Medimagazin logo

Yılın intörnünün Mezuniyet Konuşması ‘Eleştiri’ içeriyor diye iptal edildi! İşte o konuşma!

Mezuniyet tören konuşmaları bu yıl da ilgi çekerken, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesinde 'eleştiri' içeriyor diye konuşmanın iptal edilmesi eleştiri konusu oldu
Yılın intörnünün Mezuniyet Konuşması ‘Eleştiri’ içeriyor diye iptal edildi! İşte o konuşma!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi 5 Mayıs’ta düzenlenen törenle 6. mezunlarını verdi. DoktorlarSitesiNET'in haberine göre geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da dönem birincisi ve yılın acil intörnü seçilen iki doktorun mezuniyet konuşması yapması bekleniyordu lakin konuşmayı sadece dönem birincisi gerçekleştirdi. Çünkü yılın acil intörn doktoru seçilen Dr. Önder Babacan’ın konuşma metni ‘eleştiri’ içeriyor diye beğenilmedi ve konuşması iptal edildi.
 

Dr. Önder Babacan, Acil Tıp Uzmanları Derneği tarafından 2017 -2018 Eğitim Öğretim Yılı” Acil Tıp Stajında En Başarılı İntern Doktor” Ödülüne layık görülmüştü.  Tek istediği de intörn hekimlerin eğitim sürecinde yaşadığı sorunlara değinmek ve acil serviste çalışırken yaşadığı şiddet olayından bahsetmekti. Lakin bu konuların gündeme gelmesi nedense birilerini rahatsız etmiş olacak ki Dr. Babacan’ın konuşması tamamiyle iptal edildi programdan çıkarıldı.

O konuşma metninin tamamını tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz;

“Değerli büyüklerim, kıymetli hocalarım, saygıdeğer anne ve babalarımız, sevgili dönem arkadaşlarım. 6 yıl süren yorucu ve yıpratıcı eğitim-öğretim sürecimizin , ömür boyu büyük bir gururla taşıyacağımız tıp doktorluğu mesleğine adım atmamız ile taçlandığı mezuniyet törenimize hepiniz hoşgeldiniz.

Konuşmamı detaylandırmadan önce izninizle birkaç teşekkür söylemim olacak. Beni bu yılın acil servis intern doktoru olarak öneren Sn.Dr.Türkan PARLAR’a, Sn.Dr Ali BUCAK’a,Sn.Dr.Hasan EKMEN’e, Sn.Dr.Burak CİLLİ’ye, Sn.Dr.Rebi DURAN’a ve bu öneriyi onaylayan Sn.Doç.Dr.Güven KUVANDIK hocama, Sn.Doç.Dr.Ali Karakuş hocama teşekkürlerimi sunuyorum. Bunu takiben ; desteklerini daima yanımda hissettiğim ve bana her zaman güvenen , yaşamlarını bana ve kardeşlerime adayan anne ve babama teşekkür ediyorum. doktorlarsitesi.net

Tıp doktorluğu mesleği okumakla beraber , görerek ve uygulayarak öğrenilen , usta çırak ilişkisine dayanan bir meslektir. Binlerce saat teorik dersi dinleyip, onlarca sınavı aşarak intern doktor olmaya hak kazandık. İntern doktor olduğumuzda bir hekim gibi çalışacağımızı, saygı göreceğimizi, bizlere hasta verileceğini ve hastaların tanı-tedavi sürecine dahil olabileceğimizi sanıyorduk. Yanıldık… Şimdi hastanemizin bazı kliniklerine göre intern doktorun tanımını yapmak ve son kısımda hekim olarak değer gördüğümüz acil servisimize değinmek istiyorum.

Genel cerrahi için intern doktor: onlarca pansuman yapan ve saatlerce ekartör tutturulan kişi. Kadın hastalıkları ve doğum için intern doktor: nst çeken , kan aldırılan, dosyalara sonuç işlettirilen, kıymetli anabilim dalı başkanının özel işlerinin peşinde koşmak zorunda bırakılan, poliklinik kapısında hasta çağıran kişi. Çocuk sağlığı ve hastalıkları için intern doktor: kapalı cezaevi işlevselliğindeki servisin mahkum kişisidir. Aynı zamanda asistanların yolunu dahi bilmediği çocuk acil servisinde bir başına bırakılan kişidir.

Soruyorum! 2 ay sonra hekimlik mesleğini icra etmeye başlayacak ve hasta bakacak olan bizlerin , sekreterlerin ve personellerin yapması gereken bu işler yerine; hasta takibi, reçete yazma ve tedavi düzenleme konusunda eğitilmemiz gerekmez miydi? 6 yıllık emeğimizin sonunda tıp doktorluğu diploması kadar, hastane personelliği ve tıbbi sekreterlik diploması almaya hak kazandığımızı düşünüyorum.Unutulmasın ki ; hastanemizi devlet hastanelerinden farklı kılan temel özellik, tıp doktoru yetiştirme yükümlülüğüdür.

Son olarak ; hekimlik mesleğini icra etme fırsatı bulduğumuz yegane yer olan acil servis birimimiz ile ilgili sıkıntılardan bahsetmek istiyorum. Rutine dönüşen hastane kargaşası ile oluşan sözlü ve fiziksel tacizlere alışmak zorunda bırakıldığımız şu günlerde , görüyorum ki artık olay farklı bir boyuta evrilmiştir. Geçtiğimiz ay hastanemiz acil servisinde çalışmakta iken, bıçaklı bir saldırıya uğradık. Konu ile ilgili olarak çözüm odaklı hiçbir şey yapılmamış olup, bir başımıza bırakıldık. Görevleri bizleri korumak olan kıymetli güvenlik güçlerimizin saldırgana karşı olan tavrı ve uzun bir süre olayı izlemesi bizleri derinden üzmüştür. Mevcut durumda herkesin elini kolunu sallayarak girebildiği, triyajın işletilmesinin mümkün olmadığı , hasta yakınlarının rahatlıkla ortamda gerginlik ve kalabalık oluşturabildiği bir acil servise sahibiz ve bu konuda önlemler alınması yerine olaylar örtbas ediliyor ve kıymetli büyüklerimiz tarafından güvenlik görevlilerine hasta yakınlarını içeriye almamak gibi bir durum olmayacağı söylenmiş olup, mevcut problem devam etmektedir. Bizler gerekli makamlara gerekli dilekçeleri vermiş olup, üzülerek görmüş bulunmaktayız ki durum aynı seyrinde devam etmektedir. Hayatımın geri kalanında güzel anılar olarak ifade edebileceğim ve hekimlik adına çok güzel öğretiler edindiğim acil servis biriminin tüm çalışanlarına minnettarım. Bana verilmiş olan bu ödül için ayrıca ATUDER’e teşekkürlerimi sunuyorum. Herkese iyi günler diliyorum. ” Dr. Önder BABACAN

mezuniyet konuşması
mustafa kemal universitesi
tayfur ata sokmen tip fakultesi
dr. onder babacan
Yorum (13)
Hercai
"Kral çıplak" diyebilen meslektaşım Dr Önder BABACAN ellerim kızarırcasına alkışladım gönül penceremdeki sahnede seni dinlerken, duyabildin mi? Hep böyle kalabilmen dileğimle.....
28
Cevapla
Nurse
Saglik camiasi kadr birbirine düşman başka bir camia varmidir bilemiyorum gormedim duymadim. Bunlarin hepsi insanlarin yuksek egolarindan kibirlerinden kaynaklaniyor. Syn dr.önder beyin hocalari gercekten hocaligi bemimseyerek yapsaydi sonuc bu sekilde olmazdi.topluma yararli ,insanlarin yaralarini saricak, en zor zamanlari da yazdigi recetelerle tedavilerle destek olacak onlarin duasini alacak bir doktor yetistirmenin o doktorda emginin olmasinin onuda yuceltecegi in suuruna varamamislar demekki.demekki hocaliklari kibirlerinin onune gecememis.Turkiyede zaten her okumus birey kibirine egosuna yenik dusmeden mesleginin gorevinin hakkini verebilse suan bu konumda olmazdik diye dusunuyorum. Bu psikolojiyle mezun olan bircok doktor kendi ezildigi icin o ezilme duygusunu calisma arkadaslarina yansitmak istiyor. Doktorlarin cogunlugunda olan ,bu ezilmisligini calisma arkadaslari dan cikarma durumu var. Bu nereye kadar boyle gider bilemiyoruz.tabi bu yorumumu okuyan doktor arkadaslarim biraz kizicaklar belki belkide hak vericek bazilari.yasanmisliklarim beni bu kaniya vardirtti.bu durumun duzeltilmesi artik mutlu doktorlarin mezun edilmesi lazim.ki mutlu meslektaslarla mesleklerimizi icra edebilelim.
16
Cevapla
Dr Ali Evren
Bu intörnlük "makamı" taa bizim zamanımızdan bu günlere öyle kutsandı, öyle şımarık tepkiler ve reaksiyonlar gösterildi ki; ben bir "Hekimlik hayatı ve tecrübesi" olarak... İnternet olarak ne kadar çıraklık yapar, nefsini/egonu ne kadar yenersen meslek hayatın zorluklarını da o kadar yenersin... Gerçekten bir "Hekim" olursun. Yaptığın iş, senin ve hastaların için tarifsiz başarılı ve doyumlu olur. Çıraklık ve kalfalık ne kadar zor ve dolu dolu olursa, ustalık dönemi de bir o kadar muhteşem olur. İntörn kan almayacak, tahlilleri götür getir yapmayacak, pansuman yapmayacak, ameliyatta ekarte etmeyecek, dosya takip etmeyecek, sekreterlik yapmayacak, uykusuz kalmayacak... Ortalıkta boynunda steteskop süzüm süzülecek; "Dr Bey, Dr Hanım" cakası ile ama tın tın mezun olup benim hayat tecrübemde gördüğüm mahcup ve utanç verici hallere düşecek!!!
41
Cevapla
Nilgün Yalçın
Değerli intörn arkadaşlarım, hasta ve hastalıkların yanısıra kan almak, dosya tutmak, tüm sekreterlik işleri dahil öğrenebileceğiniz herşeyi öğrenin. Bileceğiniz her fazla şey sizin ayrıcalığınız olacaktır ve ileride devlet hastanesinde çalışırken size gerekecektir. Değerli hocalarım, bildiğiniz ne varsa lütfen öğrencilerinize öğretin. Ileride dualarını alırsınız. Gün gelecek bizler de onların hastaları olacağız. Ben bana emeği geçen hocalarıma minnettarım.
40
Cevapla
Doc
96 mezunu m biz de intern denmezdi. intahtem di . Yaygın isim
13
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir