENDİRİYOR...Bu işten iyi para kazanan HOCALARDA, diğerleri de (?)...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir