Medimagazin logo

YÖK Başkanı: Hekim ve hemşire ihtiyacı 2024'te bitecek, kontenjanlar tekrar değerlendirilecek

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir." dedi.
YÖK Başkanı: Hekim ve hemşire ihtiyacı 2024'te bitecek, kontenjanlar tekrar değerlendirilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

YÖK tarafından, Prof. Dr. Yekta Saraç'ın katılımıyla YÖK Konferans Salonu'nda, tıp eğitiminin son aşaması olan intörnlük eğitiminin mevcut durumunun değerlendirildiği ve geleceğe yönelik planlamaların konuşulduğu "Tıp Eğitiminde İntörnlük Çalıştayı" düzenlendi.

Saraç, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, tıp fakültelerinin amacının öğrenen, paylaşan, uygulayan, uygulamalarının sonuçlarını değerlendiren ve değişen koşullara uyum sağlama kapasitesi yüksek nitelikli sağlık hizmeti sunan hekimleri yetiştirmek olduğunu belirtti.

 

 

Sağlığın korunması ve geliştirilmesinde hekimliğin çok önemli bir temel sağlık mesleği olduğunu dile getiren Saraç, tıp eğitimi sürdürülen 92 tıp fakültesinden halen 68'inde 9 bin 392 öğrencinin intörnlük eğitimini sürdürdüğünü söyledi.

Eğitim sürecinde intörn öğrencilerin eğitimlerinin tamamını hastanelerde geçirmekte olduğunu söyleyen Saraç, devlet üniversitelerinden 44'ünün kendisine ait hastanesi bulunurken 19 devlet üniversitesinin ise Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerle afiliasyon yaptığını ifade etti.

"Tıp eğitimi bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmeli"

Türkiye'de tıp fakültesi öğrenciliğinin son yılının "intörnlük" olarak adlandırıldığını ve bu dönemde öğrencilerin, öğretim üyesi ve yardımcıları gözetiminde sorumluluk alarak klinik karar verme süreçlerine ve uygulamalarına aktif şekilde katılarak hekimliğe hazırlandıklarını anlatan Saraç, "İntörn eğitimini geliştirmeyi hedeflerken, tıp eğitiminin bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi çok önemlidir. Bu kapsamda alandaki dinamik değişiklikler dikkate alınmalıdır." ifadesini kullandı.

Ulusal ölçekte, intörn eğitiminin gözden geçirilmesi, değerlendirme ölçütlerinin düzenli takibi ve sorunların belirlenerek çözümlerin geliştirilmesinin tıp eğitimine önemli katkılar sunacağını vurgulayan Saraç, Yükseköğretim Kurulunca "eğitim programlarının asgari eğitim koşullarının belirlenmesi", "eğitime başlama ölçütleri", "Ulusal Çekirdek Eğitimi Programı" gibi son dönemlerde sağlık eğitimi alanında yapılan çalışmalara da değindi.

"2024 sonrası eğitim kontenjanları gözden geçirilmeli"

Sağlık insan gücünün planlamasında Eğitim, Sağlık ve Maliye bakanlıkları ile işbirliği içinde çalışmaya devam ettiklerini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, bu kapsamda YÖK bünyesinde "Yükseköğretim Programları Planlama Daire Başkanlığı" kurulduğunu belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"2014 Şubat, Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre ülkemizde aktif çalışan 129 bin 383 tıp doktoru, 21 bin 160 diş hekimi, 26 bin 617 eczacı, 149 bin 12 hemşire, 5 bin 821 fizyoterapist, 52 bin 351 ebe ve 130 bin 611 diğer sağlık personeli olmak üzere toplam 514 bin 955 sağlık personeli bulunmaktadır. Türkiye'de Sağlık Eğitimi ve Sağlık İnsan Gücü Durum Raporuna göre mezun olan ve olacak olan kişilere göre hekim ve hemşire ihtiyacının 2024 yılında, ebe ve tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacının ise 2025 yılında tamamlanacağı öngörülmektedir. 2024 yılı ve sonrası dönemin eğitim kontenjanları ve mezunların istihdamı açısından gözden geçirilmesi büyük önem arz etmektedir. Sağlık İş Gücü Planlamasının sağlıklı yapılması ve yürütülmesi için Sağlık Bakanlığı ile YÖK'ün birlikte bir planlama yapma gerekliliği açıktır."

Açılış konuşmasının ardından çeşitli üniversitelerden akademisyenler, intörnlük üzerine sunumlar gerçekleştirdi.

Sunumların tamamlanmasının ardından YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Safa Kapıcıoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen "İntörnlük Eğitiminde Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı oturum yapıldı.

tip egitimi
intornluk calistayi
yekta saraç
Yorum (13)
A
2025 den sonra elini sallasan doktora çarpacak yani. Malpraktis yasası da malum. Amerikada bu mesleği artık çoğunlukla göçmenler yapıyor. Çoğu pakistanlı, hindistanlı, arap ve türk. Yavaş yavaş turkiyede o noktaya gidecek gibi duruyor. Mesleğin yapılacağı kalmadı çünkü. Akıllara zarar malpraktis yasasına bir şekil yapsınlar artık yav
4
Cevapla
troyka
İçimden ağır hakaretamiz düşünceler geçiriyorum, ama yazamıyorum! Sanki pazardaki maldan bahsediyor. Alo Fatih'in kardeşini profesör yaparsın, yetmez, YÖK Başkanı yaparsın en fazla bu olur işte! YÖK gibi çağdışı bir kuruma ihtiyaç yok, kapatılsın! Akademinin Nihat Hatipoğlu, Saraç gibilerin ahkamına ihtiyacı yok! Onlar da boş yere koltuk işgal etmesinler!
5
Cevapla
Mustafa D.
Sağlık Bakanlığı için HAYVAN KADAR değerimiz olsaydı; bizleri 24-32 saat kesintisiz çalıştırmazlardı, haftada 48 saatten fazla çalıştırmazlardı, mesleği istediğimiz yerde icra etmemize engel olmazlardı, bizi bu KURUMUN İÇİNE HAPİS edip sınırsız talep ile YÜKSEK SAYIDA HİZMET sayısının altında ezmezlerdi, SAĞLIKTA ŞİDDET (İŞ KAZASI - CİNAYET) vakalarımızı SGK'ya bildirirlerdi, mesleki hastalıklarımızı (Depresyon, tükenmişlik sendromu, uyku bozukları...) SGK'ya bildirlerdi, bize BU MESLEĞİ SEVMEK İÇİN bir fırsat verirlerdi. Bütün sağlık çalışanlarına KAN KUSTURTAN bu kurum hiç kuşkusuz İNSANLIKTAN daha nasibini alamamıştır. Mesleğe yeni başlayacak arkadaşlara ŞİMDİDEN geçmiş olsun. Mesleğimin 9. senesindeyim ve ilk bulduğum fırsatta bu meslekle olan ilişkimi TAMAMEN KESECEĞİM (Not: Acil serviste bir gün öldürülmezsem).
14
Cevapla
Tıbbi
Tıbbi sekreterlik mesleği ihtiyacı 2025 yılında tamamlanacakmış. Bundan tıbbi sekreterlik açığı var sonucu çıkar. Ben 3 yıldır işsizim benim gibi binlerce arkadaş atama bekliyor. Biri bana bunu açıklayabilir mi?
39
Cevapla
yg
Sayın başkanım ya sonra............... KPSS, işsiz doktorlar ,düşük maaşa çalışmak zorunda bırakılan doktorlar, özlük haklarının çoğunu kaybetmiş doktorlar ( zaten ne kadar varsa?????), köle gibi çalıştırılan doktorlar, her gün dayak yiyen doktorlar.......
14
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir